lördag 30 januari 2010

2010.030 - Dagens afrikanska låt - Lokua Kanza

2010.030 - Dagens afrikanska låt - Lokua Kanza (f. 1958, Kongo-Kinshasa)

Nu har vi lämnat Kamerun för Kongo-Kinshasa.

Lokua Kanza är en skönsjungande herre - emellanåt alldeles för smörig för mig, men emellanåt glimmar han till! Han är ingen oäven varken sångare eller gitarrist, och han behärskar helt klart avancerade rytmer och komplext uppbyggda sånger, men han har en dragning åt det skönsjungna, lite kommersiella, vilket gör en del av hans material lite "platt" - tycker jag...

Lokua Kanza spelade in en trio-skiva med nyss nämnde kamerunske Richard Bona och Gérald Toto från det karibiska öriket Martinique - "Toto, Bona, Lokua" (2004). Han har även varit producent åt Sara Tavares (som ju var i Sverige i höstas).

---

1980, 22 år gammal, blir Lokua med i den kongolesiska super-divan Abetis grupp, vilket lade grunden för honom som professionell musiker. 1981 flyttade han till Elfenbenskusten där han blir sångare i en hotellorkester. Dessa hotell- och restaurangorkestrar var och är kanske fortfarande ett vanligt inslag i många västafrikanska länder.

1984 kom även han till Frankrike och Paris, vilket länge varit hans mål. Utöver regelrätta musikstudier spelade han där med/bakom afrikanska artister som landsmännen Ray Lema och Papa Wemba, kamerunske Manu Dibango. Detta pågick från 1984 - 1991.

1992 spelar han in sin första CD som kom ut året därpå!

Här är första låten på denna hans första självbetitlade CD - "Mutoto":


Och här kommer titelspåret från hans senaste skiva - "Plus Vivant" (2005):


Musikaliskt blev Lokua Kanza lite av en udda fågel då han själv befinner sig ganska långt från den afrikanska rumba eller soukous man normalt hör från Kongo. Totalt har han hunnit med 5 egna studioalbum, plus trio-skivan "Toto, Bona, Lokua" (2004) där han skrivit fyra av spåren, och från den ska vi höra ytterligare en "snäll sak" - "Ghana Blues":







Skivan rekommenderas härmed! Gillar ni Bobby Mcferrins vokaliteter gillar ni säkert även denna skiva. Det är ett intressant samarbete som väl står i klass med "3Ma"-samabetet som jag nämnde tidigare (se inlägget om Driss El Maloumi). Det är lätt att dra paralleller - båda projekten rör tre musiker från tre olika länder; båda resulterade i en skivinspelning och en internationell turné...

För den som vill piggna till lite efter allt det lugna kommer slutligen ett röjigare live-klipp. Här framför trion låten "Freedom" - en låt som inte finns med på CD:n. Mycket nöje:


- officiell hemsida

- biografi på RFI (Radio France International)

- Myspace

--S.

fredag 29 januari 2010

2010.029 - Dagens afrikanska låt - Les Têtes Brulées

2010.029 - Dagens afrikanska låt - Les Têtes Brulées (Kamerun)

"De Brinnande Huvudena"... skulle gruppens namn betyda i direktöversättning, eller om man översätter uttrycket till en svensk motsvarighet skulle det bli "De Hetlevrade" ("Hotheads" på engelska; "Mindblowing" är en annan översättning som förekommer). Det här är/var ett smått galet gäng....

Gruppen bildades någon gång på 1980-talet - de sågs för första gången i Kamerunsk tv 1987. De var något nytt - deras huvuden var rakade och deras kroppar målade. Musikaliskt tog de avstamp i lokal traditionsmusik, Bikutsi, men hade elgitarrer redan då, vilket inte var helt okontroversiellt.

Gruppens saga höll på att bli kort då deras gitarrist och stjärna "Zanzibar" (Theodore Epeme) dog redan 1988 efter bara en skivinspelning. Men den levde vidare och 1989 blev gruppens turné i Frankrike en dokumentär med namnet "Man No Run" av den franska filmregissören Claire Denis.

För mig känns de som ett extremt partygäng - nästan som galenheten man kan finna hos en del balkanbrassband. De är ingen "discopartygrupp" i egentlig mening - de är någonting mer. De har verkligen bemödat sig med att göra något mer och annorlunda. Tyvärr har jag inte hittat annat än två dåliga klipp på YouTube.

Så från de två skivor jag har kommer här några exempel - först sista låten på "Bikutsi Rock" (1992) - "Des Hauts et Des Bas" ("Upp- och nedgångar"):







Nu ytterligare tre låtar - den första är "Zanzi Collection" från CD:n "Ma Musique a Moi" (1990); den andra och tredje är "Nkulnnam" och "Miyonne" från "Bikutsi Rock" (1992):









Gruppen spelade in fyra studioplattor mellan 1988 - 1995. Sedan kom en "best of"-samling kallad "Bikutsi Fever" 2000. Efter det var det tyst... Förra året dock, kom så en singel jag ännu inte fått tag på, som ska markera en nystart med nya medlemmar - enda kvarvarande är trumpetaren - Jean-Marie Ahanda.

Läs mer på RFI:s hemsida (Radio France International)...

Sist måste jag ju ändå visa det ena av de två videoklippen med gruppen - från förra året verkar det vara, så jag antar att det är den nya lineupen - och antagligen är det det sämsta klippet, ljudkvalitetsmässigt, jag någonsin bäddat in i bloggen - så ta det för vad det är... Jag tror konserten egentligen är slut och gossarna spelar på övertid - har aldrig sett något mer "oorganiserat":


- Wikipedia-länk - engelsk - fransk

- biografi på Answers.com

--S.

torsdag 28 januari 2010

2010.028 - Dagens afrikanska låt - Sally Nyolo

2010.028 - Dagens afrikanska låt - Sally Nyolo (f. ?, Kamerun)

Sally Nyolo kommer från södra Kamerun. Hon kom som så många andra till Paris där hon fick sin grundläggande rutin som doa till ett antal artister.

Även hon, liksom lands-maninnan Coco Mbassi, var en period med i det sengalesiska bandet Touré Kunda, som sedan 1979 haft sin hemmascen i Paris. Sally Nyolo var även med i Zap Mama, med vilka hon spelade in 3 album.

Hennes första soloskiva kom 1996 kallad "Tribu" ("stam"). Sedan följde ytterligare 3 innan hon öppnade en egen studio i Kamerun. Där spelade hon 2006 in en samlingsplatta, där hon givit okända lokala artister en chans. CD:n heter "Sally Nyolo and The Original Bands of Yaoundé - Studio Cameroon" - en spännande skiva för den nyfikne. Idén att på något sätt hjälpa hemlandets musiker och visa upp dessa för omvärlden hade hon haft länge, och från löfte till förverkligande hade det gått 8 år.

Skivan fick senare, om jag uppfattat allt rätt, ett nummer i en serie av afrikansk musikdokumentation som det tyska bolaget Network gjort - "Golden Afrique vol 3". Se en svensk rescension av tidskriften Lira!

Hennes senaste CD heter "Mémoire du Monde" (2007) ("Världen Minne"), och spelades också in i Kamerun och med hennes band i Paris.

Tyvärr har jag inte hittat ett enda videoklipp med rörliga bilder på henne.

Här kommer ett klipp som endast innehåller stillbilder - "Semengue" - en lagom stökig låt från CD:n "Multiculti" (1998):


- Myspace-sida


--S.

onsdag 27 januari 2010

2010.027 - Dagens afrikanska låt - Etienne Mbappé

2010.027 - Dagens afrikanska låt - Etienne Mbappé (f. 1964?, Kamerun)

Ja, vad säger man efter Richard Bona?

Att klämma fram en sjungande basist till från Kamerun - är inte det lite tårta på tårta??? Jo visst är det det... och att jämföra dessa är ofrånkomligt; lika ofrånkomligt som jag tycker det är att Etienne vid en sådan jämförelse hamnar på efterkälken - men att hamna tvåa efter Richard Bona är ingen dålig sak!

Etienne Mbappé kan ändå både rocka och svänga skjortan av de flesta! Han är inte lika extremt "perfekt" och välpolerad som Bona, inte lika bra sångare, och lite mer jazzfokuserad, men det blir nästan en humörfråga vilken man väljer att lyssna på för stunden... (varför inte lyssna på båda!?!)

Utöver det gemensamma ursprungslandet och instrumentvalet har båda spelat med Steps Ahead och båda har spelat med Joe Zawinul, men vad jag vet aldrig tillsammans. Det vore spännande om någon vet något om detta - kommentera gärna inlägget i så fall!

Etienne verkar inte ha satsat lika hårt på en solokarriär som Bona och gett ut endast två soloskivor - "Misiya" (2004) och "Su La Také" (2008) - trots att han var musikaliskt aktiv redan 1978 då han kom till Frankrike.

Tittar man på hemsidan får man veta att han spelat bakom artister som kongolesiske (Kongo-Kinshasa) Ray Lema, kap verdiska Mayra Andrade, maliske Salif Keita och kamerunske Manu Dibango. Bland skivinspelningar kan nämnas Ray Charles och (igen) Joe Zawinul!

