fredag 23 april 2010

Folk- & Världsmusikgalan - hur går det?

Ikväll går den av stapeln på Nybrokajen 11 i Stockholm - Sveriges första gala på folk- och världsmusik-området...

Och ok - hur går det då? Är det någon som har en uppfattning?

Om jag får gissa, utan att ha hört allt - eller ens känner till alla nomierade - så ser det ut så här när kvällen summeras (jag är antagligen en av de sämst pålästa inför denna gala som ändå vågar sig på att sia om resultatet):

Årets Grupp:
Bazar Blå
Calle Real
New Tango Orquesta

Här har jag bara hört Bazar Blås skiva - men den har övertygat mig om att de borde få priset. De är fantastiskt erfarna musiker och väldigt samspelta - de gör helt enkelt inget dåligt...

Årets Artist:
Esbjörn Hazelius
Sofia Jannok
Sofia Karlsson

Att Sofia Karlsson tog Sverige med storm när hon släppte sina tolkningar av Dan Anderssons dikter till Thorstein Bergmans tonsättningar förstår jag, för materialet är helt enkelt så fantastiskt, och hon gör heller inget dåligt jobb, men uppväxt som jag är med just Thorstein Bergmans röst hemma i min fars stuga i Gubbo-skogarna... ja, för mig finns det bara en "riktig" Dan Andersson-tolkare... Hennes "Söder om Kärleken" är heller ingen dålig skiva, men...

Esbjörn har länge varit en av de mest eftertraktade gitarristerna inom den svenska folkmusiken - och jag har länge varit nyfiken på honom som musiker. Hans första solo-CD, "Blunda och du skall få se" vittnar om en mogenhet få artister besitter - Esbjörn blir "min kandidat".

Årets Nykomling:
Maher & Sousou Cissoko
Esbjörn Hazelius
Lena Jonsson

För att vara "debutant" så är han väldigt (onödigt) erfaren - långt fram i en karriär - så det är nästan "fusk" att ha Esbjörn i denna kategori - men jag håller på honom här också!


Årets Traditionsbärare:
Kalle Almlöf
Mats Edén
Lena Willemark

Här känner jag mig väldigt okunnig - men har man en favorit så har man - Lena Willemark!

Årets Samspel:
Ale Möller Band
Bollnäsbygdens Spelmanslag
Nordic

Bollnäs har jag aldrig hört - mjligen någongång på p2-programmet Folke! Nordic överraskade med en stark skiva förra året (eller egentligen december 2008) - "Metropol", och de och den i all ära - verkligen - men mot något av det bästa som finns i världen när det gäller musikalisk lyhördhet och inkännande samspel räcker de inte - Ale Möller MÅSTE ta hem det här! Det vore "tjänstefel" av juryn att inte välja Ale Möller Band!

Årets Arrangör:
Malmö Folk
Selam
Urkultfestivalen

"Stockholmsbo" som jag är har jag endast erfarenhet av Selams verksahet - och är väldigt nöjd med den, men att göra det omöjliga - starta och vidmakthålla en jättefestival av det slag man lyckats med uppe i - ja, "inganstans" - vid Nämforsen - är onekligen en bedrift som rimligen överstiger att vara konsertarrangör i en miljonstad - så hatten av för Urkult - även om jag aldrig besökt festivalen - men varit på väg många gånger!

Årets Utgåva:
Miriam Aïda/Letras ao Brasil (CD)
Bazar Blå/Lost (CD)
Esbjörn Hazelius/Blunda och du ska få se (CD)
Passion (bok)

Mja - här har jag mer problem - jag har hört samtliga... Bra jobbat Miriam... men jag har för mycket "äkta" brasiliansk musik i bakhuvudet när jag hör denna skiva... Esbjörn är väldigt "nära" i sitt uttryck, total singer/songwriter-torsk som jag är, och han fick mig att börja darra på underläppen av röresle, men jag tror ändå Bazar Blå här... En fantastisk grupp av internationell klass...

Årets Hederspris:
Inga nomineringar, livsgärningspriset delas ut direkt under galan.

Här kan jag rimligen inte ha någon åsikt alls - annat än att Ale Möller är min gud!

Om institutioner och organisationer också kan få "livsgärnings"-priset kanske Svenskt Visarkiv skulle vara en bra kandidat, med tanke på hur många just "livsgärningar" de vårdar och bevarar...

---

Om vi inte ses där så direktsänder Sveriges Radios p2: Världens Liv(e)-redaktion hela galan från kl. 20.00 i kväll!

Av de akter som utlovas under kvällen ser jag mest fram emot att få höra "Outhouse Allstars" - "Utedass-superstjärnorna"?!? - en löst sammansatt grupp värmländska supermusiker - däribland Magnus Stinnerbom (gruppen "Harv" bl.a.)...

Vi får se om jag får släpa mig till datorn imorgon med svansen mellan benen och erkänna mina, ibland riktigt dåligt grundade, bedömningar...

Spännande!

--S.

torsdag 22 april 2010

2010.097 - Dagens afrikanska låt - Mohammed 'Jimmy' Mohammed

2010.097 - Dagens afrikanska låt - Mohammed 'Jimmy' Mohammed (d. 2006)

Muhammed 'Jimmy' Muhammed var en av dessa sällsynta musiker med en helt egen stil.

Musiken han stod för kräver kanske en inlyssningstid för ovana västerländska öron, men han är väl värd att bekanta sig med, och det vore synd om en så originell artist skulle glömmas...

En av Muhammeds främsta inspiratörer var den legendariske Tilahun Gessesse. Det ni ska få höra är något unikt - jag hade aldrig hört något liknande. Den etiopiska sångstilen känns igen, men det är ruffigare, med en bluesigare attityd och hela inspelningen verkar vara gjord med en klackspark, men ändå är allt så passionerat. Detta är musik med skit under naglarna, som ohyvlat virke - ja ni fattar... och med ett härligt driv från slagverkaren.

Skivan heter "Takkabel!" (2006).

Låtarna är alla mellan 8 och 9 minuter långa - och heter i tur och ordning "Ayleedashem Lebe", "Uuta Ayaskefam & Semet Endatereshene" och "Altchalkoum":









'Jimmy' samarbetade en del med holländske slagverkaren Han Bennink, som i sin tur kan stoltsera med att ha arbetat med många av den amerikanska jazzens stora - däribland Dexter Gordon, Sonny Rollins och Eric Dolphy .

Samma år som han dog, 2006, spelades en konsert in i Paris, som sedan blev en DVD, tillsammans med just Han Bennink.

Den engelska texten nedan är från omslaget på DVD:n:
---

"Shot during a memorable concert in April 2006 at the Banlieues Blues Festival in Paris, this film is a tribute to great Ethiopian singer Mohammed Jimmy Mohammed, who passed away in December of the same year.

In addition to the concert featuring his trio and mythical free-jazz drummer Han Bennink, this DVD presents, among other bonuses, an interview with Mohammed in which he discusses his blindness, his faith, and his art.
"

---

"Takkabel!" blev vad jag förstår hans enda fullängdsplatta i eget namn. Han finns med på "Ethiopiques no. 2" med ett par spår, men det är allt jag känner till.

Här är ett av de få videoklipp som existerar med honom på YouTube:


Muhammed dog som sagt 2006 i Addis Ababa, han hade varit sjuk en tid. Väldigt lite biografiskt material finns på nätet - jag har hittat lite i en recension till Amazon.com:s presentation av cd:n "Takkabel!".

--S.

onsdag 21 april 2010

2010.096 - Dagens afrikanska låt - Hamelmal Abate

2010.096 - Dagens afrikanska låt - Hamelmal Abate (Etiopien)

Hmm, jag "dömde ju ut" Hamelmal Abate i inlägget om Roha Band - nästan...

Jag skrev att jag tyckte att Neway Debebe var den av de tre vokalisterna på den presenterade plattan som gjorde starkast intryck.

...och så var det, men idag har jag njutit av en förvånansvärt stark skiva... Jag har nog inte förstått Hamelmals storhet tidigare, för vid återlyssningen av hennes skiva "Gize Mizan" från 2006 insåg jag att detta är en stor artist!

Jag har lyssnat på skivan fem gånger nu - senaste dygnet - och har jättesvårt att välja, men här kommer några spår från skivan - "Kireyalegn", "Meleyet" och "Fitagn":









Att hon är älskad framgår väl med all tydlighet i detta klipp från ett etiopiskt julfirande - "Gena Celebration" - som firas 6 januari:


Ytterligare en låt som verkligen fastnat för mig från samma platta - "Hamo":


Den ligger även på Internetradion - med mycket bättre ljudkvalitet!

Ingen bra biografi verkar existera - tipsa mig gärna!!!

--S.

tisdag 20 april 2010

Sveriges första Folk- & Världsmusikgala 23 april 2010

Nu är det bara några skälvande dagar kvar till sveriges första folk- & världsmusikgala!

Allt sker på Nybrokajen 11 i Stockholm. Alla biljetter är slut, men Sverige Radios p2 direktsänder genom programmet Världens Liv(e) kl. 20.00-22.30...

Inte missa!

Här är de nominerade artisterna och organisationerna:

Årets Grupp:
Bazar Blå
Calle Real
New Tango Orquesta

Årets Artist:
Esbjörn Hazelius
Sofia Jannok
Sofia Karlsson

Årets Nykomling:
Maher & Sousou Cissoko
Esbjörn Hazelius
Lena Jonsson

Årets Traditionsbärare:
Kalle Almlöf
Mats Edén
Lena Willemark

Årets Samspel:
Ale Möller Band
Bollnäsbygdens Spelmanslag
Nordic

Årets Arrangör:
Malmö Folk
Selam
Urkultfestivalen

Årets Utgåva:
Miriam Aïda/Letras ao Brasil (CD)
Bazar Blå/Lost (CD)
Esbjörn Hazelius/Blunda och du ska få se (CD)
Passion (bok)

Årets Hederspris:
Inga nomineringar, livsgärningspriset delas ut direkt under galan.

---


- Mer info på gala.se

--S.

2010.095 - Dagens afrikanska låt - Gigi Shibabaw

2010.095 - Dagens afrikanska låt - Gigi Shibabaw (Etiopien)

Internationellt - bland icke-etiopier - är kanske Ejigayehu 'Gigi' Shibabaw den mest kända etiopiska artisten idag. Hon bodde några år i Kenya innan hon flyttade till San Fransisco omkring 1998. Hon har mellan perioden 1997 till idag givit ut 6 album - det senaste kom 2006.

Den internationella lanserings-debuten kom 2001, "Gigi", producerad av Bill Laswell, och med en uppsjö av medverkande kända musiker som Pharoah Sanders och Wayne Shorter på saxar, Herbie Hancock på keyboard och Karsh Kale på slagverk - vilken uppbackning!

Hennes mest spelade låt från den skivan blev "Guramayle", trots att den är bland de musikaliskt mindre intressanta - men den hade väl enkelheten hos en hit...

Jag har ställt samman låtar från tre album - i tur och ordning:








- "One Ethiopia" (1998) - "Gera Geru" (även om det är något av "Ingemar Nordström Saxparty-varning" i sax-soundet gillar jag låten...)

- "Gigi" (2001) - "Bale Washintu" och "Guramayle"

- "Abyssinia Infinite featuring Ejigayehu "Gigi" Shibabaw: Zion Roots" (2003) - "Aba Alem Lemenea" och "Ethiopia"

När jag hörde sista spåret, "Ethiopia", för första gången trodde jag att det var "en ny låt" med den mytiska sedan länge ej längre verksamma gruppen Penguin Café Orchestra! Det måste vara producenten Bill Laswells flört med gruppens grundare Simon Jeffes (1949–1997)...

För er som inte är bekanta med den - här kommer ett snarlikt exempel med PCO - spelat på telefon och gummisnodd... - "Telephone and Rubber Band":


Är man nyfiken på verkliga etiopiska musikaliska rötter så medverkar Gigi även i en sådan produktion kallad "Éthiopie - Chants d'amour (Ethiopia - love songs)" från Inedit tillsammans med andra traditionsmusiker. Här får man utöver Gigis röst, ensam eller i ett högst traditionellt instrumentarium, bl.a. bekanta sig närmare med den etiopiska lyran "krar" och den ensträngade fiolen "masinko".

Avslutningsvis fann jag henne i ett annorlunda sammanhang - ett samarbete med supergruppsprojektet Tabla Beat Science - tyvärr verkar hon lite för oerfaren och begränsad för dessa undermusiker med bl.a hennes gamla producent Bill Laswell på bas.

Av de övriga musiker jag kan identifiera hittar vi Zakir Hussein på tablas, Karsh Kale på slagverk och Ustad Sultan Khan på indisk/pakistanska stråkinstrumentet sarangi:


- Wikipedia

- intervju på Afropop Worldwide från 2004


--S.

måndag 19 april 2010

2010.094 - Dagens afrikanska låt - Teddy Afro

2010.094 - Dagens afrikanska låt - Teddy Afro (1976, Etiopien)

Ni får denna artist nu istället för i fredags - jag kan inte skriva så mycket om jag ska hinna med vad jag lovat (en ny afrikansk artist varje (var-)dag...

Teddy Afro, eller Tewodros Kassahun som han egentligen heter, tillhör en yngre generation än någon av de etiopiska artister jag skrivit om hittills, men till skillnad från många andra yngre afrikanska musiker står han kvar med åtminstone ett stadigt ben i den etiopiska musikmyllan. Han brukar tillskrivas förtjänsten att ha för ut den traditionella musiken till en yngre etiopisk publik.

Hans debut kom ut 2001, och sedan dess har han släppt ytterligare 4 album och två DVD:er. När han var i Sverige 2005 tvingades musikarrangörsföreningen SELAM att ställa in hans konsert pga av dödshot. Vid den tiden var det oroligt i Etiopien.

Här är en video med honom där han framför "Lambadina" som finns med på cd:n "Yasteseryal" som kom 2005:


Sedan låter vi honom ge sig ut i en tio minuter långt live-vesrion av Mahmoud Ahmeds gamla slagnummer "Yeselalewa":







Vad som inte framgått hittills av de ljudande exemplen är att Teddy även spelar reggae - en av hans största hits var hyllningslåten "Bob Marley" från 2005 - året han skulle ha fyllt 60:


...kolla vidare på YouTube för fler exempel...

Mer hinner jag inte med att skriva denna gång mina vänner! Vi låter musiken tala - länk för mer info nedan!

- officiell hemsida

- Wikipedia

- notis från Freemuse

--S.

söndag 18 april 2010

Morgondagens artist - min son...

Förlåt mig om detta är lite "off topic" - "seriösa" läs-/lyssnare går lämpligen vidare till nästa inlägg - när det nu kommer....

...men när vet man om man har ett musikaliskt begåvat barn hemma?

När han som fem-sexåring proppar kläderna fulla med ballonger och störtar omkring i lägenheten och dutt-dutti-duar på sin nya egenkomponerade låt?







Eller när vi på Azorerna 2005 promenerar Ponta Delgadas gator fram och passerar en butik där det spelas en låt, den rumänska gruppen Haiduciis "Dragostea Din Tei" som varit en riktig hitplåga året innan.

Christian kan bara inte låta bli att re-AGERA:


Min son spelar idag gitarr - jag hoppas att han fortsätter med sina infall och låter musiken ge honom livsglädje...

Älskar dig, Christian!

--S.