torsdag 2 februari 2012

I döda artisters/musikers sällskap...

Det har varit dött så det förslår om denna blogg - i synnerhet under förra året.. "Dödsstöten" var nog när internetradion lade av; jag fick aldrig energin och lusten åter att sätta igång.

Detta, att blogga, bör, för min del åtminstone, inte vara ett självändamål - jag måste känna att det fyller ett "hål"; har en funktion, att det ger något för läsaren utöver vad denne kan få sig till livs via exempelvis utmärkta musikpublikationer som svenska "Lira" eller engelskspråkiga "fRoots" och "Songlines". Även radiomediet är delvis fyllt för den svenska "världsmusik"-konsumenten genom Sveriges Radios lika utmärkta Kalejdoskop, Folke, Felicia och inte minst Klingan, samt den övermänsklige Lennart Wretlinds skapelse "SR Världen".

Man kan säga att jag krisat lite grann eftersom jag inte vill tillåta mig en utveckling bakåt, väl medveten om mängden arbete som behövs för att ständigt försöka bli bättre.

I pipelinen ligger några idéer - har legat länge och puttrat egentligen - som kommer att göra denna blogg unik. Det fordrar arbete och tid jag egentligen inte har, men jag har bestämt mig för ett försök - mer om detta den dag det sker.

---

Dött har det också "blivit" för ett antal artister under året som gått, och jag skulle vilja minnas dem genom några åtföljande YouTube-klipp.

Välkommen till en kronologisk dödsparad i musikens tecken:

Jag tänkte börja med ett dödsfall, kanske det jag sörjer mest av de som finns med i denna sammanställning, och som dessutom skedde redan 2010, och som jag inte hörde talas om förrän nyligen!

13 December 2010 - Remmy Ongala, 63.

Denne kongolesiske soukouss-artist som var med och tog den kongolesiska rumban till Tanzania - då som medlem/ledare i gruppen "Orchestre Super Matimila" - levde större delen av sitt liv i Tanzania och blev ett av landets allra största namn. Genom sitt idoga antirasistiska försoningsbudskap fick han smeknamnet "Dr Remmy".

Stora delar av hans begravningsakt ligger på YouTube för den som vill se och veta mer. Sök bara på "Dr Remmy Ongala's funeral".

Han var också en av de afrikanska artister jag hann med att skriva om i min "Dagens Afrikanska Artist"-följetong - innan jag gick in i väggen.

Inlägget finns här!

Vi får oss till livs en av låtarna från cd:n "Kersaw Sessions" från 1995 - låten "Narudi Nyumbani":


Här kommer en del i en tredelad svit av live-klipp - de enda live-upptagningar jag lyckats hitta med honom - sjövilt och dålig ljudkvalitet, men stå ut - det är verkligen partystämning!

Enda uppgifterna som finns är att det är från Concorde, Brighton, den 20 Juli 1988 och tillsammmans med Saidi Kanda, som är en tanzanisk slagverkare:

- En artikel från engelska BBC

---

14 februari - George Shearing, 91.

Den brittiske jazzpianisten och kompositören som flyttade till USA och skrev låten "Lullaby of Birdland" fick ett långt liv.

Här är Mr. Shearing med just "Lullaby of Birdland" med Peggy Lee på sång från "The Bing Crosby Oldsmobile Show" den 29 september 1959:


---

3 mars - Lasse Eriksson, 61 - ståuppare, författare och sångare.

Lasse Eriksson var en av mina favoritståuppare under 90-talet, som dessutom var väldigt musikalisk. Han dog alldeles för tidigt 61 år gammal.

Jag kunde inte låta bli att ta med ett Ståupp-klipp från "Släng Dig I Brunnen":


...och här får han ge prov på sin alldeles egna musikaliska textskrivarkonst där han gjort om Mikael Rickfors' "Vingar":


---

21 mars - Pinetop Perkins, 97 - bluesman.

En av de sista amerikanska bluesmusikerna i den riktigt gamla skolan, ffa pianist, och ffa då hos Muddy Waters, som han spelade med i 12 år. Här ska vi se ett klipp som slår två fugor på smällen, för med i detta klipp finns även Willie "Big Eyes" Smith med, som dog 16 september 2011, 75 år gammal. Willie och Pinetop bildade efter att han lämnat Muddy Waters gruppen The Legendary Blues Band.

Detta klipp är från skivinspelningen till hans och Willies sista gemensamma platta "Joined At The Hip" från 2010:


---

Sedan kan vi notera att två av medlemmarna i den gamla svenska 70-talsgruppen Rockfolket dog med bara fem dagars mellanrum - den 2 april dog Ragnar "Rock-Ragge" Nygren, 72, och den 7 april dog Leif "Burken" Björklund, 68, ett märkligt sammanträffande...

---

26 april - Phoebe Snow, 60.

En själfull sångerska som gick ur tiden alldeles för tidigt. Här får hon sjunga sin kanske mest kända låt - "Poetry Man":


Hon samarbetade även med artister som folksångerskan Janis Ian, Paul Simon, filmmusikskaparen Dave Grusin och en av mina gamla singer/songwriterfavoriter Steve Goodman - som dog ännu mycket mer för tidigt

Här gör hon en cover på en låt som kanske är mest känd med Curtis Mayfield och gruppen The Impresions- "People Get Ready", men som var först med - här med sydafrikanska vokalgruppen Ladysmith Black Mambazo:


---

9 juli – Facundo Cabral, 74, argentinsk folksångare.

Facundo Cabral blev mördad den 9 juli under en turné i Guatemala. Han var en av de största folksångarna i latinamerika med ett uttalat fredsbudskap och hade under sitt liv turnérat i otroliga 165 länder och uppträtt på åtta olika språk. Han blev 1996 utnämnd av FN till "Messenger of Peace", så man kan tänka sig at han inte bara viftat med en vit flagga och bett sin omgivning vara sams...

Även om min spanska är minst sagt knapphändig, så går innerligheten inte att ta miste på i detta klipp som inleds med ett parti pratsång - hans kanske mest kända sång "No Soy de Aquí Ni Soy de Allá" - "Jag är inte härifrån och inte därifrån":


- engelsk Wikipediabiografi

---

23 juli - Amy Winehouse, 27.

Ja, det finns väl inte så mycket att säga annat än att alla nog insåg att hon kunde bli hur stor som helst... Här var hon i 22-årsåldern:


---

26 juli – Joe Arroyo, 55.

Colombianske Joe Arroyo ska först och främst inte blandas ihop med Joey Arroyo (Band) från Arizona... Ännu en latinamerikansk gigant dog alltså förra året.

Här är en kort biografi (eller embryo till biografi) från svenska Wikipedia:

"Joe Arroyo, född som Álvaro José Arroyo González 1 november 1955 i Cartagena, Colombia, död 26 juli 2011 i Barranquilla, Colombia, var en av den latinamerikanska musikscenens största stjärnor. Han har spelat in många album och runt 150 låtar, varav de mest kända är La Noche och Rebelion (No le pegue a la negra). Den sistnämnda handlar om slavhandeln när spanjorerna koloniserade Colombia. Joe Arroyo blev känd som en av den karibiska musikens främsta företrädare genom sin unika stil som blandade genrer som calypso, merengue, reggae, salsa, soca, cumbia och tambores.
Vid sin död var Arroyos karriär på uppåtgående i hemlandet eftersom hans liv var föremål för Colombias mest sedda såpopera. Tv-serien El Joe, La Leyenda bygger på hans musik och färgstarka liv som innehöll såväl drogproblem som kvinnoaffärer."


Så varför inte lyssna på just dessa två låtar?!

"La Noche" först - det finns några live-versioner av låten och t o m vad som verkar vara en officiell video, men ljud- och/eller bild-kvaliteten på dessa är så dålig att ni får nöja er med en stillbild:


...och så "Rebellion" - här blir det iallafall en musikvideo:


---

29 augusti - David "Honeyboy" Edwards, 96.

Ännu en av dessa legendariska gamla bluesgubbar från södra USA man aldrig tidigare hört talas, eller? Ja för min del var det så... Men här och nu får han "upprättelse"! I samband med sin död har han kallats "den siste" av dessa gamla herrar, men jag tror nog det sitter någon rackare till "on the porch" någonstans i den amerikanska södern och vägrar ge upp livsgnistan...

Tills vi får reda på det ska vi se ett klipp från en konsertfilm som heter "Lightning In a Bottle" från 2004:


- Engelska Wikipedia

---

16 september – Willie "Big Eyes" Smith, 75.

Amerikansk bluesman - sångare, munspelare och trummis. Ffa som trummis blev han belönad med priser - 12 år hann han bli utsedd av The Blues Foundation Awards genom sina trummande färdigheter.

Se även Pinetop Perkins ovan för videoklipp!

Här spelar och sjunger han på just en "Pinetop Perkins Memorial" vid Hopson Commissary, Hopson Plantation, utanför Clarksdale, Mississippi den 2 april 2011:


- Engelsk Wikipedia-biografi!

---

5 oktober – Bert Jansch, 67.

Den skotske gitarristen och folksångaren som inspirerat många, många yngre folkmusiker - även artister som Paul Simon, Neil Young och Jimmy Page har sagt sig ha inspirerats av honom... Han var med och grundade folkrockbandet Pentagle.

Som soloartist har jag dock aldrig fastnat för honom; har upplevt en kärvhet i hans röst som inte tilltalat mig, men det är nog dags att ge honom en chans till...

Hans gitarrspel har jag däremot aldrig ifrågasatt:


Här kommer ett liveklipp från Cambridge Folk Festival 30 Juli 2011, där han spelar duo tillsammans med John Renbourn - "Soho" - en låt som finns med på deras gemensamma skiva "Bert and John" från 1966, så de har haft ett tag på sig att öva på den...:


---

19 oktober – Lars Sjösten, 70.

En av de främsta svenska jazzpianisterna...

Jag hittar inget soloklipp med honom, men väl ett från Mariahissen på Söder i Stockholm med ett stjärngäng i Sture Nordins septett som tar emot Clark Terry, flygelhorn, och baritonsaxofonisten Pepper Adams på Sverige-besök 1978:


Laguppställning utöver tidigare nämnda var:
Lars Sjösten, piano,
Egil Johansen, trummor,
Nisse Sandström, tenorsaxonfon,
Kalle Lundborg, tenorsaxofon.

- Svensk Wikipedia-biografi

---

14 december - Billie Jo Spears

Hon var en av alla dessa countrystjärnor jag lyssnade på under mina tidiga tonår, tänka sig att jag lyssnade på detta då, 1975-80...


Svenska Wikipedia är sparsamma med orden i deras biografi över henne, men det kan räcka som en sammanfattning:
"Billie Jo Spears, född som Billie Jean Spears 14 januari 1937 i Beaumont, Texas, död 14 december 2011 i Vidor, Orange County, Texas, var en amerikansk countrysångare. Hon nådde topp 10 på den amerikanska countrysingellistan fem gånger mellan åren 1969 och 1977, med Blanket on the Ground från 1975 som enda listetta. Hon var känd för sin bluesröst."

Detta med bluesröst är inget jag skriver under på, men hon sjöng för all del ofta vemodiga sånger... men vilken countrysångare har inte gjort det...?

---

16 december - Bob Brookmeyer

Ventilbasunister är inte så vanliga inom jazzen - oftast trakterar jazzbrassmusiker i mellanregistret trombone istället. Jag kan inte påstå att jag är inlyssnad på Bob, men ser varje död brassmusiker som en stor förlust (eftersom jag själv spelar tuba). Mr. Brookmeyer fyllde verkligen en roll i den amerikanska jazzen.

Vi ska höra honom i sällskap med saxofonisten Stan Getz i "Misty" från plattan "Bob Brookmeyer and Friends" (1964):


Svenska Wikipedia ger följande sammanfatning hans liv:
"Robert "Bob" Brookmeyer, född 19 december 1929 i Kansas City, Missouri, död 16 december 2011,[1] var en amerikansk jazztrombonist, pianist och arrangör.
Brookmeyer föddes i Kansas City, Missouri där han nådde stor popularitet som medlem i Gerry Mulligan's Quartet mellan 1954 och 1957. Han arbetade senare med Jimmy Giuffre innan han gick med i Mulligan's Concert Jazz Band.
I slutet av 1950-talet flyttade Brookmeyer till New York City för att arbeta som frilansarrangör. I slutet på 1960-talet arbetade han även som studiomusiker, ledde en kvintett tillsammans med Clark Terry och arbetade i och skrev musik för Thad Jones/Mel Lewis Orchestra. 1980 spelade bandet in ett album med Brookmeyers kompositioner och arrangemang där Clark Terry medverkade på två av låtarna.
Efter en period i Europa så återvände Brookmeyer till Amerika, där han fortsatte att skriva och spela in musik. Bob Brookmeyer arbetade även som lärare på New England Conservatory of Music i Boston.
"

---

17 december – Cesária Évora, 70 - Kap Verdisk sångerska.

Det var inte långt innan jag hörde på SR:s Mitt i Musiken att Cesária tvingats sluta sjunga av hälsoskäl - kanske ett par månader - förrän jag i samma program fick höra talas om hennes frånfälle.

Denna kedjerökande superstjärna var stor även rent mänskligt - hennes dörr var alltid öppen, bara 48 timmar innan hon dog tog hon fortfarande emot folk - och rökte. Hon dog av andningssvårigheter.

Över 40 plattor hann hon medverka på. Hennes internationella debut kom 1988 med hennes första soloalbum. Dussinet studioalbum blev det i eget namn - för en fantastisk komplett Cesária-diskografi med lyssningsbara spår - kolla denna hemsida!

"Sodade" var något av henes signaturmelodi:


Även hon har gjort sin version av "Besame Mucho":


Jag kan inte låta bli att avsluta med ett samarbete med en annan stor artist - detta är med maliske Salif Keita - "Yamore":


- Officiell hemsida

---

Vidare lyfter Världsmusik-Kaféets suveräne redaktör på hatten för de svenska storheter som lämnat oss under 2011:

- 22 februari – Laila Westersund, 68, svensk revyartist, skådespelare och musiker.
- 8 oktober – Ingvar Wixell, 80 - operasångare.
- 2 november – Sickan Carlsson, 96, svensk skådespelare och sångare.
- 20 november – Lasse Brandeby, 66, svensk skådespelare, komiker och journalist.


Källa (delvis): Avlidna 2011 (Wikipedia).

Men hopp om ett lite mer livsgnistrande nästa inlägg!

--SM