tisdag 13 april 2010

2010.091 - Dagens afrikanska låt - Badume's Band

2010.091 - Dagens afrikanska låt - Badume's Band (Etiopien/Frankrike)

Det band som kompade både Alemayehu Eshete och Mahmoud Ahmed i de två videoklippen från igår heter Badume's Band. Gruppen är baserad i Bretage, Frankrike, och dök upp som en av de största överraskningarna på den franska festivalen Africolor 2006. Gruppen består av ett gäng ljusa herrar med fransk-klingande namn, och de ser inte alls ut att komma från, eller ha någon koppling till Etiopien. Antagligen har en av musikerna, sannolikt sångaren Eric Menneteau, upptäckt den Etiopiska musiken och vigt sitt artisteri till den.

Det gör egentligen detta inlägg till det hittills minst "afrikanska" i "Dagens-sviten", men musiken är tveklöst afrikansk - till skillnad från flera av dagens nya etiopiska artister som i mångt och mycket letar sig från sin tradition...



Hursomhelst verkar gruppen vara något av det bästa som hänt etiopisk musik internationellt senaste årtiondet. Gruppen har fått mycket beröm för att vara trogen låtoriginalen när de framför musiken. Att de dessutom lyckats få två av de allra största nu levande legendarerna inom den etiopiska popjazzen, Mahmoud Ahmed och Alemayehu Eshete, att vilja uppträda med gruppen måste vara det ultimata erkännnandet.

Lite häftigt måste jag säga att det är att en, vad jag förstår, fransman tar till sig det etiopiska sångsättet på ett så trovärdigt sätt:



- officiell hemsida - illa utbyggd ännu...

- Eric Menneteau's Myspace-sida

--S.

Inga kommentarer: