torsdag 25 oktober 2012

Höstens konsert-höjdare

Nu har det nya Konsert-Kalendariet varit ute på bloggen i ett par veckor, och jag har spanat affischer och vaskat mig igenom det svenska webberiet efter kommande konserter för hösten - och hittat en hel del. Men vad ska man gå på då? Jag vill lyfta fram några höjdare som jag själv gärna hade sett om tid och pengar inte var faktorer jag behövt bry mig om.

Vi tar det i tur och ordning:

---

Fredag 26 oktober - Kanda Bongo Man, Kongo-Kinshasa, Rågsveds Folkets Hus, Stockholm.

Soukous-konserter brukar kunna bli spontana och lite improviserade, med publik som kommer upp på scenen och dansar.

Här följer tre spår ur spellistan jag gjorde när han var Dagens Afrikanska Artist 2010:








---

Illapu, Chile, har fyra konserter i Sverige med början i Västerås 30 oktober. 

De fortsätter sedan till Luleå 31 oktober, Göteborg 2 november och Stockholm 3 november! Denna seglivade grupp är en av Chiles främsta.

Här kommer en superklassiker - "Candombe Para José":


---

Onsdag 31 oktober - Mavis Staples, Uppsala Konsert & Kongress under Uppsala Internatioonal Sacred Music Festival.

Ett klipp med musik från bland-hyllnings-CD:n "Beautiful Dreamer - The Songs Of Stephen Foster" - det är bara hon och Aretha Franklin kvar med denna själfulla begåvning - eller?:


Det verkar som att det inte går att bädda in detta klipp i bloggar utanför USA, eller något i den stilen... Kolla det istället direkt på YouTube!

Tyvärr krockar hennes konsert med klezmerlegenden Giora Fiedmans konsert i domkyrkan - under samma festival - vilket är synd. Giora också en favorit, och hans "gummiklarinett" har fascinerat mig under många år.

---

Fredag 2 november - Al Jarreau, Joe Sample & Nils Landgren, Konserthuset, Stockholm.

Har alltid älskat Al, även om han gjort en hel del smörerier förblir han en favorit. Al och Joe Sample har arbetat tillsammans länge.

Hur mycket de arbetat med Nisse Landgren vet jag inte, men här kommer ett underbart 22 år gammalt klipp från Japan - "Spain", med Joe Sample på piano, och Steve Gadd bakom, eller kanske i, trumsetet:


---

Onsdag 7 november - Bombino, Kägelbanan, Södra Teatern, Stockholm.

Gillar verkligen denne unge ökenbluesman från Niger, kanske mest av alla de tuaregartister och -grupper från Mali som fått internationellt genomslag de senaste åren. Hans internationella debut-CD, "Agadez", från 2011 rekommenderas varmt! Han har tagit sitt namn efter den lokala gruppen "Group Bombino", som kom ut med CD:n "Guitars From Agadez, Vol. 2" 2009.

Här kommer ett underbart live-klipp från just Agadez, Niger - en ny Jimi Hendrix under framväxt, kanske...

Det står ingenstans i klippet, men låten heter "Boghassa", och finns inte med på hans internationella debut, utan på "Guitars From Agadez"-CD:n:


---

Fredag 14 december - Peter Carlsson & Blå Grodorna, Uppsala Konsert & Kongress.

Så, mitt i julstressen, dyker han upp - min "landsman" från Dalarna - Peter Carlsson - och det är inte på Scala i Stockholm, där han envisas med att begå utsålda föreställningar år efter år, utan i Uppsala!

Hör hans berättartalang - "Aimo":


---

... och har ni inte nog att göra dagarna innan jul - gå på "Jul i Folkton" - med gräddan av svensk folkmusikelit - Ale Möller, Lena Willemark, Esbjörn Hazelius, m fl, och med speciellt inbjudna Louise Hoffsten - bättre kan det inte bli!

Detta sällskap flänger runt i Sverige från 29 november till 22 december i år - se Kalendariet för att hitta dem nära dig - eller gå in på deras hemsida http://www.julifolkton.se/!

Här hör vi Lena Willemark:


--

God konsert-höst!

--S.