lördag 13 mars 2010

Oliver Mtukudzi-komplettering...


Hallå alla!!

Jag ville bara inte att ni skulle missa det...

Jag har nu, några dagar efter att jag skrev INLÄGGET OM OLIVER MTUKUDZI, kompletterat det, längst ner i inlägget, med tre sköna låtar från den egna samlingen!

Jag rekommenderar verkligen en extra titt/lyssning!!!

--S.

fredag 12 mars 2010

2010.069 - Dagens afrikanska låt - Chiwoniso

2010.069 - Dagens afrikanska låt - Chiwoniso (f. 1976 (i USA), Zimbabwe)

Chiwoniso Maraire föddes i USA, av musikaliska föräldrar från Zimbabwe. Familjen hade flyttat till USA som en del i hennes fars jakt på en etnomusikalisk utbildning, så Chiwoniso föddes i Olympia, Washington, 1976.

Fadern var mbira-mästaren Dumisani Maraire, så att dottern tidigt började spela just mbira var naturligt. 1968 till 1972 undervisade han i mbira-spel vid University of Washington, Seattle.

1990 flyttade famijlen åter till Zimbabwe, och där, i Harare, bor hon än idag. Hon verkar vara en modig människa, då hon skriver och sjunger om allehanda orättvisor i ett land där detta inte är helt riskfritt, och hon talar gärna i intervjuer om artisters ansvar som samhällskritiker...

Det är kanske pga hennes USA-vistelse jag aldrig riktigt blivit klok på hennes musikaliska uttryck. Hon tar avstamp i Shona-kulturens Mbira-baserade traditionsmusik, men blandar gärna in engelska texter och har då ofta ett sångsätt påminnande om amerikanska soulsångerskor av idag. Jag har haft lite svårt för hennes pop/soul-musikaliska böjelser, och tyckt att det förtar istället för "kryddar"/berikar...

Jag går heller inte riktigt "igång" på hennes musik när hon är som mest traditionell, trots att det görs på ett, vad jag kan bedöma, kompetent och ärligt sätt - jag lutar helt enkelt åt att hon inte är så talangfull och kreativt påhittig att hon fångar mitt intresse, även om kanske inte kreativitet och påhittighet bör ta för stor plats inom traditionsbärandets ädla konst...

Jag har trots detta "givit henne en chans till" (så präktigt självförhävande det där lät då...) och noga lyssnat igenom alla hennes tre skivor igen, och kommit fram till följande:

1. Jag har allmänt svårt för dagens soul och R'n'B-sångerskor - stilen berör mig inte helt enkelt, och hör jag den sortens sjungen frasering i annan kontext är det intressant några minuter, men intresset svalnar när nyhetens behag lagt sig.

2. Bra hantverk är inte lika med intressant konst...

---

Chiwoniso har sällskap av duktiga musiker på inspelningarna, framförallt på senaste plattan - "Rebel Woman" från 2008. Där är nivån synnerligen hög med namn som Louis Mhlanga (sydafrikansk gitarrist och producent), Hugh Masekela (sydafrikansk jazz-trumpetare), Sam Mataure (zimbabwisk erfaren trummis som spelat med Oliver Mtukudzi) och sydafrikanske saxofonisten och flöjtisten Steve Dyer, men jag tycker inte att det riktigt "lossnar" för henne. Ibland glimmar hon förstås till, och det är därför jag överhuvudtaget tar upp henne, och bara för att jag inte blir till mig av att lyssna på allt hon gjort, så behöver inte alla andra ha mina preferenser - för det är snyggt och klanderfritt både spelat och producerat...

Jag har plockat och valt - och förstås i möjligaste mån valt bort modern souldoft och wailande...

---

Första skivan i eget namn kom ut 2001 - "Ancient Voices".

Från den hör vi först den lätt reggae-doftande "Look To The Spirit",
sedan mer shona-mbira-baserade och funkiga "Madame 20 Cent",
och sist den lite lugnare "Iwai Nesu":











---

2004 kom "Timeless", med en mindre ljudbild och mer mbirabaserad musik.

Här är ytterligare tre valda låtar - "Hupenyu Kutenderera", "Rebel Woman" och "Handimbozorora" (Spirit):










---

Och så till sist, den tredje mycket modernare och välarrangerade plattan, "Rebel Woman" från 2008.

