måndag 8 december 2008

Dragspelsveckan - 4. Kepa Junkera

Jag hann inte med så många luftpumpande bälgaspelare förra veckan, så jag fortsätter denna vecka med de jag ville nämna innan jag går vidare...

Vi tar ett skutt över Atlanten och hamnar i spanska delen av Baskien - hos Kepa Junkera!


Kepa Junkera föddes 1965 i Bilbao, Euskadi, Spanien. På Wikipedia kan man läsa att han gjort 13 album, men mycket mer får man inte veta där.

Kepa togs snabbt upp i den baskiska gruppen Oskorri där han började 1983. Även om han nu har en egen solokarriär har kontakten med gruppen fortsatt och Kepa finns med på samtliga deras CD-produktioner, och är ofta gäst på deras konserter.

Trixitixa...
heter det baskiska dragspelet - översatt till svenska lär det bli "bälgar från helvetet". Det är ett diatoniskt dragspel - det fungerar ungefär som ett munspel - där man får en ton när man blåser in och en ton när man drar ut luft ur bälgen. Vårt svenska durspel fungerar på samma sätt.


Följande klipp kommer från en stor konsertproduktion av världsmusikaliskt slag. Det intressanta med detta klipp är att man inledningsvis hör det armeniska blåsinstrumentet doudouk, sedan kommer ett avsnitt med en stråkkvartett, och efter det fyra bulgariska kvinnoröster - antagligen Bulgarka! Först därefter kommer Kepa Junkera in - en ambitiös internationell satsning. Jag har inte alla Kepas skivor, men det närmaste jag kommit efter att ha gått igenom hans hemsida är att det skulle kunna vara låten "Oliene" från CD:n "Marem" där Roston Kuchichian medverkar på doudouk - eller duduk (det finns två stavningar på nätet). Samma låt existerar även på CD:n kallad "K", men där finner jag ingen dudukspelare bland musikerna...


Produktionerna har blivit mer och mer ambitiösa - de senaste albumens musikerlistor innehåller massor av namn. Bl.a. så deltar vår svenska folkmusikgrupp Hedningarna och kanadensiska La Bottine Souriante.

Här är några länkar till bra info om Kepa Junkera:

- National Geographic - en biografi.
- National Geographic - läs lite om Baskiens musikaliska tradition.
- RootsWorld - två skivrecensioner.

Vid en konsert på Nybrokajen 11 år 2000 i Stockholm med de tre dragspelarna Kepa Junkera, Brendan Begley(Irland) och Bengan Janson (Sverige) spelar Sveriges Radio in och sänder den året efter i SR:s p2. I ett intervjuavsnitt där berättar vår egen dragspelande multitalang Bengan Janson att han aldrig träffat en dragspelare som Kepa Junkera. Han imponerade på Bengan med sin energiska attack.

--S.