torsdag 4 mars 2010

2010.063 - Dagens afrikanska låt - Suzanna Owíyo

2010.063 - Dagens afrikanska låt - Suzanna Owíyo (Kenya)

Suzanna Owíya är även hon, liksom fler av de föregående kenyanska artisterna, av Luo-härkomst från västra Kenya. Hon växte upp med en morfar (eller farfar) som spelade det heliga harpliknande instrumentet Niatiti (samma instrument som Ayub Ogada hanterar!). Hon växte upp med honom spelandes för en upprymd publik.


När hon väl bestämde sig för att hon ville ägna sig åt musik konstaterade hon att Kenya redan hade gott om musiker som spelade reggae, hiphop, rap och den äldre soukous-inspirerade gitarrbaserade "bengan". Hon ville göra något eget - så hon hamnade mitt emellan tradition och förnyelse. Hon ville göra något som baserades på gammal tradition men med moderna instrument.

För mig hamnade hon helt rätt, men hon har ännu endast hunnit med två album. Hon har kallats för "Kenyas Tracy Chapman" - och visst, de är inte helt olika, varken till musikaliskt temperament eller utseende.

Eller vad sägs om följande jämförelse:
TRACY CHAPMAN:


SUZANNA OWÌYO:




Naeh - de är inte så lika egentligen, men på ovanstående bilder är de tillräckligt lika för att motivera en jämförelse - eller hur?

Det främsta skälet till att jämförelsen med Tracy Chapman gjorts sägs vara det sociala allvaret i många av hennes texter.

Jag vill börja med en lugn låt av henne...

Från hennes första album - "Mama Africa" - väljer jag "Viye":







Från hennes andra album ska vi se/höra "Janyau":


Nu dyker en gammal bekant upp för Världsmusik-kaféets flitigaste läsare - Mbilia Bel från Kongo-Kinshasa. Suzanna gav ut en dubbel-singel-CD, featuring Mbilia Bel på båda låtarna 2007.

Här kommer den första - "Lo":


Och här är den andra - ytterligare en schwungfull sak - "Koko Ka":


Även hon var med och firade Nelson Mandela på hans 90-årsdag! Vi ser först Madagaskars D'Gary riffa igång det hela:


Ett tredje album är tydligen på väg där Mbilia Bel dyker upp igen, plus den erfarne zimbabwiske artisten Oliver Mtukudzi!

- officiell hemsida

- Wikipedia

- Myspace-sida finns men är i det närmaste tom än så länge!

--S.

Inga kommentarer: