tisdag 19 januari 2010

2010.019 - Dagens afrikanska låt - Amadou & Mariam

2010.019 - Dagens afrikanska låt - Amadou & Mariam (f. 1954 & 1958, Mali)

Amadou Bagayoko (sång och gitarr) & Mariam Doumbia (sång) är de två största namnen som först gått på och sedan även undervisat på Malis institut för unga blinda. De är kända som "Det blinda paret från Mali". Det är alltså samma institut som gårdagens Idrissa Soumaoro undervisade på i 18 år. En annan beröringspunkt är att även Amadou fick sin musikaliska träning i den legendariska gruppen Les Ambassadeurs.

Paret, som har blivit ordentligt hypade senaste åren, var på turné i Sverige både 2008 och 2009. De kör en ganska rätfram Mali-blues, med en ganska västerlänskt rockig prägel, med ofta förhållandevis enkla melodier, men med en direkthet som fungerar bra live.

Amadou förlorade synen som 13-åring och Mariam som 6-åring. De träffades som sagt på ovan nämnda skola/institut - detta var 1975. Amadou spelade med Les Ambassadeurs mellan 1974 - 1980. De gifte sig 1980, och började samma år uppträda tillsammans på allvar.

Pga dåliga inspelningsmöjligheter i Bamako flyttade de 1986 till Elfenbenskusten. Där spelade de in sina två första kassetter med hjälp av den nigerianske producenten Maïkano. Dessa kom ut 1989. Det var nu de blev kända som "Det blinda paret från Mali". Med samma producent följdes framgångarna upp med ytterligare två kasetter 1991. Samma år återvände de till Bamako där de 1993 spelade in sin första kassett för hemlandets publik - fortfarande med samme producent!

Men de siktade snart på en världslansering och efter en inspelning i Paris 1994 som aldrig släpptes intenationellt gjorde de ett nytt försök 1997, vilket äntligen blev deras första internationella CD-släpp, 1998 - "Sou Ni Tilé" ("Natt och Dag") - och resten är historia som man säger... Sedan dess har de gjort ytteligare 8 album - varav ett är en "best of"-historia... Senaste CD:n kom förra året kallad "The Magic Couple"!

Så till dagens klipp - "Je Pense A Toi" - första spåret från debut-CD:n "Sou Ni Tile":


- officiell hemsida - på franska
- Myspace-sida - ytterligare 6 låtar för lyssning!
- Wikipedia-länk
- biografisk artikel på The Independent
- biografi på Radio France International på engelska - den mest omfattande biografin jag funnit över gruppen.

--S.

Inga kommentarer: