onsdag 3 mars 2010

2010.062 - Dagens afrikanska låt - Them Mushrooms

2010.062 - Dagens afrikanska låt - Them Mushrooms (Kenya)

Den här gruppen bildades redan 1969 under namnet "Avenida Success". 1972 bytte de namn till "Them Mushrooms" - jag har inte kunnat finna vaför...

Gruppen hör till de mest kända i Kenya - och den är fortfarande aktiv! Mycket av deras kändisskap springer ur att de fram till 1986 hade för vana att spela för turister vid strandhotellen i Mombasa - ryktet om bandet spreds den vägen snabbt i omvärlden.

1987 flyttade gruppen till Nairobi, där den var nära att upplösas 1992 då deras trummis och låtskrivare Dennis Kalume avled. Dessutom bestämde sig George Zirro att det var dags för en solokarriär. Men, gruppen levde vidare och har med tiden vidgat sin musikstil till att omfatta reggae och på senare tid även hiphop.

Första skivan, som var en singel, kom ut 1980 och hette "Jambo Bwana", vilket är titeln på Kenyas antagligen mest kända låt! Sedan dess har man gjort närmare 20 album. 1996 kom "Kazi Ni Kazi" som är en hyllningsplatta till Bob Marley.

År 2000 kom "Songs From Kenya", som är en samling av deras äldre låtar, och här finns förstås "Jambo Bwana" med igen.

Vi ska höra denna "Kenyas mest kända låt" - alla turister känner till den - och här finns Timon & Pumba-uttrycket "Hakuna Matata" från Disney's "Lejonkungen" med - "inga problem"...:






Och så titelspåret från Bob Marley-hyllningen "Kazi Ni Kazi" från 1996:


Förra året fick bandets nuvarande leadsångare, John Katana Harrison, ta emot en utmärkelse ur presidentens hand - "Head of State Recommendation".

Förra året lär man även ha släppt två nya album i oktober!

- Wikipedia

- En period på 2000-talet kallade gruppen sig Uyoga Band - från den tiden är denna biografi på WorldMusicCentral.org!

--S.

Inga kommentarer: