lördag 30 mars 2013

Topplista - Afrikas Vackraste Melodier

Afrikas lugnaste och vackraste melodier!

Jag har länge velat göra denna sammanställning i stillastående afrikanskt njutande. Ingen stress..., snarare avslappning..., men intensiva känslor utlovas... kärleksfullt och innerligt - som god musik ska förmedla...

Detta är en dynamisk topplista - sidan kan komma att uppdateras när redaktör'n gör nya fynd, eller plötsligt erinrar sig glömda sådana. Alla låtar är förstås favoriter, och jag stuvar enväldigt om efter humör. Tyvärr blev det bara män, men jag har endast gått efter vad som berört mig mest. Jag kanske får återkomma med en lista över kvinnliga afrikanska favoriter, eller varför ska man behöva dela upp så..?

SIDAN UPPDATERAD: 9 april

Youssou N'Dour - "New Africa"
Senegal
Från dokumentären "I Bring What I Love" från 2008 är detta klipp hämtat:


Youssou får inleda hela topplistan med sin otroliga aura - utom tävlan - låten är som en anthem för hela kontinenten - vem kan tävla mot det?!?

---

Plats 11:
Geoffrey Oryema - Makambo"
Uganda
Från 1990 år album "Exile":


Plats 10:
Souleymane Faye - "Yeugouloma"
Senegal
Från skivan "Senegal Flash Dakar" från 1995 som han delar med Coumba Gawlo:


Jag fick äran att träffa Souleymane Faye när jag var i Dakar i april 2011. Denna låt var en favorit redan innan jag åkte dit och förblev det under vistelsen där.

Plats 9:
Assane N'Diaye - "Thiat"
Senegal
Tyvärr finns inte denna låt på YouTube eller i något annat Internet-sammanhang heller - förutom på min internetradio - bara jag nu får igång den igen...

Plats 8:
Ismaël Lô - Tajabone
Senegal
Är ganska säker på att detta är från 1990 års självbetitlade platta (samma version finns på samlingsskivan "Jammu Africa" - dessutom spelade han in en nytolkning 2006 på CD:n "Sénégal"):


Plats 7:
Vusi Mahlasela - "River Jordan"
Sydafrika
Från 2007 års skiva "Guiding Star":


Plats 6:
Richard Bona - Suninga
Kamerum
Finns med på CD:n "Reverence" från 2001:


Plats 5:
Henri Dikongué - Ndutu
Kamerun
Från 1997 års album "C'Est La Vie":


Plats 4:
Geoffrey Oryema - Land of Anaka
Uganda
Från 1990 år album "Exile"


Plats 3:
Geoffrey Oryema - Nomad
Uganda
Från 1993 års album "Beat The Border":

Den som lade upp detta klipp på YouTube skrev följande som ett slags "undertitel":
"They crossed the Sahara, they crossed the Mediterranean".

Plats 2:
Ayub Ogada - Kothbiro (It's Going to Rain)
Kenya
Från skivan "En Mana Kuoyo" från 1993:



Plats 1:
Wazimbo (Humberto Carlos Benfica) - Nwahulwana
Mocambique
En överbliven sång som inte kom med på en skiva han spelade in med Orchestra Marrabenta Star De Mocambique visade sig senare vara hans bästa:



--S.

onsdag 27 mars 2013

Sveriges Radios omgörning - hur blev det?

Nu har den "satt sig" - nya tablån för P2 rullar på... Och...?

Kring årsskiftet och tiden efter försvann program som "Ad Lib" med Lex, "Swing!" med Janne Lindvall, "Eldorado" med Kjell Alinge, "Jazzlandet" med Märet Öman, "Klingan" med Lennart Wretlind, "Folke" med Esmeralda Moberg och "Felicia" med Carin Kjellman.

Kalejdoskop gjordes om, fick färre sändningtillfällen, från 3 till 2, men längre sändningstid på lördag- och söndagkvällar. Rendezvous med Kristjan Saag fick behålla fredagkvällarna och förlängdes med en halvtimme.

Vad som tillkom var alltså "Nya Klingan" med Carin Kjellman och Esmeralda Moberg, samt "Jazzradion" med Märet Öman och Janne Lindvall - båda programmen vardera 3-timmarskolosser... Jag är inte helt nöjd. Jazz är ju som jazz är - hur brett som helst - jag var ganska nöjd med den uppdelning som var tidigare. Och "Nya Klingan" ska greppa om folk-, världsmusik och visa och allt rootsorienterat däremellan. Alla kan inte vara totala musikmissbrukare som undertecknad, så jag tror att nyordningen gjort det svårare för människor med specialintressen att hitta vad de söker nu - det blir helt enkelt mer "utspätt" nu.

Jag hade istället hellre sett fler spännande nischade specialprogram. Tänk om den fantastiska engelsk-födda brassbandsvärlden kunde ha fått sitt eget program - en okänd värld för de flesta - eller åtminstone ett specialprogram för brassmusikälskare, eller åtminstone för hela blåsmusikvärlden! Och varför inte permanenta sommarprogrammet "Dragspel". Och varför inte ytterligare utveckla fantastiska fantasifulla men nerlagda "Ad Lib" med nya spännande infallsrika teman i varje avsnitt? "Musikmagasinet" gör iofs något liknande då och då.

Det går ju att skapa avdelningar i programmen, vilket också delvis görs, men jag tror ändå att de här två "dinosaurierna" - "Nya Klingan" och "Jazzradion" - har svårt att hålla intresset uppe från stora delar av sin tänkta publik bara pga av deras längd. Själv känner jag att jag har svårt att fokuserat avsätta de tre timmar per program det handlar om utan att något annat dyker upp som måste göras en stund. Missar man programmet går det alltid att efterlyssna på nätet, men när dyker det upp tre timmar för det bara så där? Nej, "Klingan", "Folke", "Felicia" och "Swing" var alla mer hanterliga med sina veckliga timmar.

Och, sammanräknat blev det väl mindre tid för oss musikaliska kosmopolitsjälar!?! Nu hoppas vi på återvaknandet av "P2 Världen" som stått och stampat stilla med samma repertoar i ett par månader nu efter Lennart Wretlinds och Tatiana Rucinskas avgång.

tänker och funderar

--Stefan