lördag 9 januari 2010

2010.009 - Dagens afrikanska låt - Rajery

2010.009 - Dagens afrikanska låt - Rajery (f. 1965, Madagaskar)

Ja, Madagaskar var det, ja... igen!

Germain Randrianrisoa hans riktiga namn - "Rajery" låter som en genidrag...

Han har varit i Sverige, men mer om det vid ett senare tillfälle...

Historien om hur han vid 11 månaders ålder förlorade sin högra hand berättas överallt när han ska presenteras... Poängen är att han hade dåliga förutsättningar för att spela "valiha" med bara en frisk hand, och poängen är också att han genom sin envishet lyckades. Valiha är ett stränginstrument, ofta byggt av en bit kraftig bambu med cykel-handbromsvajrar spända runt om - bild nedan.

Spelglädjen han utstrålar går inte att ta miste på - så här kommer två låtar i ett klipp - mycket nöje:


Så här ser instrumentet Valiha ut i närbild:


- Rajerys Myspace-sida
- biografi på National Geographic World Musics hemsida
- biografi på Afropop Worldwides hemsida

--S.

fredag 8 januari 2010

2010.008 - Dagens afrikanska låt - Erick Manana

2010.008 - Dagens afrikanska låt - Erick Manana (f. 1959, Madagaskar)

Madagaskar återigen...

Erick Manana är en av de mer etablerade artisterna på Madagaskar, men ändå relativt okänd. Han har idag ca tre decennier av artisteri bakom sig, och har varit med i de flesta grupper och konstellationer av rang på ö-riket, bl.a. Mahaleo, som bildades på tidigt 1970-tal och som deltog i proteströrelsen mot dåtidens diktatur.

Han har mer och mer agerat på egen hand, och i denna form kan han ju ta ut svängarna som han vill - och det gör han ofta. Dock har han ett musikaliskt spektrum från känsligaste visa till vildaste spektakel.

...och jag har förstås fastnat för det senare - "Vakoka":


Sedan ett lite gulligare klipp - ett BONUS-KLIPP!

Här framför han, tillsammans med Aïna Quach (född 1993 i Frankrike (mor från Madagaskar och far från Frankrike), vad jag förstår, en mycket välkänd kärleksvisa från Madagaskar - Mimoza - publiken sjunger med. Den sjungs på Malagasy - Madagaskars officiella språk, som har mer släktskap med asiatiska spåk än afrikanska. Allra närmast sägs det vara besläktat med "Ma'anyan" som talas i en region kring Baritofloden i södra Borneo - tack för det Wikipedia!



- Myspace-sida
- Erick Manana finns även på Facebook!
- Gruppen Mahaleo, Wikipedia-länk

--S.

torsdag 7 januari 2010

2010.007 - Dagens afrikanska låt - Ricky Randimbiarison

2010.007 - Dagens afrikanska låt - Ricky Randimbiarison (1964, Madagaskar)

Ja, vi stannar en dag till på Madagaskar, och presenterar en man som jag har haft problem att finna musik med - jag beställde en skiva på MultiKulti, men fick hem fel skiva - sedan har jag låtit det bero...

Hans fullständig namn är Olombelo Ricky Randimbiarison. Han är sångare och slagverkare. Bakgrunden till mitt intresse för honom är låten Zaza Mitomany. Den ingick för över tio år sedan i en av den brittiska tidskriften Folk Roots Magazines CD-kompileringar. Dessa skivor var länge mina bästa rejäla guidningar in i världens olika nya skivsläpp.

Inget YouTube-klipp denna gång - rätt låt fanns inte där. Den finns att se i ett över 50 minuter långt live videoklipp från John F. Kennedy Center of The Performing Arts i Washington, USA, men med dålig upplösning och ljudkvalitet, filmat av en väldigt oinspirerad filmare...

Detta är istället från min egen samling. Det är ett fräckt polyrytmsikt stökeri i denna energiska låt. Jag fascineras av hur han, "till höres" flytande lätt och självklart, rör sig i den sjungna melodin över den underliggande pulsen... - Zaza Mitomany:







Skivan "Olombelona Rick" som innehåller "Zaza Mitomany" finns att i snuttifierad form provlyssna på iTunes!

Tyvärr har jag upptäckt att han börjat göra en del tråkiga popballader... inte i min smak, men...

- Myspace-sida

--S.

onsdag 6 januari 2010

2010.006 - Dagens afrikanska låt - Namavao/Marina

2010.006 - Dagens afrikanska låt - Namavao/Marina (Madagaskar)

Vi tar oss nu en rejäl tur över land och vatten till Madagaskar, och inte genom att lyssna på några av de stora - inte gruppen Tarika, inte gitarrfenomenet D'Gary eller dragspelsvirtuosen Régis Gizavo, och inte ens genom Sverige-besökaren från förra året, Kilema, utan genom duon (+ grupp) med det kompletta namnet NAMAVAO/MARINA & The Magic Powers.

