söndag 14 december 2008

Dragspelsvecka - 5. Régis Gizavo


Régis Gizavo, Madagaskar.

Madagaskar har en stark dragspels-tradition, som åtminstone ger mig lite kreolska vibbar. Detta har förstås att göra med att Madagaskar var fransk koloni från slutet av 1800-talet fram till 1960.

Régis Gizavo är traditionens främste representant i omvärlden - en man med enorm energi i både sång och spel. Hemma på Madagaskar var det svårt att få igång någon internationell karriär. Det var först efter att han flyttat till Frankrike och vunnit en tävling, och för prispengarna köpt sitt första egna dragspel, som det tog fart internationellt. Detta var 1990.

Samma år tog han kontakt med Richard Galliano, nämnd tidigare i denna blogg, för att ta lektioner, men Galliano vägrade. Han ansåg att Régis skulle fortsätta utveckla sin egen stil.

Trots att det nu gått 18 år sedan hans första CD, är hans produktion relativt liten ännu. Vad jag vet har han hunnit med två solo-CD:s:

- Mikea från 1996.


- Samy Olombelo från 2000.


- och "Stories", där han samarbetar med sydafrikanske gitarristen Louis Mhlanga och franske slagverkaren David Mirandon.


Régis har ett trivsamt och positivt driv. Tyvärr är det ont om inslag på Youtube med honom, men här följer åtminstone två:

Någon verkar ha spelat in en hel konsert med Régis Gizavo vid en festival 26 januari, i Ploneour-Laverne, Bretagne, Frankrike, och sedan på ett inte särskilt proffsigt sätt, klippt ihop olika avsnitt till ett "potppurri":


Nu ska vi till São Paulo, Brasilien, till en festival där som tydligen kallas Heineken Concerts. Den som introducerar Regis här kallar sig Lenine. Han är, även om han gör "allt möjligt", liksom brasilianske Sivuca som nämndes tidigare i denna svit av dragspelare, en av de främsta representanterna för musikstilen "forró":


En litet inslag om Régis från Grenobles jazzfestival (på franska):


Lite mer matnyttig läsning om Régis Gizavo:

- Artikel från Folk Roots från 1998.

--S.

Inga kommentarer: