söndag 9 september 2012

Heartworn Highways på SVT!

Så har det äntligen skett... 

- Vaddå?

- Jo, min absoluta favorit-singer/songwriter Larry Jon Wilson har haft sin svenska TV-debut - ett par år efter sin död!

Tillsammans med ett vildvuxet gäng andra singer/songwriters i början av sina karriärer från 70-talets mitt dyker han upp i den lite märkliga dokumentären "Heartworn Highways".

Filmen har egentligen ingen handling eller dramaturgi, utan känns mer som en samanställning av en dokumentärfilmares (och knappt det) hopsamlande av en del roliga och minnesvärda sekvenser. Filmen har nått kultstatus bland singer/songwriter-konnässörer, och för mig, kanske mest för att det länge var det enda filmade material som gick att få tag i med just Larry Jon innan YouTube. Han var värd i en minidokumentärserie som hette "Georgia Backroads" som spelades in någongång i mitten av 2000-talet, men den är av mindre musikaliskt intresse.

SVT2 har nu tydligen hittat denna dokumentär som spelades in redan 1975, och sände den första gången igår, och nu idag för en stund sedan kl. 16.00 - jag sprang på min granne som upprymt berättade vad han just sett - och, den repriseras en gång till den 11/9 kl. 23.30!

Missa inte - förhoppningsvis skapar den nyfikenhet på de artister som dyker upp där - de flesta av dem lever fortfarande, LJW, Gamble Rogers och Townes Van Zandt undantagna, och för en tillvaro ofta långt från de stora scenljusen. SVT snuddar här vid en tradition som många skulle kalla country eller americana, och det stämmer väl för vissa av inslagen, men för mig som "levt" vissa av dessa artister är det något mycket mer och stort - den närmaste och ärligaste formen av musikaliskt förmedlad medmänsklighet jag känner. För mig är de "de riktiga singer/songwriterna" - hoppas att fler kan hitta till denna absoluta elit!

Ta exempelvis inslaget med Townes Van Zandt när han framför sin "Waitin' 'Round To Die" med en av dem han sjunger om, den svarte gamle smeden, närvarande, och den otroliga värme som förmedlas i det ögonblicket: 

Det var ett tag sedan jag såg den själv, men jag tror att det är David Allan Coe man hör i slutet av klippet.

Och ta Larry Jon Wilson, som skaffade sin första gitarr efter att han fyllt 30, och som kommer in i studion med en så sanslöst avslappnad och självklar musikalisk framtoning att man kan tro att han fötts med gitarren i näven..:


Detta är en del av den kärna jag utgått ifrån och haft som måttstock när jag letat efter andra förmågor i samma tradition, och det har inte varit en enkel jakt. De mest värdefulla av dessa artister jag funnit har i princip aldrig spelats i svensk radio - inte ens i specialprogram som SR:s P2:s "Felicia", som ändå har visberättande och trubadurer som fokus.

Missa nu inte reprisen på tisdag kl. 23.00 i TV2 - eller gå in på SVT Play fr o m imorgon då en fullängdsversion av filmen ska läggas ut!

- Länk till förra gången jag nämnde Heartworn Highways.


-- Stefan - som önskar att han redan presenterat alla sina favvisar i singer/songwriter-facket, men framtiden får visa när den tiden dyker upp.