lördag 13 oktober 2012

Konsertställen i Sverige

Förteckning över viktiga konsertställen och lokaler i Sverige

k = egen konsertverksamhet
l = lokal(-er) för uthyrning

Gävle:
Gävle Konserthus - k

Göteborg:

Folkmusikkaféet Allégården - k
Konserthuset - k
Kulturhuset Oceanen - k, l
Musikens Hus - k, l
Nefertiti - k
Stora Teatern - k


Helsingborg:
Dunkers Kulturhus - k, l
Helsingborgs Konserthus - k

Ludvika:
Cassels, Grängesberg - k, l

Luleå:
Kulturens Hus - k

Malmö:
Babel - k, l
Malmö Konserthus - k
Ungdomens Hus - l
Victoriateatern - k

Nacka:
Dieselverkstaden - k, l


Stockholm:
Berwaldhallen - k
Chinateatern - k, l
Bryggarsalen - l (k)
Debaser/Medis - k
Fasching - k
Folkmusikhuset - k (ffa folkdanskurser)
Glenn Miller Café - k
Göta Källare - k
Hamburger Börs - k, l
Konserthuset - k
Kulturhuset - k
Musikaliska (fd Nybrokajen 11) - k
Münchenbryggeriet - l
Nalen - k, l
Operan - k
Stallet - k
Strand - k
Södra Teatern - k

Runt Stockholm/"utanför tullarna":
Alviks Kulturhus, Bromma - l
Subtopia, Botkyrka - l

Uppsala:
Uppsala Konsert & Kongress - k

Västerås:
Västerås Konserthus - k

Örebro:
Örebro Konserthus - k


Saknar ni ert favoritställe i denna sammanställning - TIPSA!

--S.

torsdag 11 oktober 2012

Hasse Tellemar - en liten hyllning

Hans Erik "Hasse" Tellemar
7 november 1923 - 11 oktober 2012

Hasse Tellemar - han har alltid funnits... Känslan är sådan...

 Jag vill tacka dig, Hasse, för att du och dina samtal, med slutsiffra 7 i det och det länet, gav mina lördagsmorgnar en speciell atmosfär av stillsam hemtrevnad under en stor del av min uppväxt. Jag kan omöjligt minnas hur många gånger mamma och pappa hade radion påslagen ute i köket, och "Ring så spelar vi" var signalen om att det var dags att stiga upp. Från 1968 till 1988 ledde han programmet...

 Jag hörde nyheten nu på kvart-i-fem-ekot om hans bortgång, och vill hylla honom med signaturen man aldrig fick höra till slutet. Hur många har hört hela "Ring så spelar vi"-signaturen?

  Här får ni chansen - Duane Eddy med låten "Goofus":

- Wikipedia-länk om Hasse Tellemar

 --S.

onsdag 10 oktober 2012

Världsmusik-kaféets Kalendarium

För att få en tydligare listning - klicka på fliken "Program" nedan!


Tipsa om evenemang!

tisdag 9 oktober 2012

Bloggen (och Sveriges Radio?) i behov av totalrenovering

Jag vill börja med att be om ursäkt för alla PodBean-spelare som oförklarligt bara lagt av i diverse inlägg. Jag har satt igång att återställa dem - inlägg för inlägg, men det kommer ta tid...

Bloggen behöver egentligen gås igenom från första till sista inlägg. För att den inte ska bli ett sorgligt cyberrymdligt skrot som sakta vittrar sönder "byte för byte" med försvinnande bilder, trasiga länkar och ljudexempel som inte fungerar - inte alls som jag vill ha det.

Såsom jag byggt bloggen hittills har den varit i stort behov av ett statiskt Internet, och så vet ju alla att det inte förhåller sig - så gör om och gör bättre, herr Världsmusik-kaféet!

Internetradion är kanske ändå det sorgligaste exemplet på min mentala luftballongs-punka, men saker börjar ändå kännas bättre, och endera dagen hoppas jag att den återuppstått som Fågel Fenix - med en överraskande dimension.

Tills dess finns ju alltid fantastiska Sveriges Radio, med framförallt min ständige överman Lennart Wretlind med sitt fd SR Världen - numera P2 Världen - än så länge!

Oroande nog är en stor omgörning på gång i Sveriges Radios programtablåer, har man kunnat läsa under sommaren - bl a i DN - jag kan verkligen inte se behovet av denna omgörning - det är ju JAG och bloggen som är i behov av renovering - inte fantastiska P2!

Det har varit väldigt tyst om vad som ska vara istället - DN skriver bara "”Kalejdoskop”, ”Klingan”, ”Felicia” och ”Folke” är bara några av de P 2-program i Sveriges Radio som försvinner i sin nuvarande form när kanalen gör sin största omgörning av tablån på sex år. Inte många programrubriker kommer att vara igenkännbara.".

I tidskriften Nutida Musik skriver Andreas Engström den 10 augusti om detta i en debattartikel. I övrigt har det varit tyst, vad jag sett.

Även Kjell Alinge och Eldorado hänger tydligen i luften, vilket gör mig riktigt bekymrad!

Newsmill.se är det lite mer fart - här är länkar till tre inlägg med tillhörande kommentarer i frågan:

20 augusti - 28 augusti - 3 september

Frågan kvarstår alltså - vad kommer att hända? Det är årsskiftet vi talar om, alltså "tämligen strax".

Besked borde därmed komma från ansvarigt håll - tämligen strax - hoppas jag...

 --S.

måndag 8 oktober 2012

Musikaliska tvillingsjälar?

Ibland hör man en låt som påminner om en annan - inte alls ovanligt egentligen, men hur ofta testar man egentligen likheten. Ofta är det bara små fraktioner av en låt som får en annan att poppa upp i associationsmedvetandet.

Jag hörde idag den relativt unga finska dragspelaren Johanna Juhola på radion med sin låt "Matkailu Avartaa" (från skivan "Fantasiatango" från 2010), vilket ska betyda "resor vidgar" - enligt Google Translate... och visst är det resans känsla av flöde och framåtrörelse man upplever - under stundom utsträckt och ibland tricksigt intrikat, men den övergripande känslan för mig förblev födet:


...och det fick mig att tänka på en resa jag gjorde 2005 till Azorerna. När jag kom hem därifrån med en massa bilder och videomaterial, var det en självklarhet att göra en överambitiös powerpointpresentation till trädgårdssällskapet i Tyresö där jag då var aktiv, och jag letade musik och letade musik, och fann så till sist den ultimata låten i "As Ilhas Dos Açores" (från skivan "Existir" från 2004) med den portugisiska gruppen Madredeus.

Visst förenar dragspelet i båda styckena, men så enkelt är det ändå inte - det är något mer...

Varje gång jag hör denna låt numera får jag en klump i halsen, och ser för mitt inre öga den videosekvens jag ljudsatte då jag filmade genom fönstret när vårt plan lyfte från flygplatsen vid Ponta Delgada på huvudön São Miguel - här är flödet än mer utdraget och svävande:


- Johanna Juholas officiella hemsida

- Madredeus officiella hemsida

--S.