torsdag 21 maj 2009

Playing For Change - Peace Through Music


Playing For Change är ett projekt som pågått sedan 2005. En grupp entusiaster, de flesta från Californien, USA, har sedan dess rest runt i världen för att spela in och filmat musiker för att sedan mixa ihop dem som om de spelade ihop. Resultatet är en berörande enande känsla!

Namnet "Playing For Change" anspelar både på gatumusikers vardag att spelar för "växelpengar" (change) och att spela för en förändring - med musikens enande krafter...

Se projektledaren, den Grammy-belönade musikproducenten och filmaren Mark Johnson förklara projektet:


På hemsidan ligger ett antal videor som nyligen blivit till en svit med "dokumentära" musikvideor - den 28 april släpptes nämligen CD:n och DVD:n "Songs Around the World - Playing For Change"!

Här är de fyra mest intressanta videorna:









- Hemsidan

---

En liten efterlysning i sammanhanget:
Människorna bakom "Playing For Change" är inte först med konceptet att spela in musiker från olika delar av världen för att sedan klippa ihop det till en enhet. Första gången jag såg något liknande tror jag var kring millennieskiftet. Jag minns dock inte om det var med anledning av millennieskiftet som ett slags enande ode till världens folk eller om det var något annat. Den ende deltagande artist jag minns var Nusrat Fateh Ali Khan. Ett musikaliskt skelett hade komponerats och sedan fick de medverkande musikerna improvisera kring detta.

Kan någon hjälpa mig??? Någon som minns detta???

---

Den Polarpris-aktuelle Peter Garbiel skrev musiken till en show på Millennie-domen i London och gav ut musiken under namnet "Ovo" - en platta som fått strålande kritik, men jag tror inte han var inblandad i detta...

Peter Garbiel, som grundade "Real World Records" tillsammans med världsmusikfestivalsarrangörerna i organisationen WOMAD borde jag ha anledning att återkomma till!

--S.