lördag 7 november 2009

Béla Fleck-spin-offen kompletterad


Detta blir en kortis:


Jag har nu kompletterat Podbean-spelarens live-spår 2 till 7 i slutet på inlägget "Spin off" på Béla Fleck med det sista åttonde spåret som är denna bluegrass-allstar-konstellations tolkning av den nu 85-årige Earl Scruggs' gamla flageolett-uppbyggda "Bugle Call Rag" med ett härligt driv!


Kolla gärna upp det!

--Stefan

söndag 1 november 2009

Ett år på webben firas med asiatiska favoriter

Jag har nu "vakat in" bloggens ettårsdag... Världsmusik-kaféets blogg är på väg ur blöjåldern!

Hipp, hipp - hurra!

En aning egotrippat kan tyckas - att fira sig själv... men varför inte... Jag tänkte hursomhelst fira det genom att, utan onödigt skrivet prat, visa videoklipp med några av mina asiatiska favoriter just nu....

Håll till godo - och tack för det första året!

Först ut Huong Thanh med titelspåret från hennes (och gitarristen Nguyên Lês) senaste cd "Fragile Beauty" (2007):


Sheila Chandra tolkade denna skotska 1700-talslåt - "McCrimmon's Lament" - på sitt indiska sätt - med konstant ljudande sitarborduner - en lyckad korsbefruktning. Den ligger på cd:n "The Indipop Retrospective" från 2003:


Sedan en romantisk "dravel-låt" kanske, men jag tycker den har något - med den pakistanske avlidne store Nusrat Fateh Ali Khans brorson Rahat Nusrat Fateh Ali Khan från filmen "Kalyug" (2005):


O Re Piya från Rahat's senaste album "RAHAT" och från filmen "Aaja Nachle":


Indiske filmmusik-kompositören A. R. Rahman går inte att undvika om man gör ett musikaliskt svep över Asien. Min favoritmusik är egentligen från filmen "Dil Se", men den har jag redan skrivit om i samband med att han vann två Oscarsutmärkelser tidigare i år för musiken till filmen "Slumdog Millionaire".

Här kommer istället hans musik till Aamir Khans film "Ghajini", framförd av Javed Ali och Sonu Nigam - låten Guzarish:


Sa Ding Ding från Kina med "Holy Incence" från cd:n "Alive" (2007):


En promotionfilm om Mamer från västra Kina inför släppet av hans debut-cd "Eagle"som släpptes i våras. Han skulle ha varit med på Womex i år, men det blev inställt:


Och här är "Proverbs" från Mamers debut - från Last.FM:s hemsida - vilken även finns på Världsmuik-kaféets internetradio, där den kan höras då och då:


Den mongolska gruppen "Hanggai" kom ut med sin debut förra året - "Introducing Hanggai". De bor i Kina, och från debut-cd:n är följande stycke - "Haar Hu" - hämtat:


Vill ni höra min favorit med Hanggai? Klicka då igång "Borulai Lullaby" - från deras Myspace-sida:
Hämta Flash nu!

För att kunna lyssna på eller visa den här filen måste du uppdatera din Flash-version.



Så tar vi oss över världens största bergsmassiv och hamnar i det hästälskande Mongoliet (eller egentligen i Frankrike) och med sångaren Enkh Jargal, som visar prov på en "mongolisk blues"... Det hela avslutas med en snabb ritt och ett hästgnägg:


Sedan kan jag inte låta bli att ta med Hosoo & Transmongolia igen, och min absoluta favorit med dom - "Signs In The Wind":


Ett litet steg närmare Europa och vi hamnar i Tuva - de som minns mitt inlägg om Kap Verde-ättade singer/songwritern Paul Pena minns också att han lärde sig strupsång och sedan reste till Tuva.

I den skiva som blev resultatet av resan nämner han en legend - Vladimir Oidoopaa. Här har vi honom - livs levande:


Uzbekistans främsta export - Sevara Nazarkhan - låten "Gazli":


Från hennes debutplatta "Yol Bolsin" som kom 2002, kommer denna låt - "Galdir" - känslosamt:


Så får vi slutligen lite Peter Gabriel - Polarprisvinnaren - på denna asiatiska odyssé. Hans skivbolag Real World är Sevara Nazarkhans...

Här presenterar han henne och låten "Adolat Tanovari", också den från debutskivan:


Hoppas det varit en angenäm resa!

Nu ska jag vila ett tag...

--Stefan