fredag 15 april 2011

Sitter i en lägenhet i Dakar

Hallå omvärlden!

Jag sitter just nu i en lägenhet i Dakar! Jag hittade precis ett trådlöst oskyddat nätverk, så jag passar på att berätta att resan gick bra. Jag anlände på utsatt tid igår strax efter kl. 18 lokal tid. Till min glädje hade min ciceron, och vän även i Sverige, Lassana, som redan varit här i två veckor, lyckats hitta en konsert redan igår kväll med Souleymane Faye. Jag filmade - videoklipp kommer när jag återkommer till Sverige!

Souleymane genomförde igår en spelning full av personlighet och intelligens. Han är en etablerad fullblodsmusikant som fått alldeles för lite uppmärksamhet internationellt. Det var jätteintressant att se och höra honom, då han har ett ungt band, med delvis sina egna barn, och en stil som verkligen skiljer sig från "mainstream-mbalaxen" - faktum är att det långa stunder inte gick att höra någon egentlig mabalax alls. För mig blir han, utifrån konserten igår, en "saknad länk", fyller ett musikaliskt utrymme av förnyelse och egensinne i den senegalesiska musikmyllan. Stilen på materialet igår kan kanske beskrivas som senegalesisk soul-funk med jazzattityd.

Kan han få behålla dessa musiker, forma och utveckla sina musikaliska idéer med dem tror jag han, sin ålder till trots, har något viktigt att lyfta fram - en ny senegalesisk nyfikenhet, som bryter sig loss från begränsande ramar som riskerar att göra den senegalesiska mbalaxen fri från överraskningar...

Efteråt fick vi växla några ord, och telefonnummer, med honom!

Återkommer!

--S.