lördag 2 januari 2010

2010.002 - Dagens afrikanska låt - Boubacara Traoré

OERHÖRT GOD FORTSÄTTNING på er alla!

Återuppstånden från de mellandags-bloggeri-torke-döda ska jag nu försöka staka ut detta nya oskrivna årtiondes första år genom följande tanke:

Ok - jag har haft en dag på mig att fundera - varför inte göra detta år afrikanskt...? Ja, varför inte - denna gigantiska kontinent, som - i motsats till denna drygt ettåriga blogg - musikaliskt vuxit ur blöj-åldern för länge sedan, även om man kan se många musikvideor fortfarande därifrån som kan vara pinsamt dåliga. Nya artister dyker upp från kontinenten i en fart som gör att åtminstone jag baxnar...

Jag tänkte först - en "dagens låt"... nej, det är för enkelt... men "dagens afrikanska låt"... det är lite mer av en utmaning - och med en ny artist varje dag - hela året - det blir 365 afrikanska artister på ett år. Kan ni rabbla det? Nej, inte jag heller, men jag har nog lyssnat till det femdubbla under årens lopp - det finns alltså att "ta" av. Då tänkte jag försöka hålla mig från artister jag redan skrivit om i bloggen vilket kanske utesluter ett 50-tal. Ok - ramlar jag på en låt med en artist jag redan nämnt som jag inte kan låta bli att dela med mig av, då är det klart att jag tar med den.

Med allt detta skrivet - då kör vi:

Årtiondets första artist och låt... blir... Boubacar Traoré - gitarrist och sångare från Mali (född 1942), med låten Kanou från 2005 års album Kongo Magni - en cd jag för övrigt varmt rekommenderar!

Detta är ingen egentlig video - bara en enda bild... men det är musiken det handlar om - eller hur!?! Med på denna låt är fantastiske dragspelaren Régis Gizavo från Madagaskar, som jag skrivit om tidigare:


Denne herre har varit musikaliskt aktiv sedan 1960-talet, men det dröjde länge innan han fick möjlighet att spela in sin första skiva 1989 - "Mariama" - som kom ut året efter. Han har kallats för en malisk Robert Johnson - utan vidare jämförelser så kan det väl vara en "lagom" status att sätta på honom...

- Boubacar Traorés Myspace-sida
- Wikipedia-länk
- kort biografi på "World Music Central"


Det var Lennart Wretlind som inspirerade mig till detta dagens val - han spelade nämligen denna låt på sin fantastiska världsunika webbsända radiokanal "SR Världen" för en stund sedan. Jag kapitulerar fullständig och villkorslöst för detta under av kompetens och erfarenhet under ett och samma radiostationsparaply! Där har jag min ständige musikjägar-överman - vill ni ta del av ett helt livs samlade musiklyssnarerfarenhet finns det sammanställt där på hans kanal! Ok - han har andra resurser runt sig än vad undertecknad hobby-bloggare har, men lika glad är jag för det - för när jag trott att det inte funnits mer att upptäcka har Lennarts sävligt lugna radioröst förklarat att "det gör det visst det!", och presenterat ytterligare något fantastiskt.

Hmmm - nu var det ju inte Lennart Vretlind detta skulle handla om...

Eftersom jag haft en dag på mig att fundera, och inte vill "fuska" - här kommer en artist till:

Sipho Makhabane framför här en sydafrikansk gospel - något som blivit ett musikaliskt signum för landet, och som "man" gör rasande bra (om "man" ska generalisera)! Men Sydafrika har så mycket mer, vilket vi ska se länge fram under året!

Om denne man vet jag i princip ingenting - jag ramlade på honom på Youtube - men det gör det inte sämre - håll tillgodo:


En del av hans äldre alster har tyvärr en synthprogrammering av ett slag som får Nintendo 8-bitars Super Mario-musik att förefalla "high tech".

Det var allt för denna gång - imorgon vid midnatt dyker nästa DAGENS AFRIKANSKA LÅT upp...

--S.