måndag 3 december 2012

Original/Cover - With God On Our Side

"With God On Our Side"
av Bob Dylan

"Original/Cover" borde väl dessa jämförelse-inlägg kallas snarare än "Original/Kopia" som jag kallade förra inlägget, för en artist med självaktning är väl aldrig ute efter att producera en kopia av originalet, utan snarare att tillföra något nytt perspektiv eller känsloläge. De artister jag tycker lyckats bäst med detta är de jag ska framhäva i inlägg under rubriken "Original/Cover" framöver, och konsten att göra någon annans låt till sin egen är vad som står i fokus.

En klassiker bland protestsångerna är Bob Dylans "With God On Our Side", och en hel hoper artister har gett sig på den, och den kräver sin uttolkare. Den är ganska lång och att hålla spänningen och energin uppe genom hela låten är nog främsta utmaningen...

Bob Dylans original - med bara en stillbild:


Här är en inte helt oäven amerikahistorisk stillbilds-odyssé med Buddy Miller:


... och så här kommer min egen favorit-cover, med The Neville Brothers och Aaron Neville framför micken, från deras bästa platta "Yellow Moon" (1989) - minns när jag hörde den första gången - första gången jag la LP:n på skivtallriken, och hur tiden stannade när nålen nådde detta spår:


--S.