måndag 1 mars 2010

2010.060 - Dagens afrikanska låt - Daniel Owino Misiani

2010.060 - Dagens afrikanska låt - Daniel Owino Misiani (1940 - 2006, Tanzania - Kenya)

Efter de två senaste dagarnas yngre artister ska vi bli lite historiska igen, för en intressant nyckelperson i den tanzanisk-kenyanska musikhistorien är Daniel Owino Misiani!

Han föddes i den norra delen av Tanzania i regionen Mara vid Lake Victoria. Trots att hans föräldrar båda var musiker motsatte de sig, på religiösa grunder, att han skulle bli musiker. Pappan hade krossat en gitarr för honom, men som så många andra barn gjorde även han så småningom som han ville och blev musiker ändå...

1960 flyttade han till Kenya - och därmed har även vi bytt land!

Första gruppen han spelade in med var "Victoria Boys" 1965 - förstås döpt efter den gigantiska Victoriasjön. Gruppen bytte namn och ombildades några gånger innan de slutligen blev att heta "Shirati Jazz", vilket blev hans grupps namn till sin död 2006 då han omkom i en bilolycka.

Lokalt i Kenya blev han känd som "King of History" och utomlands för "The Grandfather of Benga". Benga kallades musikstilen han var med att utveckla under 60- och 70-talet. Den känns ganska soukous-mässig i sina intensiva repetitiva gitarrslingor.

Daniel Owino Misiani, oftast förkortad till D.O. Misiani, var känd för sin vassa tunga och vitsiga texter, som flera gånger orsakade att han hamnade i fängelse.

Mot slutet av 80-talet dalade intresset för hans musikstil till förmån för andra. Med en brask-lapp om knapphändigt med info om honom på nätet, verkar det som att hans första stora internationella skivsläpp kom först 1989 med skivan "Piny Ose Mer/The World Upside Down". Den första internationella turné jag funnit med honom var så sent som 2004, då till USA. 2005, året innan han dog, var han på en turné i Tyskland och Holland.

Ett litet tv-inslag om den utrotningshotade Bengan:


Åtta minuters musik som jag önskar att jag förstod texten på - "Safari Ya Musoma":


- Wikipedia

- dödsruna på brittiska The Independent

- en jättelik diskgrafi

--S.

Inga kommentarer: