lördag 20 oktober 2012

Sauti za Busara, Zanzibar - en Afrikafestival värd namnet

Jag har under några år nu prenumererat på nyhetsbrev från Sauti za Busara, en årlig festival på den mytiska ön Zanzibar, i Dar es Salaam-bukten, en handfull mil norr om Tanzanias huvudstad. Den 14 - 17 februari 2013 går den tionde festivalen av stapeln, så den som har vägarna förbi...

Det senaste nyhetsbrevet kom häromdagen, och vilka ser jag bland de listade akterna, om inte Sousou & Maher Cissoko - och plötsligt blev festivalen en svensk angelägenhet. Jag inser samtidigt att de varit där redan 2011 - hade jag glömt eller missat...

Jag blir imponerad och lite avundsjuk när jag ser de akter de lyckats locka inför kommande festival, med namn som superstjärnan Cheikh Lô (Senegal), Zanzibars egen Culture Music Club, Nawal & Les Femmes de la Lune (Komorerna), det unga Zimbabwiska bandet Mokoomba, som släppte sitt andra fullängds-CD i år, underbart levande Burkina Electric (Burkina Faso) (lyssna på dom på YouTube - ett måste!), samt det engelsk-kenyanska projektbandet Owiny Sigoma Band.

Jag vill lista några akter från festivalen 2013 som jag själv känner lite extra för - alla tre är artister som inte, eller ytterst sparsamt, spelats i svensk radio:

Hukwe Zawoses son Msafiri Zawose & Sauti Band, som visar att denna aids-drabbade klan Zawoze ändå lever vidare - ännu ingen platta släppt med Msafiri, men här hör vi vad som är att vänta:


Så, ännu en av alla dessa skönsjungande afrikaner - Wazimbo, från Mozambique (och ok, nu hittade jag precis ett belägg för att denna låt spelats i Sveriges Radio) med låten "Nwahulwana", som är titielspår på hans skiva från 2001, där uppbackande grupp är den kända "Orchestra Marrabenta Star de Moçambique":


Låten är egentligen äldre än så, och på skivbolaget Piranhas hemsida kan man läsa mer om den!

Sist, men inte minst - min "favorit-Ghanian" förnärvarande - charmige Atongo Zimba - med låten "Nyuure" från skivan "Barefoot In The Sand" (2007):


Ni får en bonus med honom här - "No Beer In Heaven", från CD:n "Savannah Breeze" (2005):


Att se sig om på nätet efter festivaler runt om i världen kan vara mycket, mycket fruktsamt. Jag har, genom enträget sökande på sådana sajter, kanske gjort några av mina bästa fynd.

--S.

onsdag 17 oktober 2012

På gång: Womex 2012

2012 års upplaga av WOMEX startar imorgon 17 oktober, denna gång i Grekland.



Håll ögonen på denna hemsida de närmaste dagarna - det kan dyka upp ett och annat videoklipp med intervjuer och reportage. Världens största mässa för folk- & världsmusik pågår den 17 - 21 oktober i Thessaloniki.

Dessutom snappade jag upp denna spelare med 20 av de artister som kommer att figurera under mässan:
(Please install the Flash-PlugIn)
För mer info angående artisterna i spellistan - gå till hemsidan!

Här kommer mycket att webbsändas de närmaste dagarna!

Inte missa - kanske döljer sig nästa års världssensation bland dessa artister..!

--S.

tisdag 16 oktober 2012

Min egen radiotablå!

Här serverar jag er de program jag finner matnyttiga inom  Sveriges Radio för folk- & världsmusikslukaren.

Jag försöker alltid hinna med att lyssna så mycket som möjligt på dessa program - bara detta är värt "TV"-licensen. Sammanställningen har ett Stockholmsperspektiv, repristiderna av programmen som sänds mitt på dagen under vardagarna på P2 hörs endast över stockholmsområdet.

P6 är i sig en intressant kanal, men när de har sändingsuppehåll så sänds P2 Världen över, återigen, stockholmsområdet. P6 sänder i vårt område på frekvens 89,6 mhz.

För att få ett tydligt veckoschema - klicka på fliken "vecka" nedan:


Vissa av programmen ovan, såsom CD-Revyn (som nästan uteslutande ägnar sig åt "klassisk musik") Rendezvous & Musikmagasinet, kan ibland ha hög folk- & världsmusiks-relevans, medan de andra stunder kan ligga väl långt ifrån, med de är alltid väldigt musikaliskt allmänbildande, så de rekommenderas ändå!

God radio-lyssning!

--S.