tisdag 4 november 2008

Nyskapande basist - Renaud Garcia-Fons

Renaud Garcia-Fons, kontrabas - en av de första (jazz-)musiker som presenteras i denna blogg, måste nog erkännas som en sann "världsmusiker", med samarbeten med artister och grupper som L'Orchestre de Contrebasses (Frankrike), Orchestre National de Jazz (Frankrike), Jean-Louis Matinier (dragspel, Frankrike), Michael Riessler (klarinett, Tyskland), Nguyên Lê (jazzgitarrist och kompositör, Vietnam), Michel Godard (tuba, Frankrike), Kudsi Erguner (neyflöjt,Turkiet), sångarna Dhafer Youssef (Tunisien) och Cheb Mami (Algeriet).

Renaud är, enligt min mening (utan att ha "total koll"), en av de främsta förnyare av sitt instrument - någonsin. Han hanterar sitt instrument utan att verka vara medveten om att det har en naturlig "tröghet". Med lätt hand och underbar melodik är det lätt att tro att men lyssar till en cellist. Och med den dragning han har åt det orientaliskt exitoska kan man understundom lika gärna bli lurad att tro att man lyssar till en fullfjädrad oudspelare. Lyssna till cd:n "Oriental Bass" t ex. Han trakterar argentinsk tango, flamenco och orientalism med samma sprudlande övertygelse.

Om du tycker eller tror att kontrabas är tråkigt, mossigt och klumpigt, och vill bibehålla den uppfattningen, ska du inte lyssna till Renaud!!!



Medmusiker i detta klipp är Kiko Ruiz, gitarr, och Negrito Trasante, trummor.

Vilken julklapp han är till världen - född 24 december, 1962. Ta en rundtur på Youtube med Renaud! Ett till Youtube-klipp!

- officell hemsida

--S.

Inga kommentarer: