onsdag 27 januari 2010

2010.027 - Dagens afrikanska låt - Etienne Mbappé

2010.027 - Dagens afrikanska låt - Etienne Mbappé (f. 1964?, Kamerun)

Ja, vad säger man efter Richard Bona?

Att klämma fram en sjungande basist till från Kamerun - är inte det lite tårta på tårta??? Jo visst är det det... och att jämföra dessa är ofrånkomligt; lika ofrånkomligt som jag tycker det är att Etienne vid en sådan jämförelse hamnar på efterkälken - men att hamna tvåa efter Richard Bona är ingen dålig sak!

Etienne Mbappé kan ändå både rocka och svänga skjortan av de flesta! Han är inte lika extremt "perfekt" och välpolerad som Bona, inte lika bra sångare, och lite mer jazzfokuserad, men det blir nästan en humörfråga vilken man väljer att lyssna på för stunden... (varför inte lyssna på båda!?!)

Utöver det gemensamma ursprungslandet och instrumentvalet har båda spelat med Steps Ahead och båda har spelat med Joe Zawinul, men vad jag vet aldrig tillsammans. Det vore spännande om någon vet något om detta - kommentera gärna inlägget i så fall!

Etienne verkar inte ha satsat lika hårt på en solokarriär som Bona och gett ut endast två soloskivor - "Misiya" (2004) och "Su La Také" (2008) - trots att han var musikaliskt aktiv redan 1978 då han kom till Frankrike.

Tittar man på hemsidan får man veta att han spelat bakom artister som kongolesiske (Kongo-Kinshasa) Ray Lema, kap verdiska Mayra Andrade, maliske Salif Keita och kamerunske Manu Dibango. Bland skivinspelningar kan nämnas Ray Charles och (igen) Joe Zawinul!

Vi ska få höra "Malea" från hans första skiva - en skönsjungande Etienne Mbappé:







Och för att visa hans andra sidor - här kommer tre YouTube-klipp:

Först från Saulkrasti Jazzfestival i Lettland 2009:


Från den Parisiska jazzklubben La Baiser Salé:


Etienne var i Sverige så sent som november förra året - här är beviset på det - från Hallsbergs Jazz & Bluesklubb 21/11-2009:


Och tillbaka kommer han, med gitarrgiganten John McLaughlin, till Uppsala Gitarrfestival den 8 maj i år!

Vi kanske har kommit ifrån "afrikansk musik" i egentlig mening genom svepet med dessa två kosmopolitiska kamerunska basister, men vi återvänder imorgon...

- officiell hemsida
- Myspace-sida

--S.

Inga kommentarer: