fredag 22 januari 2010

2010.022 - Dagens afrikanska låt - Mama Sissoko

2010.022 - Dagens afrikanska låt - Mama Sissoko
(f. 1949, Mali)


Tillbaks i Mali - lätt hänt! Mali har ett fantastiskt musikliv!

Mama Sissoko är en mogen herre, men har endast släppt två soloalster på CD:

1997 - "Amours Jarabi".

2001 - "Soleil De Minuit".

Från den andra har jag valt "Safiatou" - en livsglad afropopshistoria som även hittat sin väg in i ett par samlingsplattor:


Jag fann endast två klipp på YouTube med honom - tur att det var en av hans bästa låtar! Båda skivorna är avskalade med inte mycket mer än stundtals vokal backning, kompgitarr, bas, och slagverk, och fokus ligger på hans småjazziga gitarrspel och sång. Två feelgood-plattor som spänner från kubansk rumba till mer traditionellt västafrikanskt småsväng.

Mama är som ni märkt en man, namnet till trots - han föddes in i en griotsläkt - en av de största - Sissoko, men han är långt ifrån endast traditionell i sitt musikanteri.

I samband med Malis självständighet 1961 tog han värvning i armén. Tvärtemot vad man kan tro hade det positiva effekter på hans musikutövande. Han blev t o m uppmuntrad att starta ett band inom det militära med alla kostnader betalda - även statligt arrangerade konserter. Snart togs han även upp i "Orchestre Nacional de Bamako". Efter att han slutade i armén 1970 spelade han med flera olika band - 1974 började han i "Super Biton de Ségou" där han blev kvar i 10 år. Gruppen var en av alla "identitetssökande grupper" som uppstod i kölvattnet av många afrikanska länders självständigheter. Istället för att exempelvis kopiera kubansk musik som varit vanligt tidigare sökte man nya vägar genom att söka i de egna traditionerna.

Mama Sissokos första försök som soloartist var en kassett-inspelning 1991 - "Narena". Om det vet jag inget - annat än att "Narena" är ett av spåren på första CD:n "Jarabi Amours"! Tydligen är han en musiker som skyndar långsamt, men nog borde det vara dags för en uppföljning snart...

- Biografi på Tinder Records (i PDF-format)

--S.

Inga kommentarer: