onsdag 8 maj 2013

Youssou N'Dour - årets Polarprisvinnare

Youssou N'Dour - har Afrika en mer värdig vinnare?

Brasiliens Giberto Gil, Venezuelas José Antonio Abreu, Indiens Ravi Shankar och Japans Yo-Yo Ma - det utom-västerländ-ska har varit representerat, men hittills inte jättekontinenten Afrika.

Som första afrikanska pristagare tilldelas Youssou N'Dour 2013 års populärmusikaliska halva av Polar Music Prize. Den klassiska halvan går till finska kompositören Kaija Saariaho. Prisutdelningen genomförs i år den 27 augusti i Stockholms Konserthus.

Detta är en nyhet få kan ha missat - det har varit på radionyheterna under hela dagen. Så varför skriver jag om detta då, när alla andra gör det? Ja, det roar mig lite extra, eftersom jag under de senaste fem åren - förra året undantaget - anlitats ihop med en tillfällig brassextett att underhålla när gästerna, efter prisutdelningsceremonin på konserthuset, anlänt till Grand Hôtel för kvällens galabankett. Under notläsandet och spelandet ska man hinna med att spana efter förbisvischande pristagare och diverse celebra gäster så man nästan blir vindögd. Förhoppningsvis får jag vara med i år igen, och det ska det bli extra roligt - en stor idol och ambassadör för Afrika tilldelas ett av världens främsta priser!

Jag tycker att de flesta av de låtar som valts under dagen för att exemplifiera hans artisteri när nyheten har levererats inte varit några av hans bästa - "Shakin' The Tree" möjligen undantaget.

Därför serverar Världsmusik-Kaféet Youssous bästa partystänkare - "Sinebar" från skivan "Set" (1990) - enligt mig även hans bästa platta:


Lite kul är det också att jag för en dryg månad sedan sammanställde topplistan "Afrikas Vackraste Melodier" och inledde den med Youssous "New Africa" "utom tävlan" - för vem kan konkurrera med ett stycke som är som en anthem för en hel kontinent!?!

Videon är en trailer till den sevärda dokumentären "I Bring What I Love" från 2004:


- Polarprisjuryns motivering

--S.