torsdag 6 januari 2011

2010 - bästa album....

Först:

"Ryktet om min död är gravt överdrivet....."



Jisses, vad mycket det varit att göra sista halvåret.... Musiken har alltid funnits där, jag menar HÄR(!), och konsumtionen har varit på en relativt stadig nivå, och frustrationen över att inte hinna skriva något om den i paritet med konsumtionen.

Nu har det dykt upp listor över årets bästa skivor överallt. Jag har kollat Amazon.com, Lennart Vretlinds sammanställning på p2-programmet "Klingan", tidskriften "Lira":s olika medarbetares tyckanden, liksom två av världen bästa internationella världsmusiktidskrifter "fROOTS" och "Songlines", och jag rekommenderar samtliga, för "årets-bästa-kalender-bitare", men min uppgift, om jag nu ska ha någon, blir då förstås att lyfta fram de utgivningar under 2010 som inte nämnts där, missats, eller ignorerats av recensenter, och mitt förstaval i detta korståg för att lyfta fram ouppmärksammad talang blir den portugisiska gruppen "TERRAKOTA"!

Titelspåret från deras fjärde album, "World Massala", som kom ut i oktober blev snabbt en favorit för mig:


Man kan kalla deras stil för "world fusion", och de framför stil-ARNA med den äran. Det otroliga med denna skiva är hur kompetent råsvängigt det låter, oavsett om det handlar om indisk musik, senegalesisk mbalax (spår 2 "Kay Kay"), brasilianskt (spår 3), modern reggae (spår 4) eller Nigeriafunkdoftande Femi Kuti-inspirerad musik (spår 5) - allt framförs med övertygelse - en helgjuten glad platta med massor av positiv energi!

Här är även spår nr. 2 "Kay Kay", men det är ingen officiell video, utan endast låten hämtad från skivan med en stillbild...:


--S.