måndag 18 januari 2010

2010.018 - Dagens afrikanska låt - Idrissa Soumaoro

2010.018 - Dagens afrikanska låt - Idrissa Soumaoro (Mali)

Ja, jag har svårt att slita mig från Mali - vi blir kvar ett tag till.

Idrissa Soumaoro - gitarrist, pianist, kamelen n’goni-spelare, arrangör och kompositör OCH 18 år som musiklärare för blinda - har varit en frivillig bakgrundsfigur i många år. 2003 kom dock hans debut som soloartist, och hans enda CD hittills - "Köte"!

Jag har inte hittat någon ålder på honom, men han var uppenbarligen med redan på 70-talet, och då i en av de främsta grupperna i Mali - Les Ambassadeurs. Salif Keita figurerade där från 1972 - två år efter att gruppen bildats. Han kom innan dess från "Super Rail Band" där en annan legendarisk artist huserade - Mory Kanté - till och från kanske ska sägas för båda dessa, eftersom båda sedermera kom igång med egna fantastiska internationella karriärer.

Inslagen i dessa båda band av kubanska rytmer var uppenbara på den tiden. Användandet av blåssektion bidrog också till det latinamerikanska intrycket, men mer om dessa musikhistoriskt viktiga band längre fram. Den som vill fördjupa sig i denna ganska röriga historia redan nu rekommenderas denna länk! Många intressanta vokalister - både manliga och kvinnliga - och musiker har passerat revy under åren.

Här kommer så det enda videoklipp jag fann på YouTube med Idrissa Soumaoro från hans hittills enda skiva "Köte". Men det är inget dåligt val - "M'ba Den Ou":


"Köte" är annars fylld av bluesiga toner med smakfulla munspelsinslag... Flera av låtarna ligger på spellistan i Internetradion!

- biografi på Wrasse Records
- biografi på www.Mali-music.com

--S.

Inga kommentarer: