onsdag 28 oktober 2009

WOMEX pågår just nu!

Jag har inte hunnit skriva om detta tidigare - så det blir lite i panik...

Just nu pågår den ambulerande årliga världsmusikmässan WOMEX, denna gång i Köpenhamn - 28 oktober - 1 november.

Om jag idag fick frågan "- Om du fick välja var du skulle vilja vara just nu - varsomhelst i världen... " så skulle svaret bli "- På WOMEX!!!!"



Svenska Rikskonserter är därnere just nu och representerar Sverige tillsammans med grupperna Ale Möller Band, Bazar Blå och Nordic.

Rikskonserter ska ju, som många säkert känner till, läggas ner 2011, och uppgå i annan statlig och regional kulturell förvaltning. Hur det kommer att bli har jag inte satt mig in i, men vad jag förstår kommer inte deras subventionerade public service-mässiga artistförmedling till lokala små konsertarrangörer att upphöra, vilket jag sörjer mycket.

En stor del av Rikskonserters folk- och världsmusikaliska verksamhet har de senaste året gått ut på att erbjuda mindre konsertarrangörer runtom i landet ett internationellt intressant utbud av artister. De flesta av dessa artister har man fångat upp under tidigare års WOMEX-mässor. Dessa subventionerade konsertpaket som Rikskonserter erbjudit har även inkluderat all ljudutrustning + ljudtekniker. Det enda arbete en konsertarrangör behövt göra har varit att stå för marknadsföringen av själva konserten - för bra för att vara sant, kanske... Och efter 2011 är det alltså inte sant längre... Tyvärr!

En pressrelease från Rikskonserter angående det nordiska deltagandet på WOMEX kan läsas här!

Den årliga WOMEX-mässan genomförs på olika platser varje år, och är alltså den största internationella mässa för marknadsföring av nya folk- och världsmusikgrupper. I år ligger ett stort fokus på noridsk musik, och man har en särskild scen för den nordiska musiken. Dessutom var öppningskonserten ikväll helt nordisk. "The Great Nordic Night" kallades den. Öppningskonserten presenteras här!

Jag studsade till av glädje när jag upptäckte att kvällens Sveriges Radios P2 Live (Världens Liv(e)) direktsände från just denna invigningskonsert! Passa på att lyssna på den på deras hemsida i 30-dagarsarkivet!

Här är lineupen från WOMEXs hemsida för invigningskonserten - en för detta tillfälle ihopsatt nordisk folkmusikalisk supergrupp:

The Great Nordic Band:

Ragnhild Furebotten (Norway) fiddle
Olli Kari (Finland) accordions
Esko Järvelä (Finland) viola
Jonas Simonson (Sweden) flutes
Hanna Wiskari (Sweden) saxophones
Roger Tallroth (Sweden) guitars
Krister Jonsson (Sweden) electric guitar
Rasmus Zeeberg (Denmark) mandolins
Tapani Varis (Finland) bass
Sune Rahbek (Denmark) percussion
Anders Löfberg (Sweden) cello

Featuring soloists:

Heiða Árnadóttir (Iceland) vocals
Helene Blum (Denmark) vocals
Eivør (Faroe Islands) vocals
Hallgrim Hansegård Frikar Dance Company (Norway) dancer
Johan Hedin (Sweden) key harp
Johanna Juhola (Finland) accordion
Annbjørg Lien(Norway) Hardanger fiddle
Rasmus Lyberth (Greenland) vocals
Wimme Saari (Finland) vocals
Peter Uhrbrand (Denmark) fiddle
Frifot (Sweden) with:
Lena Willemark vocals
Per Gudmundson violin
Ale Möller mandola

---

Alla övriga artist-lanseringar på WOMEX hittar ni här - detta är artister som bokas nu för turnéer i olika länder nästa och nästnästa år runtom i världen! Se alltså redan nu vad som kan vara på gång 2010 och 2011 på en scen nära dig...

--Stefan

Inga kommentarer: