tisdag 20 april 2010

2010.095 - Dagens afrikanska låt - Gigi Shibabaw

2010.095 - Dagens afrikanska låt - Gigi Shibabaw (Etiopien)

Internationellt - bland icke-etiopier - är kanske Ejigayehu 'Gigi' Shibabaw den mest kända etiopiska artisten idag. Hon bodde några år i Kenya innan hon flyttade till San Fransisco omkring 1998. Hon har mellan perioden 1997 till idag givit ut 6 album - det senaste kom 2006.

Den internationella lanserings-debuten kom 2001, "Gigi", producerad av Bill Laswell, och med en uppsjö av medverkande kända musiker som Pharoah Sanders och Wayne Shorter på saxar, Herbie Hancock på keyboard och Karsh Kale på slagverk - vilken uppbackning!

Hennes mest spelade låt från den skivan blev "Guramayle", trots att den är bland de musikaliskt mindre intressanta - men den hade väl enkelheten hos en hit...

Jag har ställt samman låtar från tre album - i tur och ordning:








- "One Ethiopia" (1998) - "Gera Geru" (även om det är något av "Ingemar Nordström Saxparty-varning" i sax-soundet gillar jag låten...)

- "Gigi" (2001) - "Bale Washintu" och "Guramayle"

- "Abyssinia Infinite featuring Ejigayehu "Gigi" Shibabaw: Zion Roots" (2003) - "Aba Alem Lemenea" och "Ethiopia"

När jag hörde sista spåret, "Ethiopia", för första gången trodde jag att det var "en ny låt" med den mytiska sedan länge ej längre verksamma gruppen Penguin Café Orchestra! Det måste vara producenten Bill Laswells flört med gruppens grundare Simon Jeffes (1949–1997)...

För er som inte är bekanta med den - här kommer ett snarlikt exempel med PCO - spelat på telefon och gummisnodd... - "Telephone and Rubber Band":


Är man nyfiken på verkliga etiopiska musikaliska rötter så medverkar Gigi även i en sådan produktion kallad "Éthiopie - Chants d'amour (Ethiopia - love songs)" från Inedit tillsammans med andra traditionsmusiker. Här får man utöver Gigis röst, ensam eller i ett högst traditionellt instrumentarium, bl.a. bekanta sig närmare med den etiopiska lyran "krar" och den ensträngade fiolen "masinko".

Avslutningsvis fann jag henne i ett annorlunda sammanhang - ett samarbete med supergruppsprojektet Tabla Beat Science - tyvärr verkar hon lite för oerfaren och begränsad för dessa undermusiker med bl.a hennes gamla producent Bill Laswell på bas.

Av de övriga musiker jag kan identifiera hittar vi Zakir Hussein på tablas, Karsh Kale på slagverk och Ustad Sultan Khan på indisk/pakistanska stråkinstrumentet sarangi:


- Wikipedia

- intervju på Afropop Worldwide från 2004


--S.

Inga kommentarer: