onsdag 24 december 2008

GOD JUL

Så har man då sett den årliga reprisen av Kalle Ankas jul... Man kan varenda dialog utantill, men ändå ska man se det... Traditioner... på gott och ont... Vad kan det finnas för ont i att titta på Kalle Anka på julafton kan man undra... Ja, möjligen att man märker hur fort tiden går - det var inte länge sedan förra gången man satt och inväntade replik efter replik i samma scener som denna gång.

Sålunda önskas alla en lååååång & njutbar jul,
tills vi ses nästa gång!


--S.

söndag 21 december 2008

Zakir Hussein - tablavirtuosen

Zakir Hussein
född 9 mars 1951, Bombay/Mumbai, Indien


Zakir nämnde jag i förrförra inlägget, om slagverkaren Airto Moreira - de spelade tillsammans på cd:n Planet Drum. Zakir har nått en enorm status både inom den tradtionella tablamusiken och i det västerländska samhället. Det finns ett par länkar längre ner med fullödig info om honom.



Mest bidrog nog hans medverkan i det som kanske var det första world fusion-gruppen i världen, Shakti, där han bl.a. spelade med den otrolige John McLaughlin, till hans kändisskap i väst. Det finns mycket bra skrivet på Johns hemsida om hur de första tankarna på gruppen kom till i början av 70-talet. Gruppen varade i princip 70-talet ut.

Här är ett fantastiskt klipp med medlemmarna i gruppen Shakti:


På "senare tid", 1997, återbildade Zakir och John gruppen - nu kallad Remember Shakti - med några nya medlemmar. Detta klipp en hel halvtimme långt, och är från Montreaux Jazz Festival 2001:


Många västerlänningar som valt att studera indisk musik på plats vare sig det handlar om sitar eller tablas vittnar om hur komplicerat det är. De kommer hem efter en eller ett par terminer och inser att de skulle behövt en livstid för att bli fullärda. Tabla handlar mycket om långa komplicerade rytmiska fraser som man både lär sig säga/sjunga och spela. Man brukar tala om sex olika utvecklingslinjer inom tablaspelets minst sagt ädla konst, men dessa börjar mer och mer "flyta samman" när information och kulturellt utbyte blivit allt enklare och vanligare.

Det är alltid stimulerande att se samspelet mellan musiker vid framträdanden - i synnerhet i detta sammanhang.

Zakir spelar här tillsammans med sin far Alla Rakha (Khan) (29 april 1919 - 3 februari 2000). Han kallas också Ustad Alla Rakha - "Ustad" är ett värdeladdat epitet som ges inom den muslimska världen till högt rankade musiker - vad jag förstår betyder det "mästare". Även Zakir har givits den titeln. Den Hinduiska motsvarigheten är "Pandit":


Många minns väl George Harrisons engagemang i Indien, och hans ögonöppnade fuktion för ett stort antal västerlänningar när han blandade Ravi Shankars sitarspel i en del Beatlesproduktioner.

George Harrison dog 29 november 2001, och i en av minneskonserterna till hans ära deltog Ravis dotter Anoushka Shankar. Här - från 2003 - är ett avsnitt där hon spelar sitar tillsammans med Zakir Hussein på tabla:


Här en duett mellan Zakir och en oidentifierad japansk slagverkare:


- Zakirs skivbolag Moment Records' biografi
- Zakir Hussein på Wikipedia

--S.

SVERIGES RADIO - Sveriges mest professionella världsmusikambassadörer

Vi närmar oss jul, och mitt i julstressen kanske man vill koppla av en smula...

Min mest innerliga rekommendation är att slänga ett öga på Sveriges Radios p2:s utbud. Så här i högtider och mellandagar är det säkerligen flera ordinarie program som inte sänder, men igår kompletterade jag länklistan längst ner på höger sida i bloggen med adresser till de viktigaste programmen - och sammanställt sammantaget är det faktiskt en fantastisk tjänst SR erbjuder.

