lördag 11 april 2009

Michael Schiefel - Tysklands Bobby McFerrin

Michael Schiefel
född 1970 i Münster, (Väst-)Tyskland.


En vän till mig hade för en tid sedan skaffat sig en loopmaskin tillsammans med sin fru, och bad mig om tips gällande artister som använde sådana (inte fruar utan loopmaskiner!).

Jag tipsade bl. a. om trumpetaren Paolo Fresu från Italien (nämnd tidigare i denna blogg). Men ett av de mest intressanta exemplen är nog ändå Michael Schiefel - Tysklands svar på Bobby Mcferrin!

Här håller han en kort introduktion om hur han själv använder sin loopmaskin när han bygger upp låten "Darn That Dream":


Michael Schiefel blev 2001 den yngste musikprofessorn i Tyskland genom att på Franz Liszt-konservatoriet i Weimar anta tjänsten som professor i vokal jazz.

Här får han chansen att i ett livesammahng under nio och en halv minut bygga upp låten "On The Highway" sakta men säkert:


Michael Schiefel har ett högre röstläge än Bobby, men annars är skickligheten helt jämförbar - lyssna bara på detta helt fantastiska "Preludium" av Bach som Singers Unlimited gav sig på en gång på 60- eller 70-talet. Här fullständigt slaktar han deras version. Han har spelat in sig själv ett antal gånger (förstås), men där Singer Unlimited förenklar stämmorna sjunger han allt - från hans första soloplatta "Invisible Loop" (1997)!

Förundras:







Audiellt experimenterande i Soundscape:


Michael bor och verkar i Berlin. Han har hunnit med att medverka på dussinet skivinspelningar varav 4 i eget namn. Ett av han projekt har varit jazzkonstellationen "Jazz Ideed" där hans röst "bara" är ett av alla instrumenten i gruppen.

Här är titelspåret från Jazz Ideeds CD "Under Water" från 1996:







Ytterligare ett sammanhang han utgör en del i är Nicolai Thärichens tentett - alltså ett tiomannaband. Också här har Schiefel medverkat på tre CD:s.

Här håller de lekstuga:


"Alla" a capella-sångare av rang (det finns inte så många) dras med samma problematik - att lyckas vara tillräckligt varierade i sina uttryck för att de ska vara intressanta - för att "hålla" en hel platta... Man får ofta nästan välja att se förbi detta och lyssna på vad de har på hjärtat. Både Shiefel och McFerrin har ändå en relativt bred uttryckspalett - även om McFerrin på vissa plan har kommit längre.

Till sist - från Schiefels senaste solo-CD - "Don't Touch My Animals" (2006) kommer här ett McFerrinskt arrangerat stycke - "My Animals":







- Officiell hemsida

- Myspace-sida

--S.