måndag 8 mars 2010

2010.065 - Dagens afrikanska låt - Oliver Mtukudzi

2010.065 - Dagens afrikanska låt - Oliver Mtukudzi (f. 1952, Zimbabwe)

Här har vi en gigant... Vi har lämnat Kenya, men av en god anledning - en av de bästa...

Jag nämnde att Oliver Mtukudzi hörs på mitt första ljudexempel "Twende Twende" med Eric Wainaina, och han väntas delta på Suzanna Owíyos kommande platta.

Oliver Mtukudzi har en över 30-årig karriär med 57 album bakom sig, så han låter sig inte presenteras på ett genomgripande sätt i detta bloggsammanhang, men jag gör ett försök. Själv har jag en knapp femtedel av dessa och ska ge en rättvis bild...

"Tuku", som han snart blev att kallas, började sin karriär 1977 i gruppen The Wagon Wheels, vilken han ganska snart lämnade för att bilda sin egen som kom att kallas Black Spirits, som fortfarande 30 år senare backar honom.

Musikaliskt tycker jag man hör tydligt att vi tagit en jätteskutt från Kenya närmare Sydafrika, även om Oliver Mtukudzi har sin egen unika stil. Hur han lyckats behålla inspirationen under alla dessa år för att stadigt producera 1 - 2 plattor per år är ganska för- och be-undransvärt.

Utöver själva musicerandet som givit honom massor av utmärkelser - och de scenliga framträdandena som är kärnan i hans verksamhet (att möta publiken) - har han deltagit i ett antal filmer, och engagerat sig i frågor som rör barn och AIDS.

Här handlar det om AIDS - ett ständigt närvarande problem - "Todii":


Han har hållit en relativt låg politisk profil eftersom han fortfarande bor kvar i landet, men han skrev en låt kallad "Ndakuvara" där han beklagar sig över det politiska våldet hos Robert Mugabes ZANU-PF, plus låten "Wasakara (Du börjar bli gammal)", som många zimbabwier tog som en direkt vädjan till Mugabe att dra sig tillbaka. Men när han blev frågad om vad som syftas på i låten svarade han bara att "- Alla blir gamla..." och att texten var universell...

Från albumet "Vhunze Moto" från 2002 kommer alltså här, med lite dåligt ljud, "Ndakuvara":


Lyssna till denna live-version av "Hear Me Lord". Här är jag framför allt road av slagverkaren som tar oss med på en "cross-country-över-stock-och-sten"-version av låten.

Detta är sista spåret på den jättefina Putumayo-skivan "The Oliver Mtukudzi Collection - The Tuku Years":







För mig är denne man en av de främsta från den afrikanska kontinenten. Det är märkligt att han inte är mer känd än han är...








...så bara för att jag gillar honom så mycket kommer här två spår till. Det första är en lugn sydafrikanskt Abdullah Ibrahim-doftande pianobaserad låt kallad "Tapera" från plattan "Vhunze Moto" från 2002. Den andra är det mycket piggare första spåret från ovan nämnda Putumayo-skiva igen - "Ndima Ndapedza":

---

- officiell hemsida

- Wikipedia

--S.

Inga kommentarer: