måndag 26 januari 2009

Trilok Gurtu

Trilok Gurtu
född i Bombay (Mumbai), Indien 30 oktober 1951.

//Nytt spår, nr.11, i PodBean-spelaren - Trilok Gurtu - [African Fantasy] - Africa con India (& Angelique Kidjo)//

Vi hade ett svep med slagverkare (2 st.) innan julledigheten, och en till indisk sådan jag bara måste nämna är Trilok Gurtu! Han är numera bosatt i Tyskland, och är precis den typen av musiker som, enligt definitionen av termen "världsmusik" i bloggens första inlägg, är en sann världsmusiker. Trilok har varit i Sverige - åtmintone en gång på Södra Teatern, Stockholm, 2002, och en gång 2007 i Malmö.

Trilok Gurtu utbildade sig tidigt på tabla i Indien på initiativ av sin mor som var sångerska. På 70-talet började han spela vanligt västerländskt trumset. En rolig anekdot som finns på Wikipedia är att han lärde sig genom att immitera inspelningar från väst utan att vara medveten om overdubbing - exempelvis om någonting är komplicerat, så kan en slagvekare spela in sig själv flera gånger för att få slutresultatet som man vill. Detta tvingade Trilok att ge sig på saker som få andra skulle försöka för att lyckas återskapa det han hörde på skivor...

Under årens lopp har han fått möjlighet att spela med flera stora jazznamn, såsom Terje Rypdal, John McLaughlin, Jan Garbarek, Joe Zawinul, Bill Laswell och Robert Miles. Han hoppade även in som slagverkare i jazz-fusion-världsmusikgruppen Oregon då deras slagverkare Collin Walcott dog 1984, och medverkade där på sammanlagt 3 album.

Under tidigt 90-tal tog han åter upp en solokarriär, som han i princip vidmakthållit sedan dess. I sina produktioner plockar han in många stora namn. När cd:n African Fantasy kom ut nyttjade han sig bl.a. av Angelique Kidjo - lyssna på musikexemplet i musikspelaren ovan!

Som exempel på hans kapacitet tycker jag detta klipp kan vara intressant, från Jazz Baltica i Tyskland. Möjligen är det från 2005 då han var där - se och förundras. Här framför han ett solo på ett med tablas utbyggt trumset - eller om det är tablas som kompletterats med trumset... Efter det dryga sex minuter långa solot ber han någon "- Can you call the band!?":


Ett av alla hans intressanta samarbeten är med Joe Zawinul - en av grundarna till Weather Report.

Här följer två liveklipp:
Joe Zawinul - Orient Express 1:


Joe Zawinul - Orient Express 2:


Ett annat spännande samarbete han hunnit med är "supergruppen" Tabla Beat Science! Den bildades 1999, och gav ut tre skivor fram till 2003, och är nu insomnad. Grundare var Bill Laswell och Zakir Hussain. Dessutom medverkade Talvin Singh, Ustad Sultan Khan, Karsh Kale och DJ Disk. Vem vet - den kanske vaknar igen... Tyvärr har jag inte funnit några videoklipp med Zakir och Trilok tillsammans, men sök gärna efter Tabla Science Group på YouTube - det finns några klipp, men tyvärr inte med Trilok.

Trilok senaste samarbete är med en stråkkvartett kallad Arkè String Quartet. Nästa lilla korta klipp är som en aptitretare, och är från en utomhusfestival i Suoni delle Dolomiti, Italien 19 augusti 2007:


- Hemsida

Hoppas jag väckt er nyfikenhet på Trilok Gurtu!

--S.