Vi ska få höra "Malea" från hans första skiva - en skönsjungande Etienne Mbappé:







Och för att visa hans andra sidor - här kommer tre YouTube-klipp:

Först från Saulkrasti Jazzfestival i Lettland 2009:


Från den Parisiska jazzklubben La Baiser Salé:


Etienne var i Sverige så sent som november förra året - här är beviset på det - från Hallsbergs Jazz & Bluesklubb 21/11-2009:


Och tillbaka kommer han, med gitarrgiganten John McLaughlin, till Uppsala Gitarrfestival den 8 maj i år!

Vi kanske har kommit ifrån "afrikansk musik" i egentlig mening genom svepet med dessa två kosmopolitiska kamerunska basister, men vi återvänder imorgon...

- officiell hemsida
- Myspace-sida

--S.

tisdag 26 januari 2010

Bättre stabilitet på Internetradion

Jag har med enkla medel lyckats få lite bättre stabilitet på Internet-radions sändningar - den stannar inte, helt oförklarligt, lika ofta längre. Jag ska inte besvära er med en massa tekniska detaljer, men det händer tyvärr fortfarande att den kan stanna upp utan förvarning, men alltså inte lika ofta!

Om någon som är bekant med ShoutCast-systemet har tankar och idéer om vad det kan bero på får de gärna höra av sig med dessa.

Det var allt för denna gång!

--Stefan

2010.026 - Dagens afrikanska låt - Richard Bona

2010.026 - Dagens afrikanska låt - Richard Bona (f. 1967, Kamerun)

Richard Bona är en av dessa under världen har producerat!

Om Manu Dibango är den störste kamerunske musikexporten hittils kommer han att slås (hoppas jag) av denne man!

Richard Bona är en del av sitt instrument - eller instrumentet är en del av honom. Inte bara har han talang som tekniskt bas-under, för ovanligheten är den färdigheten förenad med en självklar musikalitet och en underbar röst!

Med denna förvissning, och förväntningar i paritet med den, gick jag för att se honom live på Fasching i Stockholm för ca fyra år sedan, och lyckades ändå bli positivt överraskad! Detta är fortfarande en av de absolut bästa konserter jag varit på!

Jag har letat förtvivlat på YouTube för att finna klipp som åskådliggör den musikaliska totalupplevelse, av tekniskt fyrverkeri och skirt sjungen känslighet, han förmedlar, men det finns bara en sak att säga - inget går upp mot att se honom live - i verkligheten, på plats!

Hans stil har kallats "World Jazz" - och det är nog ett ganska passande epitet - åtminstone när man ser honom live, som artist-akt i eget namn med egen grupp, för han har hunnit gjort en massa annat i sina samarbeten med en uppsjö intressanta och stora jazz-fusion-herrar - framför allt från USA, där han nu också bor.

Jag ska, istället för att han visar upp sin fingerfärdighet, ge ett exempel på hans känslighet - en av mina favoriter med honom - från den egna samlingen hör ni här "Suninga" från 2001 års CD "Reverence" - detta får bli "Dagens":







Äsch - jag upptäckte den just i live-version på YouTube - här har ni den också:


Han har ofta ett tassande grundsväng som ligger och puttrar i botten som är så in i bomben charmigt! Egentligen finns det inget dåligt klipp med honom på YouTube - för han gör inget dåligt - så, jag kan inte låta bli att visa några av hans "hittar" och hur han bygger upp dessa live - hans medmusiker är förstås heller inte valda av en slump...

Här är "Ekwa Mwato" - också den finns på CD:n "Reverence":


F-n vet - nu kanske jag sticker ut hakan lite - om inte Richard Bona rentav är så nära man kan komma Joe Zawinuls etnojazziga universum av idag. Richard har ju haft en period även med Joe Zawinuls superhjältetillställningar!

Se på följande klipp med låten "Eyando" (finns på CD:n "Scenes from My Life" (1999)) från Stockholms Jazzfestival från 2006:

Medmusiker här är Aron Heik på sopransax, Nathaniel Townsley, trummor, Daniel Sadownick, percussion och Etienne Stadwijk, keyboard:


I denna live-version av feelgood-låten "Te Misea" från "Reverence" visar han prov på Bobby Mcferrinska talanger - Mcferrin, som han dessutom gjort en platta tillsammans med ("Beyond Words"):


Slutligen kan jag ju inte låta bli att låta honom leka lite helt solo också - här presenteras han av medlemmarna i Steps Ahead - ett av alla de samarbeten han hunnit med:


2009 släppte han sin senaste CD - "The Ten Shades of Blue". Skivan är nästan en musikalisk jorden-runt-resa där han samarbetar med massor av olika musiker - bl.a. indiska sångarna Shankar Mahadevan och Nandini Srikar.

Faktum är att han nu i februari beger sig på turné till just Indien och sedan Japan, för att i mars fortsätta till Europa - och i slutet av mars har vi honom här igen!

Den 25 mars på Nefertiti i Göteborg och 26 OCH 27 på Fasching i Stockholm!!!

Inte missa, inte missa!!!

(Förra året kunde man se honom som medlem i franske mästerdragspelaren Richard Gallianos kvartett på Stockholms Jazzfestival)

- officiell hemsida

- Myspace-sida

--S

måndag 25 januari 2010

2010.025 - Dagens afrikanska låt - Manu Dibango

2010.025 - Dagens afrikanska låt - Manu Dibango (f. 1933, Kamerun)

En gigant! ... kanske hade räckt som presentation för Manu Dibango. Han måste vara Kameruns största musikexport, om jag inte misstar mig fullständigt. Michael Jacksons "Wanna Be Startin' Somethin'" bygger på Manu's "Soul Makossa" från 1972. Den har t o m blivit kallad den första discolåten - av alla!

Själv har han spelat in låten i massor av versioner - av de nästan 20 skivor jag har med honom dyker låten upp på var och varannan, och eftersom alla antagligen känner till den (om inte, finns en länk här (studioversion) och här (live)!) ska vi lyssna på något annat! All respekt för låten som blivit stilbildare för en hel kamerunsk discogeneration... men ändå - han har gjort så mycket mer!

Manu Dibango är saxofonisten och vibrafonisten som blandade sin kamerunska musik med jazz, och han har väl möjligen bara en överman - nigerianske saxofonisten (och multiinstrumentalisten Fela Kuti (1938-1997), som etablerade stilriktningen "Afrobeat".

Vi ska se en 71-årig Manu här från en hyllningskonsert till just Fela Kuti i London 2004. Medverkar här gör även Courtney Pine på tenorsax - hoppas ni gillar detta!

Klippet är från hans CD-/DVD-utgivning "Lion of Africa" som gavs ut 2007 - "Big Blow":



En intressant skiva är "Wakafrika" från 1994, som delvis är en hyllningsskiva till Miriam Makeba, men även här är förstås den där rackarns "Soul Makossa" med, men i en skön version med Youssou N'Dour på sång. Även låten "Homeless" finns här i en bra version med Ray Lema på sång.

Flera kritiker har påpekat att den är lite problematisk - för många kockar skulle göra den utan personlighet - men jag tycker den är intressant - den förenande huvudkocken är ändå Manu Dibango.


"Namedropping" från skivan - vilket startfält:

1. Soul Makossa - Manu Dibango, Youssou N'Dour
2. Biko - Alex Brown, Manu Dibango, Peter Gabriel, Ladysmith Black Mambazo, Geoffrey Oryema
3. Wakafrika - Manu Dibango
4. Em'ma - Manu Dibango, Salif Keita
5. Homeless - Manu Dibango, Ray Lema
6. Lady - Manu Dibango, Ray Phiri
7. Hi-Life - King Sunny Ade, Manu Dibango
8. Wimoweh - Manu Dibango, Ladysmith Black Mambazo
9. Ami Oh! - Manu Dibango, Angélique Kidjo, Papa Wemba
10. Jingo - King Sunny Ade, Manu Dibango
11. Pata Pata - Manu Dibango
12. Diarabi - Bonga, Manu Dibango, Touré Kunda
13. Ça Va Chouia - Manu Dibango

Han har gjort en hel del svängiga live-grejer - jag önskar jag hade tid med en sträcklyssning på alla skivorna... Jag hoppas kunna plocka fram en del russin framöver!

För den som inte kan få nog - här kommer ett live-klipp från ett jazz-café i London, med dåligt ljud och allt, men med mycket atmosfär:


En ny platta släpptes 2008 - "African Woodoo". Materialet är från 1971-1975 och är tidgare outgivet. Annars verkar hans senaste studioalbum vara samarbetet med chilenske Elias Ochoa och hans grupp Cuarteto Patria - "CubAfica" från 1998.

- officiell hemsida

- Wikipedia-länk

- biografi på www.AfricanMusiciansProfiles.com


--S.

söndag 24 januari 2010

Internet-radion - Artist-lista

Här är en lista över artister och grupper som f.n. ingår i INTERNET-RADIONs spellista.

Saknar ni någon artist? Kom med förslag! Artistlistan uppdateras kontinuerligt...


Här är de sorterade på förnamn:

---

Nr.

17 Hippies

A

A Filetta
A R Rahman (kompositör & sångare)
Aaron Neville (Neville Brothers)
Abdel Ali Slimani
Abdel Aziz El Mubarak
Abdullah Ibrahim
Abigail Washburn
Abraham Afewerki
Abyssinia Infinite (& 'Gigi' Shibabaw)
Acoustic Alchemy
Adriana Varela
Afia Mala
Africando
Africando All Stars
Agepê
Al Jarreau
Alamaailman Vasarat
Alan Silvestri (kompositör)
Alceu Valenca
Alcione
Ale Möller (Band)
Alejandro Repilado Morales (Buena Vista - The Next Generation)
Alemayehu Eshete
Alfredo Valdes
Ali Farka Touré
Ali Hassan Kuban
Alioune Mbaye Nder & Le Setsima Group
Alison Krauss
Allan Taylor
Alpha Blondy
Altain Orgil
Aly Bain
Aly Keita
Amadou & Mariam
Amos Lee
Amr Diab
Ana Caram
Ana Moura
Anastácia Azevedo
Andrew Calhoun
Andy Montañes
Andy Sheppard
Ane Brun
Angelique Kidjo
Angelo Debarre
Anouar Brahem
Antonio Carlos Jobim
Antonio Forcione
Antony (& The Jonstons)
Ara Dinkjian (Night Ark)
Armen Donelian (Night Ark)
Art Garfunkel
Arto Tunçboyaciyan & Armenian Navy Band (& Night Ark)
Assane N'Diaye
Aster Aweke
Astor Piazzolla
Aurelio Martinez
Avett Brothers
Awilo Longomba
Axel Krygier
Ayub Ogada

B

Ba Cissoko
Baaba Maal
Badume's Band
Bagad Men Ha Tan
Ballaké Sissoko
Bande Originale du Film (BOF)
Barbara Kanam
Barbatuques
Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba
Beastie Boys
Beatles
Bedlam Boys
Bela Fleck
Belkis Akkale
Besh O Drom
Beth Carvalho
Bill Bourne
Bill Chase
Bill Laswell
Bill Morrissey
Bill Staines
Billy Joe Walker Jr.
Biréli Lagrène
Blind Boys of Alabama
Blood, Sweat & Tears
Blue Asia
Blue Ridge Mountain Boys
Bob Brozman
Bob Dylan
Boban & Marko Markovic
Bobby Mcferrin
Bollywood Brass Band
Boubacar Traoré
Bratsch
Brazz Brothers
Brecker Brothers
Bryce Dessner
Buddy Mondlock
Bugge Wesseltoft
Bustan Abraham

C

Caetano Veloso
Cajsa-Stina Åkerström
Candy Dulfer
Cara Dillon
Caramba
Caravan Palace
Carla Bruni
Carlos Santana
Carlos Vives
Carolina Chocolate Drops
Cassandra Wilson
Cécile Kayirebwa
Celia Cruz
Charley Pride
Charlie Daniels Band
Charlie Haden
Cheb Khaled (Khaled)
Cheb Mami
Cheikh Lô
Cheikha Rimitti
Cheryl Wheeler
Chet Atkins
'Chicco' Twala
Chico Trujillo
Chiwoniso Maraire
Chris Chandler
Chris Coe
Chris Sharp
Chris Smither
Chris Wood
Chuck Brodsky
Cidinho & Doca
Claude Chalhoub
Coco All Stars
Coco Mbassi
Compay Segundo
Cornelis Vreeswijk
Coste Apetrea
Count Basie
Cristina Branco
Crooked Still
Culcha Candela
Curtis Stigers
Curumin
Cyndi Boste

D

Da Lata
Daby Balde
Daby Touré
Dag Vag
Dan Tyminski
Daniel Lemma
Daniel Melingo
Daniela Mercury
Danyel Waro
Dato Odzelashvili
David Foster
David Chazam
David Grisman
Davy Spillane
Dayna Kurtz
Debashish Bhattacharya
Denez Prigent
D'Gary
Diana Haddad
Dick Gaughan
Dobet Gnahoré
Docteur Nico & African Fiesta
Dolly Parton
Dominguinhos
Don McLean
Don Williams
Doudou N'diaye Rose
Driss El Maloumi
Dumisani Maraire
Duncan Lamont
Duo Assad (Sergio & Odair Assad)

E

Earth, Wind & Fire
Ebo Taylor
Eddy Herrera
Edesio
Edward II
Ehab Tawfik
El Diez
Elis Regina
Eliseo Parra
Eliza Gilkyson (Red Horse)
Elvis Crespo
Emmylou Harris
Enkh Jargal
Ephat Mujur
Eric Bibb
Eric Wainaina
Erik Manana
Erisioni
Ernest Ranglin
Ernie Payne
Esbjörn Hazelius
Esbjörn Svensson Trio (EST)
Etienne M'Bappe
Eva Ayllón
Eva Cassidy

F

Fairfield Four
Fallou Dieng
Fally Ipupa
Fanfare Ciocarlia
Farmers Market
Faudel
Faya Tess
Femi Kuti
Fenoamby
Feo-Gasy
Fläskkvartetten
Fonseca
Frank Sinatra
Fred Neil
Freebidou
Freshlyground
Frifot (Per Gudmundson, Ale Möller & Lena Willemark)
Fruko y Sus Tesos
Fuat Saka
Fulanito
Fun-Da-Mental

G

Gaâda Diwane De Béchar
Gabin Dabiré
Garnet Rogers
Gavin Bryars (kompositör)
Gavino Murgia
Geoff Muldaur
Geoffrey Gurrumul Yunupingu
Geoffrey Oryema
Gérald Toto
Ghetonia
Gianmaria Testa
'Gigi' Shibabaw
Gilberto Gil
Gillian Welch
Giora Feidman
Gipsy Kings
Glengarry Bhoys
Gloria Estefan
Gnawa Diffusion
Goran Bregovic
Gordon Gunn
Gove Scrivenor
Greg Brown
Grimethorpe Colliery Band
Grupo Mania
Guillermo Portabales
Gustavo Santaolalla (kompositör)
Guy Clark
Guy Davis
Göran Månsson

H

Habib Koité & Bamada
Hadouk Trio
Haig Yazdjian
Hamid Baroudi
Hamza El Din
Hans Zimmer (kompositör)
Harry Belafonte
Harry Manx
Harv
Hazmat Modine
Hebist Tiruneh = Hibist Tiruneh
Hedningarna
Helen Meles
Henri Dikongué
Hibist Tiruneh (Hebist Tiruneh)
Hisham Abbas
Hossam Ramzy
Houssaine Kili
Hoven Droven
Hugh Masekela
Hukwe Ubi Zawosé
Huong Thanh
Huun-Huur-Tu

I

Ibrahim Ferrer
Idir
Idrissa Soumaoro
Iggy Pop
Illapu
Innsbruck Brothers, The
Inti-Illimani
Irakli Charkviani
Irish Descendants
Ismaël Lô
Israel Kamakawiwo'ole
Issa Bagayogo
Ivete Sangalo
Ivo Papasov & His Orchestra

J

J D Sumner & The Stamps Quartet
Jack Nitzsche (kompositör)
Jack Williams
Jah Thomas
Jah Wobble & The Chinese Dub Orchestra
James Keelaghan
James Kline
James Taylor
Jan Johansson
Jaojoby
Javed Ali
Jazz Indeed (Michael Schiefel)
Jean Jacques Perrey
Jeff Talmadge
Jerry Douglas
Jerry Garcia
Jerry Jeff Walker
Jerry Reed
Jesse Winchester
Jihe
Jim Croce
Jim Lauderdale
Jimi Hendrix
Jimmy Buffet
Jimmy LaFave
Jimmy Rosenberg
Jimmy Webb
Joakim Thåström (Thåström)
João Bosco
Joaquin Diaz
Joe Arroyo & The Latin Brothers
Jocelyn Pook (kompositör)
Joe Arroyo & The Latin Brothers
Joe Meek & The Blue Men
Joe Strummer & The Mescaleros
Joe Sun
Joe Zawinul
John Butler
John Dawson Read
John Denver
John Fogerty
John Gorka
John Hartford
John Legend
Johnny Cash
Johnny Clegg
Jolly Boys
Jon Hendricks
Joni Mitchell
Jorge Ben
Juana Molina
Juanes
Jukka Tolonen Band
Juldeh Camara
Justin Adams

K

Kal
Kamel El Harrachi
Kanda Bongo Man
Kandia Kouyaté
Kaoma
Kathryn Tickell
Katia Guerreiro
Keb' Mo'
Kékélé
Kelly Joe Phelps
Kepa Junkera
Kevin Johansen
Khadja Nin
Khaled (Cheb Khaled)
Kieran Goss
Kimi Djabaté
Kimmo Pohjonen
King Mensah
King Sunny Adé
K'naan
Kocani Orkestar
Koffi Olomidé
Kongar-ol Ondar
Kries
Kris Kristofferson
Kroke
Kuku Sebsebe
Kultur Shock
Kurt Elling
Kyu Sakamoto