De kom med sin debut, vad jag förstår, 2006, men slog, kanske av förklarliga skäl, inte riktigt igenom.

Varför ska vi då lyssna på dom? Ja, för att jag charmades - antagligen pga vinter, kyla och mörker-psykos - av stränder, sol och ett underbart livsbejakande gitarrspel:


Men vaddå "av förklarliga skäl"? Jo, jag tror tyvärr att gruppen behöver byta sångerska för att slå igenom. Hon förekommer inte i detta klipp - det var därför jag valde det... Hennes röst är för svag och det finns nästan ingen kompenserande utstrålning - men hon kanske växer med uppgiften... men DET får ni leta vidare på YouTube själva för att konstatera eller dementera...

- Gruppens Myspace-sida

--S.

tisdag 5 januari 2010

2010.005 - Dagens afrikanska låt - Sello 'Chicco' Twala

2010.005 - Dagens afrikanska låt - Sello 'Chicco' Twala (1963, Sydafrika)

Ok, vi blir kvar i Sydafrika... Måste erkänna att denne man blev en "bonus" i mitt sökande efter afrikansk musik - helt ny för mig. Han står för en "yngre" musikstil, och nuddar vid det jag egentligen inte är så intresserad av, men jag blev charmad ändå. I mitten av 1980-talet växte en sydafrikansk form av "Bubblegum-pop" fram, och i den växte "Chicco", som han kallas, fram som artist, men växte så småningom ur den.

'Chicco' Twala står bakom en del av musiken i "Lejonkungen II", är producent, bl. a. åt en av Sydafrikas populäraste sångerskor Brenda Fassie (1964-2004), som också representerade en stil som ibland känns för kommersiell för mina öron.

När Nelson Mandela fortfarande satt i fängelse skrev han en sång med titieln "We Miss You Manelo", som förstås skulle förstås "We Miss You Mandela". Han har alltså även han, liksom Vusi Mahalsela igår, en politisk sida - svårt att inte ha i ett land som Sydafrika, framförallt på den tiden, då Sydafrika hade ett av världens mest frihetstörstande folk.

Han har gjort musik som spänner över alltifrån ren gospel till mer ekivoka grejer, men alltid med humor och självironi - som i "dagens afrikanska låt" - "Umbala Ma G-String", så har han barn med på scenen - en väldigt enkel melodi, men med ett smittande dansbart gung...:

[Tyvärr har har ytterligare ett videoklipp tagits bort från YouTube - och jag hittade endast en version med en stillbild att ersätta det med:]


Han har gjort en del riktiga dansgolvsrökare med skönt etnosväng - sök vidare på YouTube om ni vill...

Ingen officiell hemsida eller bra biografi har jag hittat förutom denna på den sydafrikanska musiksajten www.music.org.za!

- Wikipedia-länk om sydafrikansk modern musikhistoria.

--S.

måndag 4 januari 2010

2010.004 - Dagens afrikanska låt - Vusi Mahlasela

2010.004 - Dagens afrikanska låt - Vusi Mahlasela (Sydafrika)

Född 1965 och uppväxt under apartheid-tiden, och med musiken och egenskriven poesi som ständig nära följeslagare har han gett röst åt den sydafrikanska frihetskampen:


Han tog efter Nelson Mandelas tillträde aktiv del i politiken - han blev en av Mandelas talesmän. Den som såg Mandelas storslagna tv-sända 90-årsfirande kanske minns Vusis framträdande därifrån...

Jag kan förstås inte låta bli att ge ett par smakprov till - det heter ju "dagens afrikanska låt", men här kommer två guldklimpar till!

På hans senaste cd som kom 2007, "Guiding Star", finns denna pärla - "River Jordan":


...och för att visa på hans musikaliska bredd - här kommer ett live-framträdande från en BMW-konferens. Jag ber om ursäkt för de dryga reklaminslagen innan och efter akten - "but it's worth the wait", för att citera ett annat reklaminslag.

Detta är extranumret han framför när publiken inte ville släppa honom:


Ni får själva bestämma vilken av låtarna som ska vara "dagens"...

- Vusi Mahsaselas officiella hemsida
- Myspace-sida
- Wikipedia

Ps.
Vusi är årsbarn med undertecknad - så det så...
Ds.

--S.

söndag 3 januari 2010

2010.003 - Dagens afrikanska låt - Victor Déme

2010.003 - Dagens afrikanska låt - Victor Déme (Burkina Faso).

7 oktober förra året släppte denna "underground-legend" i sitt hemland (fråga mig inte vad det betyder - jag bara citerar) sin debut-cd i mogen ålder... Han deltog vältajmat nog i WOMEX - världsmusikmässan - som hölls i Köpenhamn i Danmark 28 oktober - 1 november förra året. Jag skrev om detta i samband med att mässan precis börjat - läs mer här och här!

Låten "Djon Maya":


- Victor Demes Myspace-sida

--S.