tisdag 6 oktober 2009

Ernie Payne - också död...

Ernie Payne
13/4 1945 - 17/9 2007


Det händer inte ofta numera... Jag verkar ha upptäckt alla singer/songwriters värda att lyssna på - jag har visserligen endast nämnt ett fåtal av dom här ännu, men sista åren har det varit en reel singer/songwriter-torka för min del - tills Ernie Payne dök upp för ett par veckor sedan. Det är ögonblicklig "kärlek" för min del för det mesta när jag upptäcker en ny singer/songwriter av klass...

Lyckan blev kortvarig i detta fall - efter att jag hört låten "Curse of Hamm" kollade jag genast upp honom på nätet, och insåg att han redan var död... Efter endast ett soloalbum, "Coercion Street" (2004), dog denne Louisiana-man.

Ernie Payne var ett fenomen - jag nästan vädjar till er - ge videoklippen nedan en chans!!! Mig grep han tag i ögonblickligen!

Som jag förstår den relativt knappa informationen jag funnit om honom på nätet var han ödmjukheten personifierad, och han var visst ointresserad av att tala om sig själv - han lär ha sagt "anything you want to know about me is in my music"!

Avdelningen Relativ Irrelevans:
Videoklippen nedan är från en av de få Europaturnéer han genomförde - i texten till klippet står att det är filmat i "The People's Little Theatre" i Gateshead, England, men jag fann ingen teater vid det namnet. Sannolikt är det istället fråga om "The Little Theatre, Gateshead".

Coercion Street:


Curse of Hamm:


Ancient Eyes:


En av användarkommentarerna till detta YouTube-klipp lyder:
"i saw ernie live, musta been 2 yrs ago now, in letterkenny, ireland, and he was so humble, i spoke to him afterwards, iv never felt so good about myself after i spoke with him, he brightened up that saturday nite with his politness and amazin music, great man"

De som filmat ovanstående tre klipp kallar sig för "Echo Productions"

Här är studioversionen av "Curse of Hamm" (från V A V V Records' hemsida):


- officiell hemsida

--S.

måndag 5 oktober 2009

Mercedes Sosa död

Mercedes Sosa
9 juli 1935 - 4 oktober 2009


En av Argentinas största folkmusiksångerskor Mercedes Sosa, även kallad "La Negra", dog alltså igår. Hon var en av de som formade den politiska latinamerikanska folkmusiken under 60- och 70-talet i den sk "nueva canción" - den nya sången. Hon var politiskt vänsteraktiv opinionsbildare och tog de svagas parti. 1976 tog den argentinska militärjuntan över makten i Argentina, och behöll den fram till 1983. Mercedes Sosa fortsatte hålla konserter, och höll ut fram till 1979 då situationen tvingade henne i exil. Efter 40 album och 3 "Latin Grammy Awards" inom "traditional"-facket har hon nu chansen att postumt knipa en Grammy till genom sitt näst sista album "Cantora 1".

Det finns en "Cantora 2" också - båda kom ut under försommaren, men det är "ettan" som är nominerad - i hela tre kategorier! De två skivorna är fyllda av duetter - samtliga spår är en duett med olika latinamerikanska sångare eller grupper - 17 på den första och 18 på den andra!

Här är en liten kort dokumentär om arbetet med den första cd:n - "work in progress":


---

Den 10:e "Latin Grammy Awards" äger rum den 5 november i år i Los Angeles.

Här är de nominerade i kategorin "Best Folk Album":

Kimba Fá
Eva Ayllón
[4Q/Times Square]

D' Palo Pa' Rumba
Muñequitos De Matanzas
[Bis Music]

Ya No Le Camino Mas
Walter Silva
[Vibra Music Entertainment]

Folklore
Soledad
[Columbia/Sony BMG Music Entertainment]

Cantora 1
Mercedes Sosa
[Sony Music/RCA]


Här är de nominerade i "Album of The Year":

Los De Atrás Vienen Conmigo
Calle 13
[Norte]

Día Tras Día
Andrés Cepeda
[FM Discos & Cintas]

Ciclos
Luis Enrique
[Top Stop Music]

Ivan Lins & The Metropole Orchestra
Ivan Lins & The Metropole Orchestra
[Biscoito Fino/Oilua]

Cantora 1
Mercedes Sosa
[Sony Music/RCA]


...och slutligen, kategorin "Best Recording Package":

Andrés: Obras Incompletas
Daniela Rossi & Rubén Scaramuzzino, art director (Andrés Calamaro)
[Warner Music Spain/Gasa]

Aocaná
Erika Zwiener, art director (Ojos De Brujo)
[Warner Music Spain/Diquela Records]

Bosegrafía
Juan Gatti, art director (Miguel Bosé)
[Warner Music Benelux B.V.]

Cantora 1
Alejandro Ros, art director (Mercedes Sosa)
[Sony Music/RCA]

Dramas Y Caballeros
Jesús Sarabia, art director (Luis Ramiro)
[Relocos Records]

---

För att återgå till Mercedes Sosa:

Hon tolkade gärna chilenska poeter och låtskrivare, såsom Julio Numhauser (som sjungit med Mikael Wiehe) - "Todo Cambia" (allt förändras):


Här tolkar hon chilenska Violeta Parra - Gracias a La Vida (Tack till livet) - denna version, och Violeta Parras egen, ger en annan dimension till låten än den version alla känner på svenska:


"Solo le Pido a Dios" - "Jag bara frågar Gud":


Av alla plågade folk och språkområden har väl ändå latinamerika en av de rikaste folkmusikaliska skatterna när det gäller längtan om ett bättre liv, och mot förtryckande regimer. Längtan är bedövande vacker i många av dessa sånger.

En vän tipsade mig om följande klipp där hon besjunger den schweiz-födda argentinska kvinnliga poeten Alfonsina Storni, vilken tog sitt liv genom att dränka sig efter 3 års kamp mot bröstcancer 1935-38:


- Dödsruna från Washington Post
- Wikipedia-länk
- En fansite - http://www.mercedessosa.net/
- argentinsk Officiell hemsida


--S.