P2:s roll som motkraft till den musikaliska fördumningen, som jag anser att i princip alla andra radiokanaler bidrar till (SR:s p1 undantaget förstås), är helt ovärderlig!

Utan p2:s program Kalejdoskop under årens lopp hade jag missat många fantastiska musikaliska upplevelser - erkänner härmed villigt att de till stora delar bidragit till min "musikaliska uppfostran"!

Under många år sändes programmet varje vardag mellan 10 och 11. Det flyttades för en tid sedan till måndagar - onsdagar från 22.30 till midnatt, vilket gör det lite mer svårtlyssnat för de flesta. Men då finns möjligheten att lyssna via webben... Kalejdoskop anspelar musikaliskt på sitt eget namn genom att ambitonen är en gränslöshet i ordets rätta bemärkelse - alltifrån hypermoderna klassiska verk och fritonal jazz till den enklaste lilla folkvisa ryms inom Kalejdoskops etermediala väggar.

Kjell Alinge gjorde plötsligt entré i Kalejdoskop för ett antal år sedan. Glatt överraskad mindes jag hans sanslösa verbala associationsakrobatik under 1980-talets radioprogram Eldorado. Kjell gavs fredagarna i Kalejdoskop och snart anade man att inte ens Kalejdoskops gränslösa konceptuella rock var rymlig nog för Alinge. Först döptes hans fredags-verbalismer om till Kalejdoskop - Alinge. Sedan gavs han, när Kalejdoskop flyttades till kvälltiden mån-ons 22.30-00.00, helt enkelt sitt Eldorado åter på torsdagskvällar samma tid. Lyss till det FRIA ordet från Alinges improviserande strupe!

Delta och Klingan var två program som jag upplevde som riktigt helggodis som ersättning för att Kalejdoskop inte sändes på helgerna. Delta försvann och gick upp i Kalejdoskop när man omorganiserade sändningstiderna för ett par år sedan.

Klingan (kl. 11.00-12.00 på söndagar) däremot lever vidare med programledaren Lennart Wretlind. Programmet är prisbelönt, och andas kvalitet i varje musikaliskt inslag. Lennart sitter dessutom med i juryn till Världsmusiklistan, vilken var den första länken jag lade till denna blogg.

Utöver dessa finns ytterligare två program som har folkmusikalisk inriktning. De är dessutom mer "renodlade" folkmusikprogram:

- Felicia, programledare Carin Kjellman, (söndagar kl. 12.03-13.00) som fokuserar på vistraditioner runtom i världen, sålunda relativt västerländskt inriktat.


- Folke
, programledare Ulrika Gunnarsson, (söndagar kl. 18.30-19.30) som inriktar sig på aktualiteter kring folkmusik från hela världen, men ganska mycket svenskt.

För alla världs- och folkmusikaliska inspelade konserter finns programmet P2 Live: Världens Liv(e), som sänds söndagar kl. 19.30-21.00. Missade du när din favoritgrupp var på kort sverigebesök kan du ha tur om SR var på plats för att dokumentera konserten. Programledare för Världens Liv(e) är Mats Einarson.

Slutligen vill jag nämna Ad Lib (måndagar - torsdagar kl. 18.14-20.00) med Lex (Alexander H. Rauch-Estreich).

Detta program är relativt traditionellt p2-mässigt, med hög andel klassisk musik, men Lex förekom på Kalejdoskop, när det sändes dagtid, och det märks även numera i hans egna "Ad Lib" (som är latin och betyder "efter behag") - här kan komma musikaliska överraskningar av allehanda slag. Om inte annat - lyss till Lex bara för hans grammatiskt slipade språkbruk! Bara det kan ibland räcka som skäl till att låna programmet ett öra! Medan vi ibland kan känna oss språkligt trafikstockade navigerar han fram mellan musikstyckena likt en inoljad lingvistisk ål...

Hav en underbar musiklyssnar-jul mina vänner!

--Stefan