L

La Abuela Coca
La Banda del Pepo
La Bottine Souriante
La Minor
Laco Tayfa
Ladysmith Black Mambazo
Lambchop
Larry Jon Wilson
Larry Sparks
Lars Danielsson
Lars Winnerbäck
Lasse Englund
Lena Willemark (Frifot)
L'Ensemble Pirin'
Leon Redbone
Leonard Cohen
Les Paul
Les Têtes Brulées
Les Triaboliques
Lester Quitzau
Letta Mbulu
Life On Earth
Linda Leida & La Bahia
Lisa Gerrard
Little George Sueref
Ljiljana Buttler
Lo'Jo
Lokua Kanza
Loreena KcKennitt
Los Blops
Los Diablos Rojos
Los Fabulosos Cadillacs
Los Hijos del Sol
Los Illegales
Los Jaivas
Los Super Seven
Los Van Van
Lucy Kaplansky (Red Horse)
Loudon Wainwright III
Louise Hoffsten
Luigi Cinque & Tarantula Hypertext O'Rchestra
Luis Le-Bert
Luiz Henrique
Lura

M

Maceo Parker
Madagascar Slim
Madilu System
Madioko & Rafika
Madredeus
Magou & Dakar Transit
Mahala Raï Banda
Mahlathini & The Mahotella Queens
Mahmoud Ahmed
Mahmoud Fadl
Maia Sharp
Maighead Ní Dhomhnaill
Maja Gullstrand
Malcolm Holcombe
Malouma
Mama Sissoko
Mamer
Maná
Manhattan Transfer
Manu Chao
Manu Dibango
Marc Johnson (Night Ark)
Marcio Faraco
Margareth Menezes
Mari Boine
Maria Bethânia
Maria Tanase
Marideth Sisco & Blackberry Winter
Mariza
Mark Saul
Markku Lepistö
Maryam Mursal
Matthew Kahler
Maura O'Connell
Mavis Staples
Max Pashm
M'Bady Kouyaté
M'bilia Bel
Mediaeval Baebes
Melissa Horn
Mercadonegro
Merle Haggard
Michael Nyman (kompositör)
Michael Ruff
Michael Schiefel (Jazz Indeed)
Michel Camilo
Michel Portal
Mickey Newbury
Miles Davis
Mircea Vintila
Miriam Makeba
Miss Li
Mississippi John Hurt
Moby
Momo Wandel
Monica Zetterlund
Moreno Veloso
Mory Kanté
Moscow Art Trio
Mose Fan Fan
Mostar Sevdah Reunion
Moussa Doumbia
Muhammed 'Jimmy' Muhammed
Muhammed Wardi
Mulatu Astatke
Musafir
Muzsikás
Mynta
Mysterious Cambodian Funk Yodeler

N

Nabil Othmani (& Steve Shehan)
Nahawa Doumbia
Najwa Karam
Nana Vasconcelos and The Bushdancers
Neg' Marrons
Neway Debebe
Neville Brothers
N'Gou Bagayoko
Nguyên Lê
Nic Jones
Nick Drake
Night Ark (Ara Dinkjian, Arto Tunçboyacıyan, Armen Donelian & Marc Johnson)
Norah Jones
Norrbotten Big Band (& Tim Hagans)
Nostalgia 77
Nusrat Fateh Ali Khan

O

Odair Assad (Duo Assad)
Oi Va Voi
Ojos de Brujo
Okna Tsahan Zam
Oliver Mtukudzi
Olives Guede
Omar Faruk Tekbilek
Omar Pene
Omara Portuondo
Orchestra Baobab
Orchestre National de Barbès
Orchestre Number One
Orishas
Orkestar Pece Atanasovski
Orquesta El Arranque
Oscar D'Leon
Oscar Lopez (& James Keelaghan)
Osibisa
Otros Aires
Outkast

P

P18
Paco De Lucia
Papa Wemba
Pape Fall
Pat Metheny
Paul De Boe
Paul 'Earthquake' Pena
Paul Simon
Paula Lima
Paulinho Feijão
Paulo Padilha
Pépé Kallé
Per Gudmundson (Frifot)
Perry Como
Peter Carlsson
Peter Gabriel
Peter Hinnen
Peter Rowan
Peter Tosh
Prince

