onsdag 20 januari 2010

2010.020 - Dagens afrikanska låt - Tinariwen

2010.020 - Dagens afrikanska låt - Tinariwen ("Mali")

Gårdagens Amadou & Mariam har deltagit i den legendariska ökenfestivalen i oas-staden Essakane som ligger 6,5 mil norr om Timbuktu i Mali. Den har redan blivit både dokumentärer och flera kompilerings-skivor - officiell hemsida!

Ett vanligt inslag på dessa konserter är de tuaregiska artister och band som finns i området, och det är ett stort upptagningsområde - utöver norra Mali även Mauretanien, Västsahara, Marocko, Algeriet Tchad, Libyen och Niger. I år hölls den den 7-9 januari - så ni har precis missat den!

Ett av de allra mest mytomspunna banden är det "nordmaliska" Tinariwen och en av orsakerna till att festivalen blev av överhuvudtaget. Deras historia är en rörig sådan med inslag av uppror, fördrivningar, torka, svält och arbetslöshet, värvning i libyska armén, och ett avslutande 6 månaders tuaregiskt uppror i norra Mali 1991. Läs "hela historien" på deras officiella hemsida - den rekommenderas!

Det är alltså "äkta vara" det handlar om här - åtminstone gruppens grundare - Ibrahim Ag Alhabib - har "upplevt allt" - inklusive mordet på sin egen far... Gruppen blev legendariska över de stora nomadiserade områdena i västra Sahara, och gruppens medlemmar var ofta spridda över stora avstånd - det var nästan som att de var en "rörelse" mer än en egentlig grupp. Vad som gjorde de unika var att de skrev eget nytt material istället för att föra de gamla historierna vidare.

Men kända utanför Afrika blev de inte förrän den franska gruppen Lo'Jo visade intresse av att samarbeta, och reste till Mali för att delta på en festival 1998. Det var nu idén om ökenfestivalen dök upp - i samtalet mellan medlemmarna i de båda grupperna - initialt till synes ett vansinnesprojekt, men i januari 2001 genomfördes den första ökenfestivalen och Tinariwen var de stora stjärnorna.

Sedan gick det fort - internationella konsertförfrågningar kom och innan året var över hade deras första skiva - "Radio Tisdas Sessions" - hittat ut på den internationella marknaden! Ljudtekniner var Justin Adams (Robert Plants gitarrist) och Jean-Paul Romann (gruppen Lo´Jos ljudtekniker). Förra året släpptes deras senaste - "Imidiwan" - ungefär 700 konserter senare...

Vad väljer man då för klipp - jo det här - från 2007 års cd (den tredje) "Aman Iman (Water Is Life)" - "Matadjem Yinmixan":


En stor bonus för den intresserade följer nu - först ett möte mellan en beundrande Carlos Santana och Tinariwen på Montreux Jazz Festival. Ljudet "klipper" i klippet ibland, men det får man bortse från - ett intressant möte är det - låten är titelspåret från deras andra cd från 2004 - "Amassakoul":


Sedan - en tvådelat dokumentär om gruppen. Den som leder oss genom dokumentären är Steve Chandra Savale från Asian Dub Foundation:





- officiell hemsida
- Myspace-sida med 5 lyssningsbara spår!

--S.

Inga kommentarer: