torsdag 13 november 2008

Tuba, tuba, tuba & tuba...

På tal om Michel Godard - undertecknad är ju amatörtubaist - emellanåt... Och givetvis har jag hittat spännande inspelningar där det lite anonyma kompinstrumentet används på sätt som nog var otänkbart för några decennier sedan. Tuban som solistinstrument har verkligen tagit kvantsprång i modern tid. Engelsmannen Ralph Vaughan Williams' tubakonsert skrevs 1954, och uruppfördes samma år av Philip Catelinet, som var verksam inom den engelska Frälsningsarmén, både som brassbands-ledare, kompositör och arrangör. Detta var första gången ett helt 3-satsigt verk skrevs för solotuba och symfoniorkester.

Tubaister som betytt mycket för tubans förnyelse i olika sammanhang är bl.a:
- Arnold Jacobs (USA)
- John Fletcher (Storbritannien)
- Roger Bobo (USA)
- Michael Lindh (Danmark/Sverige)
- Gene Pokorny (USA)
- Patrick Sheridan (USA)
- David Bargeron (USA)
- Sam Pilafian (USA)
- Steve Sykes (Storbritannien)
- Jon Sass (USA)
På hans hemsida ligger fn tre mp3-filer från hans senaste CD för gratis nedladdning.
- Øystein Baadsvik (Norge).

Många av ovanstående är sk "klassiska" musiker, men framför allt Dave Bargeron, Sam Pilafian och Jon Sass har andra verksamhetsfält.

Jag kan inte låta bli att ta med nedanstående klipp där fyra tubastudenter ger sig på det dumdristiga att instrumetera om hela Johann Sebastian Bachs Toccata och Fuga i D moll - för tubakvartett. Inte perfekt framfört men modigt!!



Musiker är studenter från Hannover Tuba Class.

Rubén Durá de Lamo (Spanien)
Grzegorz Nowara (Polen)
Jake Kline (USA)
Jose Vicente Franco Landete (Spanien) (arrangör)

Ett måste annars för den nyfikne är David Bargerons tubasolo tillsammans med Blood, Sweat & Tears där David Clayton-Thomas sjunger "And When I Die" - en live-inspelning som tar alla i publiken med storm - har tyvärr inte funnit den versionen på Youtube...

--S.

2 kommentarer:

Trumgottist sa...

Den tubamusik i min skivsamlig som sticker ut mest (möligen undantaget Baadsvik) är Modern Jazz Tuba Project. De svänger grymt bra! Tre eufonium, tre tubor plus kompsektion (git, pi, bas, trummor).

/ Rikard (ur Immanuel Brass)

Världsmusik-kaféet sa...

Hej Rikard!

Jag var in på deras hemsida - det verkar spännande... Tack för tipset - de hade fått goda vitsord från bl.a. Jim Self och Sam Pilafian!

--S.