torsdag 15 april 2010

2010.093 - Dagens afrikanska låt - Roha Band

2010.093 - Dagens afrikanska låt - Roha Band (Etiopien)

Roha Band skulle kunna jämföras med Badume's Band som jag skrev om häromdagen. Likheten skulle då vara att gruppen ackompanjerat gräddan av etiopiska artister, men inte bara Mahmoud Ahmed och Alemayehu Eshete, utan i princip alla värda att nämna. Men skillnaderna är egentligen större än likheterna - här är det fråga om ett inhemskt gäng med decennier av erfarenhet!

På deras, som det verkar, nya Facebook-sida rabblas även följande namn:
Tilahun Gessesse,
Neway Debebe,
Hirut Bekele,
Hamelmal Abate,
Muluken Mellese,
Kuku Sebsibe,
Ephrem Tamiru,
Kenedy Mengesha,
Dawit Melese,
Melkamu Tebeje,
Aregahegn Werash,
Teshome Wolde,
Tsehaye Yohanes,
Elias Tebabel,
Tsegaye Eshetu,
Marta Ashagre,
Shambel Belayneh,
Girma Negash,
Tamirat Mola,
Bezawork,
Menbere Tades, m.fl....

Roha Band hette på sjuttiotalet Ibex Band - icke att förväxlas med det kortlivade brittiska rockbandet (1969) med samma namn (där Freddie Mercury var medlem i början av sin karriär).

Roha Band blev tillsammans med Wallias Band och Ethio Stars de främsta grupperna under 70- och 80-talen. Haile Selassie gav de statliga banden relativ frihet att bilda populärmusik-grupper, något som upphörde i och med Derg-juntans övertagande 1974. Så man kan säga att det hade funnits ett skapligt musik-klimat i Etiopien under några decennier som plötsligt frös till is. De enda ställen där musiken fortfarande flödade relativt fritt var på de internationella hotellen, ofta med låsta dörrar för att hålla alla landets "obehöriga" invånare utestängda.

Ett namn som ofta nämns när den moderna etiopiska musikhistorien ska beskrivas är jemeniten Ali Abdella Kaifa - mer känd som Ali Tango. Han var en affärsman i kaffebranschen och talangscout, som trots juntan fortsatte producera inspelningar med många blivande etiopiska stjärnor. Han bildade ett eget skivbolag - Kaifa Records - och var verksam 1975 - 1991.

Han tog stora risker genom sin verksamhet. Några av de artister han upptäckte och spelade in var Aster Aweke och Neway Debebe. Aster har vi redan avhandlat, medan Neway är en av de tre sångare som är "featured" på Roha Bands "The Best Of Roha Band - Tour '90. The Ethiopian Legends Series". De två andra är Hamelmal Abate och Berhane Haile.

Jag tycker att Neway Debebe är den som strålar starkast på denna samlingsskiva med några av Roha Bands främsta insatser som kompband. Därför ska vi höra de tre spår där just han sjunger.

Det blir "Yetikimt Abeba", "Maebel" och "Yamral Tiletish". På så vis blir detta lika mycket att handla om honom som Roha Band. Avslutningsvis blir det ett instrumentalt stycke med Roha Band ensamma - "Ambasel":









Tyvärr fann jag inga bra YouTube-klipp eller längre biografier om gruppen...

--S.

onsdag 14 april 2010

2010.092 - Dagens afrikanska låt - Tilahun Gessesse

2010.092 - Dagens afrikanska låt - Tilahun Gessesse ( 1940 - 2009, Etiopien)

Tlahoun Gèssèssè ser man ofta hans namn stavas på skivor (det finns ännu fler varianter...).

Här är en av mina favoriter med honom - "Min Largachew":







Dagens huvudperson mötte starkt motstånd hemmifrån när han som barn berättade om sina musikdrömmar, men hans envishet segrade och redan på sitt andra försök lyckades han ta sig till Addis Ababa, ditsmugglad på ett pickup-flak. Han var så ung att han lämnade skolan för sina drömmars skull.

Han fick först anställning på den folkliga teatern Hager Fikir. Den sägs vara den äldsta institutionen med fast scen i Afrika med ansvar för den lokala befolkningens berättar- och musiktradtioner.

Efter några år anställdes han av "de kejserliga vaktstyrkornas band" (heter säkert något helt annat på Amharic, men själva säkerhetstjänsten hette iallafall "Kebur Zabangna". Han blev snabbt deras stjärna. Vaktstyrkorna höll på att dra med Tilahun i fördärvet när det i organisationen uppdagades ett statskuppsförsök i december 1960. Han hamnade i fängelse en tid.

Efter detta flyttade han till den av kejsare Haile Selassie instiftade Nationalteatern där hans succé fortsatte. Tilahun har sedan i decennier arbetat med hungersnödsoffer, och pengar från hans skivförsäljningar under 70- och 80-talen gjorde det möjligt för honom att hjälpa...

Diverse priser och utmärkelser har givits honom för hans musikaliska, konstnärliga och mänskliga insatser, däribland en hedersdoktorstitel vid universitetet i Addis Ababa.

Här kommer två konsert-klipp med honom:


Här önskar jag att jag förstod vad han sjunger om:


Tilahun hade kämpat mot en allt svårare diabetes, och han tvingades mot slutet amputera ett ben och blev rullstolsbunden. Förra året dog han, och nationen sörjde en av deras, på flera områden, största välgörare. Han fick en statsmannamässig begravning...

Även om Tilahun aldrig blev lika känd utomlands som Mahmoud, Alemayehu och Mulatu kommer han att bli hågkommen som "rösten" - inte bara musikaliskt utan lika mycket mänskligt - han förblir ett slags värdeladdad måttstock för många etiopier att relatera till.

Sist; en hyllning till Tilahun Gessesse efter hans död:


- Wikipedia

--S.

tisdag 13 april 2010

2010.091 - Dagens afrikanska låt - Badume's Band

2010.091 - Dagens afrikanska låt - Badume's Band (Etiopien/Frankrike)

Det band som kompade både Alemayehu Eshete och Mahmoud Ahmed i de två videoklippen från igår heter Badume's Band. Gruppen är baserad i Bretage, Frankrike, och dök upp som en av de största överraskningarna på den franska festivalen Africolor 2006. Gruppen består av ett gäng ljusa herrar med fransk-klingande namn, och de ser inte alls ut att komma från, eller ha någon koppling till Etiopien. Antagligen har en av musikerna, sannolikt sångaren Eric Menneteau, upptäckt den Etiopiska musiken och vigt sitt artisteri till den.

Det gör egentligen detta inlägg till det hittills minst "afrikanska" i "Dagens-sviten", men musiken är tveklöst afrikansk - till skillnad från flera av dagens nya etiopiska artister som i mångt och mycket letar sig från sin tradition...



Hursomhelst verkar gruppen vara något av det bästa som hänt etiopisk musik internationellt senaste årtiondet. Gruppen har fått mycket beröm för att vara trogen låtoriginalen när de framför musiken. Att de dessutom lyckats få två av de allra största nu levande legendarerna inom den etiopiska popjazzen, Mahmoud Ahmed och Alemayehu Eshete, att vilja uppträda med gruppen måste vara det ultimata erkännnandet.

Lite häftigt måste jag säga att det är att en, vad jag förstår, fransman tar till sig det etiopiska sångsättet på ett så trovärdigt sätt:



- officiell hemsida - illa utbyggd ännu...

- Eric Menneteau's Myspace-sida

--S.

måndag 12 april 2010

2010.090 - Dagens afrikanska låt - Alèmayèhu Eshèté

2010.090 - Dagens afrikanska låt - Alèmayèhu Eshèté (f. 1948?, Etiopien)



Vill ni höra Etiopiens svar på James Brown?

Varsågoda:







Låten är hämtad från dubbel-samlings-CD:n "Very Best of Ethiopiques" från 2007.


Alèmayèhu Eshèté är ännu idag ett energiknippe, även om han lugnat ner sig med ålderns rätt sedan han gavs epitetet "Etiopiens James Brown" på 70-talet.

Han spelade in ett 30-tal singlar fram till 1974 då Derg-juntan kom till makten och successivt gjorde livet surare och surare för många artister. Flera av dom lämnade med tiden landet, så även Alemayehu.

Alemayehu fick, liksom Mahmoud Ahmed, en revival i samband med att Ethiopiques-samlingarna började finna sina vägar ut i världen. Två album, nr 9 och 22, är helt vigda för Alemayehus musik. Dessutom dyker han även upp på en hel del av kompilerings-skivorna i serien. 22:an innehåller material från hans tid precis innan juntan kom till makten 1972-1974.

Här följer några YouTube-klipp från modern tid - det första är från 2008 års upplaga av den franska festivalen "Fiest'A Sète". Låten "Yeweyn Haregitu" (och "Feleqleqe"???):


Party med låten "Addis Abeba Bete":


Här kommer samma låt som innnan, Alemayehu denna gång tillsammans med Mahmoud Ahmed, som jag skrev om förra veckan:


Om tid finnes kommer jag komplettera detta inlägg under dagen/natten...

- Wikipedia

- Myspace (en av de mest spartanska Myspace-sidor jag sett tyvärr)

--S.