lördag 3 januari 2009

Förlåt, P2:s Rendezvous!

Rendezvous

I rabblandet av intressanta radioprogram i Sveriges Radios P2 för den världsmusikintresserade missade jag ett program - Rendezvous, som sänds på fredagar kl. 18.14!

Det har gått mig förbi tidigare, men under fredagens radiolyssning öppnades mina öron för den spännande mångfalden i programmet. Utan att direkt ha ett "etniskt" tema så är blandningen av ett slag som gör det intressant. Målsättningen känns "kvalitet", och metoden är att med kunskap, skarp syn och ett välfungerande minne plocka fram gömda russin ur den egentligen alldeles oöverskådliga fruktkakan kallad världens musikhistoria.

I ett slags programförklaring listar programmets expeditionsledare, Kristjan Saag från Göteborg, följande genrerubriker:

Lounge
Latin
Exotica
Light Music
Film & TV
Crooners & Canaries
Ballroom
Cool jazz
Nu jazz
Chanson
Musikal
Operett
Klassisk schlager
Neapolitansk sång
Swing & Sweet
...och kanske en och annan skämtvisa av Povel Ramel.

- Rendezvous' hemsida!

Underrubriken på programmets hemsida lyder "Tillbakalutad Musikmix"... Den finns numera också i länklistan till höger!

Med ursäktande hälsning

--Stefan

fredag 2 januari 2009

Freddie Hubbard död!

Freddie Hubbard dog i måndags 29 december i Los Angeles i komplikationerna efter en hjärtattack. Den inträffade redan 1 december, och han hade legat i koma sedan dess. Freddie blev 70 år gammal.
Jazztrumpetaren Freddie Hubbard är kanske inte någon man skulle förknippa med "världsmusik", men han var en stor musiker - komplett inom sitt gebit - och han förtjänar att uppmärksammas! Freddie var en av de sista av de stora gamla amerikanska jazztrumpetarna, och har förstås spelat med "alla"... Vissa kallade honom för den viktigaste trumpetaren efter 60-talet - en del Miles Davis-anhängare skulle kanske säga annat...

Bland intressanta samarbeten kan nämnas:
- duettplattan med Miles Davis
- duettplattan med Woody Shaw
- duettplattan med Oscar Peterson

En jazz-Grammy vann han 1972 för plattan "First Light".

Han slutade framträda offentligt 1992 efter att under en längre tid ansträngt sina läppar alldeles för intensivt - efter det kunde han helt enkelt inte spela längre.

--S.

onsdag 31 december 2008

Musikspelaren - kommenterad lista

//Uppdatering:
PodBean-spelaren är flyttad - HIT!//

Här följer en kommenterad lista över vad som spelas i den nya spelaren överst på bloggen. Låtarna är till för att ytterligare belysa de artister som nämns i bloggen, och är upplagda då de ej gått att finna någon annanstans på nätet. Genom att klicka på varje enskilt spår i listningen nedan tas ni till artikeln i fråga.

Listningen har följande syntax:
nr. Artistens Namn - [(utgivningsår) Skivtitel] - spårnr - Låttitel (Land)

01. Larry Jon Wilson - [(2008) Larry Jon Wilson] - 12 - Where From (USA)
Detta exempel är från LJW:s senaste platta - hans första på 28 år - ensam med sin gitarr! "Where From" är passande nog sista spår på CD:n - vill du hänga med i texten finns den på hans fan site!

02. Richard Bona - [(2001) Reverence] - 03 - Suninga (Kamerun)
Richard nämndes som hastigast i inlägget om Bobby Mcferrin där också ett videoklipp existerar med dessa två, men kommer tas upp mer genomgående snart. Det finns en engelsk titel med på varje spår på denna CD, och för denna låt är den "When Will I Ever See You". Jag har fått förklarat för mig att den handlar om ett ögonblick då "jaget" i sången såg en kvinna på stan/i byn - en kvinna han aldrig förr sett - och sedan söker efter henne, men aldrig återfinner.

03. Nguyên Lê & Huong Thanh - [(1999) Moon & Wind] - Lovers On The Mountain (Vietnam)
Gitarristen Nguyên Lê och sångerskan Huong Thanh är båda vietnameser som flyttat till Frankrike. Jag hade svårt att hitta bra klipp som exemplifierar deras världsmusikaliska samarbete, så därför kommer här ett bidrag genom spelaren.

Gå även in på Houng Thanhs MySpace-sida - där finns fem underbara exempel på hennes tonkonst. I första spåret, "Dragonfly", dyker Richard Bona upp som sångare och basist - första gången för "kamerunskt-vietnamesiskt" kanske - en underbar syntes!

04. Renaud Garcia-Fons - [(1998) Oriental Bass] - 01 - Oriental Bass (Frankrike)
Titelspåret på den underbare kontrabasisten Renaud Garcia-Fons' skiva Oriental Bass kunde jag inte heller finna på nätet, trots att det är ett av hans mest medryckande stycken - håll tillgodo!

05. Fairfield Four - [(1997) I Couldn't Hear Nobody Pray] - Amazing Grace / The Prodigal Son
Här kommer spåret jag nämnde i inlägget om vit och svart gospel i USA. Isaac Freeman heter bassångaren som har sådan öppen klang att jag tror att man ledigt kan få rum med en ledbuss i hans struphuvud - på tvären. För att göra klangen rättvisa krävs förstås att datorn är kopplad till en bra ljudanläggning... och helst skulle väl egentligen ljudfilerna också vara av bättre kvalitet...

06. Régis Gizavo - [(2000) Samy Olombelo] - 01 - Efa Olo Be (Madagaskar)
Dragspelsveckans avslutande artist! Här är enligt min mening Régis Gizavos bästa låt - håll till godo!

07. Yat-Kha - [(1999) Dalai Beldiri] - 02 - Khemchim (Tuva (Ryssland))
I avsnittet om strupsång nämnde jag Albert Kuvezin och hans grupp Yat-Kha. Titeln på denna låt betyder "Min Khemchik". Khemchik är namnet på en flod som rinner genom västra Tuva. Texten handlar om det vackra landskapet som ger folk i området livskvalitet. Vilken flod det måste vara - när man hör rösten...

08. Kepa Junkera - [(2000) Tricky!] - 14 - Berhueta (Baskien, Spanien)
År 2000 gav Kepa ut något som kanske kan liknas vid en "halvtidsplatta" - en summering i väntan på att han skulle ro nästa stora projekt i hamn - "Maren". Han samlade sina favoritstycken och gav ut 17 spår under titeln "Tricky!" (icke att förväxlas med "Triki Up"), och nog är det en del tricksiga spår på den - här är en av mina favoriter!

09. Blood, Sweat & Tears - [(1991) Live & Improvised] - 4. And When I Die, 5. One Room Country Shack, 6. And When I Die (Reprise) (USA)
Här kommer något som borde tillhöra alla tubaisters allmänbildning. Materialet från dubbel-CD:n är från live-tillfällen perioden 1975-76. Tubaist är David Bargeron, som vad jag förstår egetligen var en trombonist vid tillfället, men som "fuskade" lite på tuba också...

Är man brassmusiker själv tror jag man kan hålla med om att han mot slutet av det snabba partiet i sitt solo hanterar tuban som om den vore en trombone. Hela tre spår från skivan som gavs ut först 1991 hänger här, mycket tack vare sångaren David Clayton-Thomas, ihop till ett nästan 12 minuter långt njutbart opus!

Gott nytt år!

--Stefan

tisdag 30 december 2008

Bloggens funktionalitet fulländad!

Jippiii!

Mellandagsmagsjuka och annat elände till trots kommer här ett glädjeämne:

Äntligen har jag funnit ett hyfsat smidigt sätt att presentera musik jag skriver om när den inte går att finna på nätet annars! Aktuella artister kommer att passera revy i ovanstående spelare som ljudande exempel till inläggen. Hoppas ni kommer uppskatta denna förbättring!

Glada mellandagshälsningar och en förhoppning om ett fantastiskt nytt 2009!

--Stefan