måndag 10 december 2012

Dave Brubeck död (Original/Cover 3)

Dave Brubecks död, som vi kunde höra om förra veckan (han dog 5 december - dagen innan han skulle ha fyllt 92) ger mig chansen att genomföra ytterligare ett par jämförelser...

Det lustiga är att han blev mest känd för ett stycke musik han inte skrivit, "Take Five", som saxofonisten Paul Desmond är upphovsman till, men som, vad jag förstår, inte skulle uppstått utan Dave Brubecks inblandning.

Jag hittar inget belägg för det på nätet i brådrasket nu, men vill minnas att Dave Brubeck, efter att ha hört en turkisk symfoniskt sammansatt orkester spela musik med "haltande rytmer" - 5/4-, 7/4- och 9/4-delstaktarter, ville göra en jazzskiva på det temat udda taktarter med sin kvartett.

Resultatet blev plattan "Time Out". Under den processen ska tanken på ett femtakts-stycke planterats i ensemblen, och Paul Desmond skulle då ha kommit upp med temat till det som blev "Take Five... Rätta mig gärna om jag har fel!

Först hör vi Dave Brubeck med sina medmusikanter Paul Desmond på sax, Eugene Wright på bas och Joe Morello på trummor, från i konsert i Västtyskland 1966: 


Sedan det som länge var min favoritcover - med Al Jarreau - sagolikt live-klipp - återigen från Västtyskland, 1976:


På samma platta, Brubecks "Time Out" alltså, finns "Blue Rondo à La Turk", en flört Mozarts "Rondo A La Turca" kan tänkas, men i övrigt finns inga likheter mellan styckena - här i ett charmigt klipp flygandes på en magisk matta över en motorväg i Los Angeles:


Se det super-pedagogiska videoklippet angående låtens rytmik på Wikipedias sida för "Blue Rondo à La Turk".

Och återigen har Al Jarreau varit framme! Från hans skiva "Breakin' Away", 1981, hör vi hans studioversion:


--S.