tisdag 26 januari 2010

2010.026 - Dagens afrikanska låt - Richard Bona

2010.026 - Dagens afrikanska låt - Richard Bona (f. 1967, Kamerun)

Richard Bona är en av dessa under världen har producerat!

Om Manu Dibango är den störste kamerunske musikexporten hittils kommer han att slås (hoppas jag) av denne man!

Richard Bona är en del av sitt instrument - eller instrumentet är en del av honom. Inte bara har han talang som tekniskt bas-under, för ovanligheten är den färdigheten förenad med en självklar musikalitet och en underbar röst!

Med denna förvissning, och förväntningar i paritet med den, gick jag för att se honom live på Fasching i Stockholm för ca fyra år sedan, och lyckades ändå bli positivt överraskad! Detta är fortfarande en av de absolut bästa konserter jag varit på!

Jag har letat förtvivlat på YouTube för att finna klipp som åskådliggör den musikaliska totalupplevelse, av tekniskt fyrverkeri och skirt sjungen känslighet, han förmedlar, men det finns bara en sak att säga - inget går upp mot att se honom live - i verkligheten, på plats!

Hans stil har kallats "World Jazz" - och det är nog ett ganska passande epitet - åtminstone när man ser honom live, som artist-akt i eget namn med egen grupp, för han har hunnit gjort en massa annat i sina samarbeten med en uppsjö intressanta och stora jazz-fusion-herrar - framför allt från USA, där han nu också bor.

Jag ska, istället för att han visar upp sin fingerfärdighet, ge ett exempel på hans känslighet - en av mina favoriter med honom - från den egna samlingen hör ni här "Suninga" från 2001 års CD "Reverence" - detta får bli "Dagens":







Äsch - jag upptäckte den just i live-version på YouTube - här har ni den också:


Han har ofta ett tassande grundsväng som ligger och puttrar i botten som är så in i bomben charmigt! Egentligen finns det inget dåligt klipp med honom på YouTube - för han gör inget dåligt - så, jag kan inte låta bli att visa några av hans "hittar" och hur han bygger upp dessa live - hans medmusiker är förstås heller inte valda av en slump...

Här är "Ekwa Mwato" - också den finns på CD:n "Reverence":


F-n vet - nu kanske jag sticker ut hakan lite - om inte Richard Bona rentav är så nära man kan komma Joe Zawinuls etnojazziga universum av idag. Richard har ju haft en period även med Joe Zawinuls superhjältetillställningar!

Se på följande klipp med låten "Eyando" (finns på CD:n "Scenes from My Life" (1999)) från Stockholms Jazzfestival från 2006:

Medmusiker här är Aron Heik på sopransax, Nathaniel Townsley, trummor, Daniel Sadownick, percussion och Etienne Stadwijk, keyboard:


I denna live-version av feelgood-låten "Te Misea" från "Reverence" visar han prov på Bobby Mcferrinska talanger - Mcferrin, som han dessutom gjort en platta tillsammans med ("Beyond Words"):


Slutligen kan jag ju inte låta bli att låta honom leka lite helt solo också - här presenteras han av medlemmarna i Steps Ahead - ett av alla de samarbeten han hunnit med:


2009 släppte han sin senaste CD - "The Ten Shades of Blue". Skivan är nästan en musikalisk jorden-runt-resa där han samarbetar med massor av olika musiker - bl.a. indiska sångarna Shankar Mahadevan och Nandini Srikar.

Faktum är att han nu i februari beger sig på turné till just Indien och sedan Japan, för att i mars fortsätta till Europa - och i slutet av mars har vi honom här igen!

Den 25 mars på Nefertiti i Göteborg och 26 OCH 27 på Fasching i Stockholm!!!

Inte missa, inte missa!!!

(Förra året kunde man se honom som medlem i franske mästerdragspelaren Richard Gallianos kvartett på Stockholms Jazzfestival)

- officiell hemsida

- Myspace-sida

--S

Inga kommentarer: