fredag 7 november 2008

"Helgledigt"

Nu tar jag helgledigt!

Idag åker nämligen undertecknad till Värnamo för att delta, spelandes tuba, i Svenska Mästerskapen i Brassband, Svenska Brassbandsfestivalen kallad. Ett stockholmsbaserat brassband hörde av sig till mig och ville att jag skulle följa med - egentligen har jag lagt musicerandet på hyllan, men får "påtvingade" återfall då och då - såsom detta.

Brassbandsfestivalen är den stora händelsen för svenska brassbandsmusiker på alla nivåer. Tävlingarna genomförs i tre vuxendivisioner, plus en division för barn/nybörjare samt en elitdivision för de allra bästa banden. Hur stor vikt som läggs vid själva tävlingsmomentet är ganska varierande beroende på vem du frågar - framför allt är detta ett sätt att träffa likasinnade och att höra varandra spela.

Festivalen avslutas med en stor festivalkonsert där vinnarna presenteras. Konserterande orkester på festivalkonserten blir de hitflugna vinnarna i de nationella brittiska mästerskapen - Black Dyke Band, ledda av dirigent Dr. Nicholas Childs. Orkestern är legendarisk i brassbandsvärlden och har vunnit många mästerskap genom åren.

Själv är jag åter hemma söndag kväll för fler världsmusikaliska bloggska svamlerier... På återseende då!

torsdag 6 november 2008

Nguyên Lê - musikalisk magiker

Steget från Renaud Garcia-Fons till Nguyên Lê är naturligt då de båda verkar och bor i Frankrike och dessutom spelat tillsammans.

Nguyên Lê (hemsida) är född i Paris av vietnamesiska föräldrar. Hans uttryck är intressant för de världsmusikaliskt intresserade. Jazzgitarrist i första rummet, men har tydligt tagit med sig sitt etniska ursprung in i jazzen. Han har samarbetat med de flesta jazznamn av rang i Frankrike samt resten av södra Europa.

En del av hans produktion utgörs av ett långvarigt samarbete med den vietnamesiska sångerskan Huong Thanh (hemsida), också hon bosatt i Frankrike. Här görs den traditionella vietnamesiska musiken lättillgänglig för västerländska öron genom Nguyen Les jazziga arrangemang. Det traditionella iklätt Nguyên Lês musikdräkt blir en alldeles naturlig syntes - som om de olika elementen hörde ihop på det mest självklara sätt. Ett av få musikaliska exempel där 1+1 inte är lika med 2 utan 3!

--S.

tisdag 4 november 2008

Nyskapande basist - Renaud Garcia-Fons

Renaud Garcia-Fons, kontrabas - en av de första (jazz-)musiker som presenteras i denna blogg, måste nog erkännas som en sann "världsmusiker", med samarbeten med artister och grupper som L'Orchestre de Contrebasses (Frankrike), Orchestre National de Jazz (Frankrike), Jean-Louis Matinier (dragspel, Frankrike), Michael Riessler (klarinett, Tyskland), Nguyên Lê (jazzgitarrist och kompositör, Vietnam), Michel Godard (tuba, Frankrike), Kudsi Erguner (neyflöjt,Turkiet), sångarna Dhafer Youssef (Tunisien) och Cheb Mami (Algeriet).

Renaud är, enligt min mening (utan att ha "total koll"), en av de främsta förnyare av sitt instrument - någonsin. Han hanterar sitt instrument utan att verka vara medveten om att det har en naturlig "tröghet". Med lätt hand och underbar melodik är det lätt att tro att men lyssar till en cellist. Och med den dragning han har åt det orientaliskt exitoska kan man understundom lika gärna bli lurad att tro att man lyssar till en fullfjädrad oudspelare. Lyssna till cd:n "Oriental Bass" t ex. Han trakterar argentinsk tango, flamenco och orientalism med samma sprudlande övertygelse.

Om du tycker eller tror att kontrabas är tråkigt, mossigt och klumpigt, och vill bibehålla den uppfattningen, ska du inte lyssna till Renaud!!!



Medmusiker i detta klipp är Kiko Ruiz, gitarr, och Negrito Trasante, trummor.

Vilken julklapp han är till världen - född 24 december, 1962. Ta en rundtur på Youtube med Renaud! Ett till Youtube-klipp!

- officell hemsida

--S.

måndag 3 november 2008

John Butler - dagens "wow"...

John Butler, född 1 april 1975 i Kalifornien, senare emigrerad till Australien, ger här ett sällan skådat bevis på musikaliskt driv och energi.... Håll till godo:



Hemsida

SELAM African Festival 2008

Höstens stora händelse i Stockholm:

Selam African Festival - 7-10 november 2008

Den 7 – 10 nov 2008 hålls den 9:e upplagan av Selam African Festival! Under de första två dagarna samarbetar Selam med Södra Teatern och presenterar konserter från några av Afrikas absolut största artister på Kägelbanan! Festivalen kommer förutom livekonserter att erbjuda efterfester, seminarier och samtal, god mat och minibazar med bland annat smycken och kläder! Grand Finale konserten med Amadou & Mariam äger rum på Konserthuset den 10/11. SELAM African Festival 2008

Fullständigt program på http://www.selam.se/