fredag 18 september 2009

SELAMs musikhöst ger vårkänslor

SELAM blir bara bättre och bättre!

Numera välkända som konsert- och festivalarrangörer för den stockholmska världsmusikpubliken har de begåvat oss med ett antal Afrika-festivaler sedan starten 1997! Utöver detta har det spritt över åren blivit musik från alla möjliga håll.

Följande artister kommer, genom SELAMs försorg, att lysa upp höstmörkret för oss:

---

26 september - Sara Tavares, Kulturhuset, Stockholm.

Sara Tavares är av Kap Verdisk härkomst, dock född och uppväxt i Portugal, och är skivaktuell med cd:n "Xinti", som är fylld av ett lågmält svåretiketterat latinodoftande sväng. I olika rescensioner av hennes skivor nämns de afrikanska rötterna som beskrivning av hennes stil, men jag tycker att hon också har mycket "brasse-sväng" - åtminstone i "Xinti" som är den skiva jag har hemma... Kanske är det även portugisiskan som för tankarna till Brasilien...

Konsertens hemsida hos Selam
!

Liveklipp från i år i Hamburg med låten "Sumanai" från senaste cd:n "Xinti". Tvärtemot vad jag skrev ovan så är här den afrikanska känslan tydligt närvarande:


Här är ett klipp från holländsk tv - låten "Bom Feeling" som fanns med på hennes förra cd "Balancê" från 2006:

...se där - så fick ni chans att fräscha upp er holländska också!

- Sara Tavares officella hemsida

---

23 oktober - Zap Mama, Nalen, Stockholm

I samband med ett större arrangemang kallat "European Development Days", med teater, debatt och 2 konserter (där gruppen Zap Mama utgör huvudattraktionen får man anta - den i Sverige boende brasilianska sångerskan Simone Moreno är den andra artisten denna kväll).

Jag missade Zap Mama båda förra gångerna de var i Sverige på Södra Teatern, och fick höra av en bekant att det var det bästa han hört på länge! Missa alltså inte denna grupp med sin grundare röstkonstnärinnan Marie Daulne!

Konsertens hemsida hos Selam

Här är en av de mest speciella låtar de gjort:


Marie Daulne är en teatralisk och stor scenpersonlighet - här i ett liveklipp från det spännande World Café Live, Philadelphia 2008:


- Zap Mamas officiella hemsida
- Myspace-sida
- Wikipedia-sida


---

6 november - Oumou Sangaré, Stockholms Konserthus.

Oumou Sangaré är en malisk jämställdhetskämpe lika mycket som artist - skivaktuell även hon! Hennes första cd på sex år kom under sommaren i år - "Seya"!

Konsertens hemsida hos Selam

Här är titelspåret från snaste cd:n:


Jag fann detta lite oväntade klipp med Alicia Keys och Oumou Sangaré - ett spännande möte i låten "Fallin'":


- officiell hemsida
- Myspace-sida


---

9 november - Khaled, Debaser, Medis, Stockholm.

Khaled är som ett årgångsvin - han blir bara bättre och bättre! Jag upptäckte just att han är född 1960, så förhoppningsvis får han fortsätta att åldras med värdighet många år till!

Konsertens hemsida hos Selam

Khaled innehar ledartröjan inom den algeriska raïmusiken - är man illa bevandrad inom raïmusik, men ändå hört någonting, är det sannolikt Khaled man hört. Låtar som "Didi" och "Aicha" lär väl ingen ha missat! År 2000 gjorde han också en uppmärksammad cover på John Lennons "Imagine" tillsamman med den israeliska sångerskan Noa på plattan "Kenza".

Skivaktuell förstås även han - "Liberté" heter hans senaste album.

Här är titelspåret:


Jag fann även detta klipp från filmklassikern "100% Arabica" där Khaled och Cheb Mami figurerar - båda relativit unga i den parisiska förortsslummen - en film värd att se för den som vill fördjupa sig i Raï-musiken:


- Khaleds officiella hemsida

---

5 December, Eva Ayllón, Stockholms Konserthus.

Den 53-åriga peruanska musik-ikonen besöker Sverige för första gången? Skivaktuell med "Kimba Fa" - hennes 20:e album - som dessutom är nominerat till Latin Grammy Awards, som går av stapeln den 5 november i år.


Konsertens hemsida hos SELAM.



- Eva Ayllóns officiella hemsida

---

Jag kommer fortsätta fylla på detta inlägg under veckan!

--Stefan

onsdag 16 september 2009

DISKUSSIONSFORUM / GÄSTBOK



Jag har testat några olika diskussionsforumstjänter, och fastnat för ovanstående. Här kan ni ge era egna förslag, funderingar, ris eller ros, som inte ödvändigtvis har med något specifikt enskilt inlägg att göra...


--S.

Världsmusik-kaféets Internetradio

------------------------------------------------------------------
OBS - F N LIGGER RADION NERE P G A ETT HAVERERAT NÄTVERKSKORT - HOPPAS KOMMA IGÅNG SNART IGEN!
------------------------------------------------------------------


INTERNET-RADIO & CHATT dygnet runt - om tekniken vill!
Aktuellt antal låtar: 1875 st. (ca 141 timmar).

Free Shoutcast HostingRadio Stream Hosting





- Öppna Världsmusik-kaféets internetradio i din spelare på datorn! -

Internetradion - artist-lista
Internetradion - komplett spellista

---

Varför flyttades Internet-radion hit?
Jag lydde en vän som tyckte att Internet-radion "var i vägen" om man skulle läsa och navigera bland inläggen i bloggen. Eftersom den startar automatiskt och tidigare låg i bloggens "ramverk", och dessutom startade om varje gång man bytte sida, kunde den lätt bli ett irritationsmoment - oavsett hur bra musiken var... Nu finns den här - endast ett musklick från första sidan!

Varför chatten på samma sida?
Den som vill diskutera musik ska kunna göra det på samma sida som Internet-radion. Tanken är också att du ska kunna simultan-önska musik - om undertecknad är närvarande - vilket jag ofta är. Alternativt kan en tid avtalas, som en "interaktiv önsketimme"... Eposta bara till world_music_cafe@hotmail.com!

Internet-radion fylls på kontinuerligt!
Det största arbetet med bloggen läggs ner på repertoaren i Internet-radion. Systemet är svajigt och lägger tyvärr ofta av, utan att jag vet vad jag ska göra åt det. Men för mig är materialet något av ett musikaliskt manifest - det ska visa på bredden och kvaliteten hos musik som sällan spelas i "vanliga" radiostationer - och jag hoppas på ert tålamod om den vid tillfället för ert besök är nere. Återkom då gärna vid ett senare tillfälle - jag tittar normalt sett till den flera gånger om dagen!

Uppdateras inte INFO-texten i spelaren?
Ser du inte vem som framför låten du lyssnar på just nu? Om spelarens INFO-ruta med info om låt & artist inte uppdateras när en ny låt börjar är det bara att trycka på F5-tangenten, eller "uppdatera"- eller "refresh"-ikonen i din webbläsare. Uppdatering sker för det mesta automatiskt, men ibland "vill den inte" riktigt...

Problem med att höra sändningen?
SHOUTcast är ett gratissystem som bygger på en plugin till WinAmp, som ser till att ljudet strömmar i rätt format och i rätt bitrate, plus ytterligare ett program som förmedlar ljudströmmen till SHOUTcast-servern där denna station samsas med drygt 40.000 andra.

Av någon anledning stannar ofta min WinAmp-spelare utan förklaring eller förvarning minst en gång per dygn, och måste då startas om för hand. När sändningarna avbryts på detta sätt förlorar stationen sitt unika stations-ID, vilket gör att jag, när jag satt igång WinAmp igen, måste lägga in nya ID-numret i HTML-koden på bloggen - lite krångligt med andra ord...

Får du felmeddelande på SHOUTcast-radion ovan finns det en chans att sändningen trots allt fortfarande pågår, men med ett nytt ID-nummer. Då går det att finna stationen på SHOUTcasts hemsida om man i stations-sökfältet skriver in "world music cafe" .

Fungerar inte detta återstår tyvärr bara att avvakta min hemkomst då jag ger WinAmp en knuff och byter till det nya stations-ID:t...

--S.