Q

Quincy Jones

R

Rabih Abou Khalil
Rachael Yamagata
Rachid Taha
Radio Tarifa
Radka Toneff
Ragheb Alama
Rahzel
Rajery
Ralph Stanley
Ramatou Diakité
Ramón 'Mongo' Santamaria
Rango
Rasha
Raul Paz
Ray Barretto
Ray LaMontagne
Ray Lema
Ray Stevens
Razia Said
Reamonn
Red Horse (Eliza Gilkyson, John Gorka & Lucy Kaplansky)
Régis Gizavo
Remmy Ongala & Orchestre Super Matimila
Renaud Garcia-Fons
René Lacaille
Ricardo Lemvo & Makina Loca
Richard Bona
Richard Galliano
Richard Shindell
Richie Havens
Ricky Randimbiarison
Rigo 'Star'
Rizwan & Muazzam Qawwali
Robert Miles
Robbie Robertson
Roddy MacDonald
Rodrigo & Gabriela
Roha Band
Rokia Traoré
Romica Puceanu Ensemble
Romano Drom
Romany Rota
Ron Sexsmith
Roni Size
Roswell Rudd
Rupa & The April Fishes
Rustavi Choir
Ry Cooder (kompositör, sångare & gitarrist)
Ry'Co Jazz

S

Saban Bajramovic
Safy Boutella
Saida Karoli
Salamat
Salif Keita
Sam Baker
Sam Bush
Samira Said
Samite
Samla Mammas Manna (Zamla Mammas Manna)
Sammi Smith
Sandy Lopicic Orkestar
Saqi
Sara Tavares
Scott Henderson
Sekouba 'Bambino' Diabaté
Sergei Rachmaninoff (kompositör)
Sergent Garcia
Sergio Assad (Duo Assad)
Sevara Nazarkhan
Sevec Aldyn-Ool
Shahram Nazeri
Shannon Johnson
Shantel
Sharkiat
Sharon Shannon
Shawn Mullins
Shin G. C.
Shirley Horn
Shooglenifty
Shweta Jhaveri
Sidsel Endresen
Silvio Rodríguez
Simphiwe Dana
Sipho Mabuse
Siphokazi
Sir Victor Uwaifo
Sivuca
Ska Cubano
Slim Gaillard
Smadj
So Kalmery
Somi
Son Of Dave
Sonu Nigam
Soriba Kouyaté
Souad Massi
Soul Brothers
Souleymane Faye
Soweto Gospel Choir
Spaccanapoli
Staff Benda Bilili
Stan Rogers
Steely Dan
Stefano Miele
Stelios Petrakis
Stella Chiweshe
Steve Dobrogosz
Steve Goodman
Steve Shehan (& Nabil Othmani)
Steve Young
Stimmhorn
Sting
Susan Werner
Susanne Rosenberg
Suzanna Owíyo

T

Tabla Beat Science
Tabu Ley Rochereau
Taj Mahal
Takashi Hirayasu
Take 6
Talvin Singh
Tan Dun (kompositör)
Taraf de Haïdouks
Tarika
Temple of Sound
Temptations
Terrakota
Terry Hall & Mushtaq
Them Mushrooms
Theodosii Spassov
Theresa Andersson
Think Of One
Thomas Mapfumo
Thåström (Joakim Thåström)
Tim Hagans (& Norrbotten Big Band)
Tinariwen
Thione Seck
Thorstein Bergman
Tilahun Gessesse
Tinariwen
Tito Puente
Tom Rush
Tom T. Hall
Tom Waits
Tomatito
Tony Allen
Tony Rice
Toots Thielemans
Toquinho
Toumani Diabaté
Tower Of Power
Tracy Chapman
Triakel
Tribal Tech
Tribo Nacao Ijexá
Trilok Gurtu
Tríona Ní Dhomhnaill
Tuck & Patti

U

Umalali
Urna Chahar Tugchi
Uthwalofu Namakentshane

V W

Wafir
Wahala Project
Wailin' Jennys, The
Waldemar Bastos
Valeriu Sterian
Wanda
WAR
Warren Zevon
Vasilisa
Wasis Diop
Wedi Tukul
Wendo Kolosoy
Viba Femba
Victor Démé
Vieux Farka Touré
Willie Nelson
Violeta Parra
Viorel Tajkuna
Vlatko Stefanovski
Vocal Sampling
Vusi Mahlasela
Väsen

X

Xangai
Xavier Rudd

Y

Yasmin Levy
Yat-Kha
Yavuz Bingöl
Yo-Yo Ma
Youssou N'Dour
Yusa

Z

Zap Mama
Zdob Si Zdub

Å Ä Ö

Åsa Jinder

---