torsdag 8 mars 2012

Amadou & Mariam och Hazelius & Hedin

Så missade jag Amadou & Mariam igen då - attans... Malis kanske största musikexport besökte Konserthuset i lördags (i Sverige för fjärde(?) gången), men jag har alltid för mycket att göra...

Varför är det så? Jag borde vara "tacksam" - jag är "aktiv" och har möjlighet att vara det; har ett tag kvar till "skröpeldagar"... men det ääär så frustrerande!!! Vill göra så mycket, men hinner inte. I kommande helg står Gustav Mahlers åttonde symfoni på schemat i Katarina Kyrka på Söder i Stockholm - projektsymfoniorkestern Filialen har tagit sig an detta jätteverk med extra brassektion där Solna Brass ställer upp (och där jag ska spela tuba), två blandade körer, barnkör och sångsolister - inalles 400 musicerande. Jag spelar inte så mycket längre, men sådana här inhopp kan vara spännande.

Tillbaks till Amadou & Mariam! De är ute på turné igen, och har nyligen släppt en EP, "Oh Amadou" som väl är ett slags "teaser" till den kommande nya CD:n som ska dyka upp den 26:e mars enligt Konserthusets hemsida.

Här är titelspåret från EP:n, Oh Amadou, som de lade upp för två månader sedan på sitt YouTube-konto - tillsammans med den omstridde morddömde franske rock-singer/songwritern - och munspelaren - Bertrand Cantat:


På deras YouTube-konto anges däremot att nya albumet, "Folila", släpps 2 april.

Jag skrev om denna blinda duo i mitt afrikanska svep 2010 - inlägget finns här.

---

I helgen som var hann jag, även om jag missade Amadou & Mariam, ändå med att gå på en konsert - på söndagen i Essinge Kyrka. Det var Esbjörn Hazelius och Johan Hedin som församlingen bjöd på gratiskonsert med.

Här är ett "pedagogiskt" klipp från SVT i samband med skivsläppet:


Mitt förhållande till sjungen skånska har alltid varit problematisk - har aldrig gått igång på varken Wiehe eller Afzelius - män som många gånger haft en mycket "ädel agenda" och oftast säkert också själva velat tas på allvar. Jag älskar Peps Persson däremot, men han är något helt annat...

När Esbjörn Hazelius utkom med sin solodebut 2010 var det som om ett jättelikt "äntligen" fallit över mig - äntligen en svensk sångare som har den där närheten jag alltid jagar och alltid blir besviken på hos svenska vissångare - och, oj då, han sjöng på skånska! Inte sedan Thorstein Bergman, vars röst går ändå in i märgen på mig, har jag hört något mer lovande ur en svensk strupe! Jag satt, på första raden och höll tummarna för Hazelius på den första svenska Folk- & Världsmusikgalan 2010 - mer om det här!

Konserten då? Jo, med två av Sveriges mest etablerade folkmusiker är det svårt att det inte blir "bra"... Det är inte bara kompetent, vilket kan vara tråkigt om inte inspirationen är med, utan även så otroligt organiskt - det växer och sjunker samman, pulserar som ett hjärta - svensk folkmusik, som jag behandlade styvmoderligt under min uppväxt, har aldrig känts mer levande.

Och Esbjörn, du kan få en stor karl att börja gråta - "Till Himmelen" fullständigt knäcker mig - mina dryga 100 kilo skälver.... Under konserten bet jag mig i läppen, tittade på ett ensamt fladdrande stearinljus bakom duon, och bet mig i läppen igen.

Johan Hedin inleder med sin hemmabyggda "basnyckelharpa":


Tack Esbjörn, för att du finns!

- officiell hemsida för Hazelius & Hedin

--S.