lördag 28 mars 2009

Dags igen för Boban & Marko Markovic

Missa inte Boban och Marko Markovic på Göta Källare ikväll kl. 21.00!

För ganska precis ett år sedan deltog jag i förberedelserna av ett lite osannolikt projekt. Boban och hans son Marko Markovic var på Sverigeturné. Boban Markovic, som "diskvalificerades" (eller något i den stilen) från de årliga serbiska trubaci-orkester-tävlingarna i Guca för att han var för skicklig - han vann år efter år - hade fått en lucka i sin turnéplan i Sverige.

En kompis till mig, som besitter en sådan där positiv galenskap, passade på att boka honom till sin födelsedagsfest i Vallentuna! Jag deltog i ett antal intensiva förberedelsedagar, och -nätter, med mycket snickrande och tältspännande. Det bjöds, som seden kräver, på helstekt gris. Så plötsligt står han där med sin orkester - i Gunnars vardagsrum - den serbiske livs levande legenden...

Detta är ett amatörklipp från en av gästerna på festen i Vallentuna:


Nu ganska exakt ett år senare är det dags igen - men denna gång har han förpassats till en källare... Inte vilken källare som helst för all del men ändå - Göta Källare! Så, den som har tur och svänger förbi denna blogg under dagen - ta tillfället att lyssna och uppleva det galet intensiva svängröjet ett av balkanvärldens absolut främsta trubaci-brassband levererar!

Från Grekland:


Här är ett av de mest klassiska styckena med gruppen - Otpisani - som finns med på en av de bästa balkanskivorna som getts ut - Boban Makovic - Live in Belgrade. Klippet är från innan sonen Marko började ta mer och mer plats i grupp - gruppen som hans far "skänkte" honom i 18-årspresent:


Det kan vara kul att som jämförelse se samma låt i en senare version från någonstans i världen (misstänker Ungern) - här med Marko i stratosfärstrumpetarform:


Ett till galet klipp från samma konsert - far och son sida vid sida:


Så fann jag ett klipp från Guca-festivalen i Serbien 2006 - samma år jag var där:


De absolut inte kan ikväll, och absolut inte vill missa honom, kan ta sig till Skylten, Linköping, onsdag 1 april, kl 19.00 då de spelar igen!

- Officiell Myspace-sida

--S.