lördag 31 oktober 2009

Fantastiska nyheter...

Jag ska nu göra något jag aldrig gjort tidigare - jag ska stjäla en hel nyhet...

Sveriges Radios P1 och P2:s "Mitt i Musiken" gjorde i tisdags en intervju med Lars Farago, arbetande ordförande i Riksförbundet Folkmusik & Dans, angående en planerad folk- och världsmusikgala. Ni kan lyssna på intervjun på Mitt i Musikens hemsida - HÄR - eller läsa hela intervjun nedan:
---
Så - stäm mig - här är den stulna texten:
---
Folk- och världsmusikgala på gång
Tisdag 20 oktober 2009 16:20

Efter många år tycks det nu som om också Sverige får en egen folk- och världsmusikgala. Sådana finns sedan länge i våra nordiska grannländer, men nu har Riksförbundet för Folkmusik och Dans kommit överens med Rikskonserter om en gala i vår.

Berit Nygren träffade Lars Farago, riksförbundets ordförande:

- Tidigare år har ju Rikskonserter ställt sig bakom olika ansökningar men inte satsat egna pengar, och nu genom att Rikskonserter är med så har vi en bas - både med personal och med grundpengar till en produktion. Det har vi inte haft förut.

Folk- och världsmusikgala på gång
På vilket sätt har RFoD försökt få till stånd ett samarbete med andra partners?


- Ja, vi har ju dels formellt bjudit in alla. Det är liksom en öppen dörr - vi har pratat med Sveriges Radio till exempel, som vi var inne på, med P2 och folkmusikredaktionen, men det är ju sådant som är en sådan administrativ del att ta kontakt med alla och diskutera det. Man hinner inte riktigt med allt man skulle vilja hinna, så där är olika bollar utkastade men alla har inte landat ännu.

Varför är det enligt RFoD så viktigt att ha en svensk folk- och världsmusikgala?

- Jag tror att vi har en enorm potential när det gäller publik för folk- och världsmusik, men metoderna att marknadsföra folk- och världsmusiken måste anpassas till hur det här samhället fungerar och då behöver vi ... artister behöver den här stämpeln som 'årets artist'. Då får de en ytterligare uppmärksamhet att kunna säga att 'jag var årets artist' eller 'jag är årets grupp', så tror jag att man både får uppmärksamhet inom Sverige och utanför Sverige. Så att om vi ska kunna få fler musiker som kan försörja sig på den här fantastiska kompetensen inom folk- och världsmusik så behöver vi många artister som också har olika meriter att visa upp.

Våra nordiska grannländer har ju redan sina egna folk- och världsmusikgalor. Vilken är er främsta förlaga - den som finns i Norge, Danmark eller Finland?

- Ja, alltså vi ska ju skapa en egen här i Sverige så att vi ska lära oss av det vi inte har tyckt om i Norge, Danmark och Finland och skapa något som är väldigt speciellt för Sverige och världen.

Lista något som ni absolut i-n-t-e vill ha då!

- Vi vill inte ha något internt. Vi vill inte att det ska handla om att vi inom genren träffas och tycker att vi är jätteduktiga och klappar varandra på ryggen utan vi vill nå utanför vår egen genre. Vi vill också ha en bred definition av folk- och världsmusik. Så att vi tycker att folk- och världsmusik hör ihop och det ska inte vara någon snäv, avgränsad definition utan folk ska bli litet överraskade om hur stort det här är.

Skulle du kunna precisera det - vad menar du med internt?

- Ja, alltså, vi har väldigt många spelmansstämmor, vi har en del festivaler också där folk som tycker om att spela med varandra, tycker om att dansa till den här musiken åker på den här festivalen, men vi har ganska få festivaler idag dit väldigt många åker som aldrig tidigare har lyssnat på den här musiken. Vi vill ju nå människor som inte redan är tända på det här och göra det lättare för dem att hitta de bästa artisterna, men det är ju inte så att vi ska säga att det bara är det breda som ska vara vinnare, men det ska finnas plats för både de breda och de smala.

Men fortfarande har ni inget namn på galan ..?

- Just nu heter den Folk- och världsmusikgala 2010.

Berit Nygren

berit.nygren@sr.se

---

Det var ju iallafall en ganska ordentlig källhänvisning...

Detta är nog det mest spännande som hänt sedan konsertarrangörsföreningen SELAM och konsertstället Stallet i Stockholm bildades - jag kommer att följa denna händelseutveckling mycket noga - det är en sak som är säker!

Glad och förväntansfull...

--Stefan

Inga kommentarer: