lördag 14 april 2012

Jimmie Åkesson, Jimmie Åkesson, Jimmie Åkesson...

Åt nyss en sen, mycket sen, frukost, slog på radion och fick mig till livs Ekots lördagsintervju med Jimmie Åkesson..... Ja.... frukosten var god....

Problemet med Jimmie & Co är så enkelt - man löser inte "massinvandringsproblematiken" med fler regler, begränsningar eller hårdare tag - man löser problemen med att se dem som möjligheter - med nyfikenhet - som man bemöter blir man bemött...

Jag minns en äldre kongolesisk vikarie på min förra arbetsplats, stor och klumpig med förskrämd blick. Första dagen på hans vikariat, efter halva dagen, ställde jag en fråga, och fick till svar "- Kongo". Han talade inte svenska och jag talade inte franska, men att se hur han strålade upp som en sol när jag sa "- Papa Wemba" och gav honom tummen upp var obetalbart... Så enkelt...

Jag ska ta och skölja bort intervjun med att lyssna på några svenska band såsom Svarta Safirer, Sousou & Maher Cissoko och Süperstar Orkestar - leve Sverige....

--S.

fredag 13 april 2012

Folk- & Världsmusikgalan 2012 - vinnarsvep

Den 31 mars genomfördes den tredje svenska Folk- & Världsmusikgalan, men ingenstans - inte ens på Folk- & Världsmusikgalans egen hemsida - hittar jag en ljudande sammanfattning av årets vinnare - så då gör jag en själv då....

Jag besökte ju den första galan när den hölls i Stockholm för två år sedan. Sedan har den hållits i Göteborg förra året och i år i Malmö. Till varken Malmö eller Göteborg har jag haft möjlighet att ta mig, men följer förstås galan på distans med stor nyfikenhet.

Tar man en närmare titt på galans hemsida inser man att den vuxit så det knakar - kringaktiviteterna var jättelika i år - nästan som ett Womex i miniatyr - med föreläsningar, debatter och seminarier - jättespännande!

Jag antar att det är Stockholms tur nästa år (eller kanske Uppsala?), och fortsätter trenden har vi då ett solklart "main event" inom folk- och världsmusiken att se fram emot för 2013.

Nu har jag stulit prismotiveringstexterna direkt från galahemsidan:

---

"Årets Nykomling – Stormsteg

Med ilfart genom Sverige, det har varit ett hektiskt år för en nykomling som alla vill ha. Tätt samspel och intensivt driv kännetecknar musiken. Ett plus ett plus ett är inte alltid tre – ibland är det mycket mer än så. Vi säger som Carola: Fångad av ett Stormsteg!"

Från releasefesten för deras debut-CD, "Leaps and Bounds", på Stallet 16 april 2011:


---

"Årets Traditionsbärare – Björn Ståbi

Rötterna hittar man här kanske i något oväntad mylla. Men trädet växte upp och blev stort och vackert – och frukterna fantastiska! Levande, varmt, generöst nästan i övermått. En öronöppnare både på hemmaplan och utomlands."

Här ser vi Björn Ståbi tillsammans med Lisa Rydberg på Folk- & Världsmusikgalan i Göteborg 2011 framföra Trebensmarschen av Jonas Olsson tillägnad Björn på hans 50-årsdag.

Det "roliga" för min del med detta klipp är att det knyter ihop samtliga tre galorna genom att det får mig att tänka på min största upplevelse på första galan 2010, som var GUF:s (Gävleborgs ungdomsfolkband) framträdande - och detta på festen EFTER själva galan.

GUF var Jonas Olssons skapelse - en löftesrik ensemble ungdomar, eller tre kullar hann det bli, som gav mig rysningar av - ja, "framtidstillförsiktstillfredställelse"... Vad som gjorde deras energiska och sprudlande framträdande extra "magiskt" var att Jonas bara månader innan galan hade gått ur tiden 45 år gammal.

Här framför alltså Björn Ståbi och Lisa Rydberg hans "Trebensmarschen":



---

"Årets Arrangör – Malmö Folk

Man kan tycka att folkbildning låter väldigt tråkigt, men då har man inte besökt den här arrangören. Här möter man dans och musik av skilda slag. Här är en arrangör som bjuder upp året om. Folkligt, festligt, fullsatt är en kliché som stämmer väldigt väl i det här fallet."

Här har jag inga YouTube-klipp att bjussa på. Jag kan bara nämna att jag stött på organisationen under mina år med bloggen när jag jagat spännande folkmusikaliska konsterter och Sverigebesök på nätet. Är övertygad om att de är värdiga all uppmärksamhet.

- Malmö Folks hemsida

- Malmö Folk på Facebook

---

"Årets Utgåva – Siri Karlsson ”Gran Fuego”

Årets utgåva är ett album som söker sig vida bortom de gängse gärdsgårdar som kan inhägna folkmusik-Sverige. Med fulländad elegans förenas folktonernas djupa melankoli med mustig psykedelia, vänt sakrala harmonier och en alldeles samtida popkänsla. En ljuvt klingande musikdekokt där alla ingredienser känns helt självklara."

Här är ett klipp där vi får allt - en kort presentation av duon, varifrån de fått namnet, och lite ljudande klipp från CD:n "Gran Fuego":


---

"Årets Tvärspel – Västanå Teater

En scen där olika kulturer befruktar varandra. Här samsas dåtid och nutid om utrymmet. Traditioner kläs i festdräkt såväl bokstavligen som bildligt, musik, dans och berättarglädje gör livet till ett färgsprakande äventyr."

Här är mitt medvetande "blankt"; jag kan bara läsa innantill på teaterns hemsida och inse att den är så mycket mer än en vanlig teater. Teatern ligger i Sunne, Värmland, och deras konstnärlige ledare och teaterchef är Leif Stinnerbom - och då är det kanske inte någon folkmusikaliskt medveten människa som inte hajar till... Stinnerbom-släkten är ju i det närmaste en "institution"...

- Västanå Teaters hemsida

---

"Årets Grupp – Hazelius & Hedin

Det finns dom som hävdar att storleken har betydelse. Tillåt oss tvivla. Med små medel skapas här stor musik, här finns en närhet som känns ända in och en musikalisk telepati som är närmast oslagbar."

Ja, då så - det finns en rättvisa... Jag ger er samma klipp som jag lade upp för några veckor sedan - igen - magi, magi, magi...:


---

"Årets Artist – Miriam Aïda

En mångsidig artist, färgstark, egensinnig, djärv och personlig. En vinnare som vrider och vänder på det välbekanta och skapar nya perspektiv för oss alla."

Jag får erkänna att jag inte är särskilt inlyssnad på henne, men senaste CD:n, "Visans Väsen" (2011), finns på Spotify - har inte hunnit lyssna på hela, men att använda berimbau till introt på "Visa Från Utanmyra" får väl sägas vara, om inte ett djävt grepp, så åtminstoone nytt. Såtillvida verkar hon fortsätta förra plattans, "Letras Ao Brasil" (2009), svensk-brasilianska korsbefruktning. Även på denna hör man Mats Anderssons läckra gitarrarrangemang.

Inget videoklipp existerar med anknytning till senaste plattan - istället tar jag mig friheten att presentera henne i gruppen A Bossa Elétrica, där hennes man, saxofonisten Fredrik Kronkvist, också är med - övriga musiker i bandet är Måns Mernsten, keyboards & sång, Mats Andersson, gitarr, Mats Ingvarsson, bas, Ola Bothzén, slagverk, och Måns Block, trummor.

Vi hör "Skindo Le Le" från CD:n "Eletrificação!" (2004) - vassegoda:



(2010 släppte de även CD:n "Do Norte")

---

"Årets Hederspris – Ahmadu Jah

Mottagaren av årets hederspris ÄR musik. Andas musik. Äter musik. Som den naturligaste sak i världen. Med en stor portion humor och total självklarhet fångar han sin publik. Det är egentligen oerhört enkelt. Det är bara alla vi andra som krånglar till det."

Amadou Jah, Neneh Cherrys och Titiyos pappa, denna sprudlande musikant, ursprungligen från Sierra Leone, finns det skamligt lite material om och med på nätet, så jag länkar in en bild från galans hemsida på honom här - inte mycket annat att göra - här i samspråk med Ken Day från Urkult under "Open Folk":

---

"Framtidspriset – Sten Källman

Många resor till traditioner där sången, dansen och trummorna är det centrala … många år av brett arbete som musiker, pedagog, kompositör… i barnproduktioner, i en omfattande körverksamhet, på plattor, genom alla sina band. Ja, denna årets vinnare av Framtidspriset har verkat för att framförallt Haitis musik har transporterats till Sverige och använts på SÅ många olika sätt! Simbi, Den Fule, Spring Lake Trio, Zig Zag och Amanda är bara några grupper där han verkat."

Jag minns att Sten intervjuades i Sveriges Radios p2 i samband med jordbävningen i Haiti, där han berättade om sitt långa musikaliska kärleksförhållande till landet, som bl. a. resulterade i nedkomsten av gruppen "Simbi"...

Sist återvänder vi till förra årets gala i Göteborg där Den Fule visade att man återuppstått - de gjorde ju CD-comeback 2010 med skivan "Halling i Köket".

Vi ser Sten Källman på sopransax:



---

Visst var det roligare att både se och höra (de flesta av) vinnarna än att bara läsa om dom...!

--S