"Vanorapa", "Listen To The Breeze" och "Rebel Woman". "Rebel Woman" är ju titelspåret, men låten var med redan på föregående CD. Jag tog med den igen för att det kan vara intressant att höra skillnaden i arrangemang mellan de båda inspelningstillfällena:









---

Det är förstås lite motsägelsefullt att presentera 9 låtar med en artist som man inte uppskattar till fullo, men så blev det...

Nu tar jag helgledigt, och hoppas att alla får en skön musikmissbrukande helg!

- officiell hemsida

- skivbolaget Cumbancha's presentantion av Chiwoniso

- Wikipedia

--S.

torsdag 11 mars 2010

2010.068 - Dagens afrikanska låt - Bhundu Boys

2010.068 - Dagens afrikanska låt - Bhundu Boys (Zimbabwe)

The Bhunhu Boys spelade in sin första vinylsingel 1983 för Shed Studios i dåvarande Rhodesia. De blev internationellt uppmärksammade och gav sig snart ut på turné. De fick bl.a. dela scen med Elvis Costello, Eric Clapton och Madonna.

Gruppen bröt sedan kontraktet med Shed Stuidos 1987 efter att deras andra internationella lp släppts för att teckna nytt avtal med Warner Brothers. Efter det gick det sakta men säkert utför med gruppen. Tre av medlemmarna dog i AIDS, låtskrivaren Biggie Tembo hängde sig 1995, och gruppens bassist hamnade i fängelse år 2000. Detta var också dödsstöten för vad som var kvar av gruppen...

Läs mer om gruppens osannolika historia i någon av nedanstående länkar.

2001 gavs en samlingsskiva ut med material från deras korta guldålder hos Shed Studios - "The Shed Sessions"!








Från den 29-spåriga dubbel-cd:n har jag valt ut fem låtar:
- "Kupedza Muto"
- "Hatisi Tose"
- "Nhai Mukoma"
- "Zvichatinetsa"
- "Vakaparei"


Den ende som verkat klara sig med bibehållen musikalisk karriär är gruppens gitarrist Rise Kagona som fn bor i Skottland och spelar med gruppen Culture Clash.

- Wikipedia

- artikel om gruppen från NewZimbabwe.com

--S.

onsdag 10 mars 2010

2010.067 - Dagens afrikanska låt - Stella Chiweshe

2010.067 - Dagens afrikanska låt - Stella Chiweshe (f. 1946, Zimbabwe)

1994 var hon i Sverige under en norden-turné - annars tror jag inte hon har nämnts eller spelats i vårt land särskilt mycket...

Stella Rambisai Chiweshe har nämnts som en av de som inspirerats av Thomas Mapfumo. På sätt och vis hade hon det tuffare än Thomas Mapfumo eftersom hon var kvinna. Mbiran var förbjuden som ett djävulens instrument under det brittiska koloniala styrets sista år vid makten. Dessutom hade hon landsmän emot sig eftersom kvinnor inte skulle spela mbira.

Liksom Mapfumo är även hon av folk- och språkgruppen "Shona". Hon är mer traditionell i sitt uttryck än vad han är, vilket har varit ett hinder för mig när jag lyssnat på henne, men efter en andra genomlyssning började musiken "fästa" i medvetandet. Mbiran änvänds traditionellt vid olika ceremonier, där musikern spelar korta repetetiva fraser, inte så olikt tanzaniern Hukwe Zawosés musik egentligen, som jag skrev om för ett par veckor sedan.

Jag har plockat ut tre spår från hennes skiva "Talking Mbira" från 2002 - först en snabb med fullt band - "Chachimurenga". Vi hör inte så mycket av mbiran här, mest marimba, men väl ett härligt driv - framför allt i trumspelet, som är väldigt snarlikt det hos Tomas Mapfumos band, med intensivt fokus på omväxlande öppen och stängd hi-hat!

Sedan ett a capella-stycke, "Paite Rima", och sist ett suggestivt med mbiran i huvudrollen - "Ndabaiwa":









- officiell hemsida

- artikel om "Afrikas kvinnliga rebeller" - musiktidskriften LIRA.

- skivbolaget Piranhas presentation av henne

- Wikipedia

--S.

tisdag 9 mars 2010

2010.066 - Dagens afrikanska låt - Thomas Mapfumo

2010.066 - Dagens afrikanska låt - Thomas Mapfumo (f. 1945, Zimbabwe)

Thomas Tafirenyika Mapfumo är känd under epiteten "The Lion of Zimbabwe" och "Mukanya".

I motsats till gårdagens Oliver Mtukudzi är Thomas Mapfumo uttalat politisk. De spelade i unga år tillsammans en kort period i gruppen The Wagon Wheels. Thomas' politiska sida ledde honom till fängelsevistelse i hemlandet och sedermera flykt utomlands. Han har länge varit en stark kritikerröst mot president Robert Mugabes regim. Hans hela musikalitet är ganska särpräglad, och hans egna stil kallas "Chimurenga". Drygt 30 plattor har han hunnit med.

Thomas bor numera i USA, och turnerar världen runt med sitt kritiska budskap i musiken. I klippet nedan får man en känsla för han scenpersonlighet - inte alls lika utåtriktad som Oliver Mtukudzi, men populär och högt respekterad ändå för det han står för. Han är sannolikt den starkaste exilzimbabwiske regimkritiska rösten i världen idag!




Austaliensisk intervju med Thomas från 2008:


Ett 1 och 1/2 timmes program om och med Tomas Mapfumo från University of California Television:


- Myspace

- Wikipedia

--S.

måndag 8 mars 2010

2010.065 - Dagens afrikanska låt - Oliver Mtukudzi

2010.065 - Dagens afrikanska låt - Oliver Mtukudzi (f. 1952, Zimbabwe)

Här har vi en gigant... Vi har lämnat Kenya, men av en god anledning - en av de bästa...

Jag nämnde att Oliver Mtukudzi hörs på mitt första ljudexempel "Twende Twende" med Eric Wainaina, och han väntas delta på Suzanna Owíyos kommande platta.

Oliver Mtukudzi har en över 30-årig karriär med 57 album bakom sig, så han låter sig inte presenteras på ett genomgripande sätt i detta bloggsammanhang, men jag gör ett försök. Själv har jag en knapp femtedel av dessa och ska ge en rättvis bild...

"Tuku", som han snart blev att kallas, började sin karriär 1977 i gruppen The Wagon Wheels, vilken han ganska snart lämnade för att bilda sin egen som kom att kallas Black Spirits, som fortfarande 30 år senare backar honom.

Musikaliskt tycker jag man hör tydligt att vi tagit en jätteskutt från Kenya närmare Sydafrika, även om Oliver Mtukudzi har sin egen unika stil. Hur han lyckats behålla inspirationen under alla dessa år för att stadigt producera 1 - 2 plattor per år är ganska för- och be-undransvärt.

Utöver själva musicerandet som givit honom massor av utmärkelser - och de scenliga framträdandena som är kärnan i hans verksamhet (att möta publiken) - har han deltagit i ett antal filmer, och engagerat sig i frågor som rör barn och AIDS.

Här handlar det om AIDS - ett ständigt närvarande problem - "Todii":


Han har hållit en relativt låg politisk profil eftersom han fortfarande bor kvar i landet, men han skrev en låt kallad "Ndakuvara" där han beklagar sig över det politiska våldet hos Robert Mugabes ZANU-PF, plus låten "Wasakara (Du börjar bli gammal)", som många zimbabwier tog som en direkt vädjan till Mugabe att dra sig tillbaka. Men när han blev frågad om vad som syftas på i låten svarade han bara att "- Alla blir gamla..." och att texten var universell...

Från albumet "Vhunze Moto" från 2002 kommer alltså här, med lite dåligt ljud, "Ndakuvara":


Lyssna till denna live-version av "Hear Me Lord". Här är jag framför allt road av slagverkaren som tar oss med på en "cross-country-över-stock-och-sten"-version av låten.

Detta är sista spåret på den jättefina Putumayo-skivan "The Oliver Mtukudzi Collection - The Tuku Years":







För mig är denne man en av de främsta från den afrikanska kontinenten. Det är märkligt att han inte är mer känd än han är...








...så bara för att jag gillar honom så mycket kommer här två spår till. Det första är en lugn sydafrikanskt Abdullah Ibrahim-doftande pianobaserad låt kallad "Tapera" från plattan "Vhunze Moto" från 2002. Den andra är det mycket piggare första spåret från ovan nämnda Putumayo-skiva igen - "Ndima Ndapedza":

---

- officiell hemsida

- Wikipedia

--S.