lördag 1 november 2008

Världsmusik - vad är det?

Världsmusik - vad är det?

Är det musik från hela världen? Är det samma sak som "folkmusik"? Är det överhuvudtaget en genre?

Svaret får nog representeras av den tråkiga, till intet förpliktigande, frasen "- Det beror nog på vem du frågar...". "Googlar" man på ordet "världsmusik" står det ofta tillsammans med ordet "folkmusik". Påfallande ofta står det ett "och" mellan "folk-" och "världsmusik", som om det är två olika saker, men på väldigt få platser finner jag försök till definitioner, och på ännu färre finner jag definitionsförsök jag själv ställer upp på. Jag har förstås funnit en - se en intervju med Kalle Tiderman på "http://www.interbib.se/default.asp?id=20943&ptid=4035". Flera påpekar att det klumpas ihop många olika genrer i begreppet "världsmusik". Även belyses den historiska användningen/uppkomsten av begreppet "world music".

För min del är det solklart - jag skulle vilja föreslå följande tanke:

Folkmusik är folkmusik - alla respektive kulturers folkligt baserade musikstilar är deras egna bidrag till världens kulturarv, och ska inte kallas för något annat än det de själva kallar den för - cueca, forró, m'balax eller jojk...

Världsmusik är "musikaliska möten" - ett slags folkmusikalisk fusion. Traditionsmusiker med olika geografiska och kulturella ursprung möts, och (i bästa fall) någonting nytt uppstår i brytningen mellan deras olika uttryck. Världsmusik-begreppet tycker jag också, fast med lite mer försiktighet, kan användas i de fall jazzmusiker med olika urspung tar med sig folkmusikaliska uttryck in i jazzen.

Jan Johanssons "Jazz på Svenska" skulle med detta definitionsförslag plötsligt kallas "Världsmusik", men det är det väl egentligen ingen (svensk) som anser... Samtidigt är väl ändå definitionen för "jazz" något av det mest fluffiga man kan tänka sig - frågan är väl om jazz egentligen mer handlar om en attityd, ett musikaliskt förhållningssätt (eller flera), än en genre. Självklart kommer man alltid att finna musikaliska uttryck som motsätter sig genre-etiketterande... men det är bara charmigt och kanske bevis på att man lyckats med musikalisk förnyelse.

Världsmusikbegreppet blir därmed mer en metodbeskrivning är en reel genre - i enlighet med Kalle Tidermans ord i ovanstående länktext.

---

Musik handlar om att bli berörd - på ett eller annat sätt. Vitsen med Världsmusik-kaféet kommer att vara att visa på musik från hela världen, som kanske inte är känd för den stora massan, men som förtjänar att bli det. Bredden kommer vara stor - och för den som vill - välkommen att upptäcka världen på nytt - denna gång genom musiken!

--Stefan