måndag 25 januari 2010

2010.025 - Dagens afrikanska låt - Manu Dibango

2010.025 - Dagens afrikanska låt - Manu Dibango (f. 1933, Kamerun)

En gigant! ... kanske hade räckt som presentation för Manu Dibango. Han måste vara Kameruns största musikexport, om jag inte misstar mig fullständigt. Michael Jacksons "Wanna Be Startin' Somethin'" bygger på Manu's "Soul Makossa" från 1972. Den har t o m blivit kallad den första discolåten - av alla!

Själv har han spelat in låten i massor av versioner - av de nästan 20 skivor jag har med honom dyker låten upp på var och varannan, och eftersom alla antagligen känner till den (om inte, finns en länk här (studioversion) och här (live)!) ska vi lyssna på något annat! All respekt för låten som blivit stilbildare för en hel kamerunsk discogeneration... men ändå - han har gjort så mycket mer!

Manu Dibango är saxofonisten och vibrafonisten som blandade sin kamerunska musik med jazz, och han har väl möjligen bara en överman - nigerianske saxofonisten (och multiinstrumentalisten Fela Kuti (1938-1997), som etablerade stilriktningen "Afrobeat".

Vi ska se en 71-årig Manu här från en hyllningskonsert till just Fela Kuti i London 2004. Medverkar här gör även Courtney Pine på tenorsax - hoppas ni gillar detta!

Klippet är från hans CD-/DVD-utgivning "Lion of Africa" som gavs ut 2007 - "Big Blow":



En intressant skiva är "Wakafrika" från 1994, som delvis är en hyllningsskiva till Miriam Makeba, men även här är förstås den där rackarns "Soul Makossa" med, men i en skön version med Youssou N'Dour på sång. Även låten "Homeless" finns här i en bra version med Ray Lema på sång.

Flera kritiker har påpekat att den är lite problematisk - för många kockar skulle göra den utan personlighet - men jag tycker den är intressant - den förenande huvudkocken är ändå Manu Dibango.


"Namedropping" från skivan - vilket startfält:

1. Soul Makossa - Manu Dibango, Youssou N'Dour
2. Biko - Alex Brown, Manu Dibango, Peter Gabriel, Ladysmith Black Mambazo, Geoffrey Oryema
3. Wakafrika - Manu Dibango
4. Em'ma - Manu Dibango, Salif Keita
5. Homeless - Manu Dibango, Ray Lema
6. Lady - Manu Dibango, Ray Phiri
7. Hi-Life - King Sunny Ade, Manu Dibango
8. Wimoweh - Manu Dibango, Ladysmith Black Mambazo
9. Ami Oh! - Manu Dibango, Angélique Kidjo, Papa Wemba
10. Jingo - King Sunny Ade, Manu Dibango
11. Pata Pata - Manu Dibango
12. Diarabi - Bonga, Manu Dibango, Touré Kunda
13. Ça Va Chouia - Manu Dibango

Han har gjort en hel del svängiga live-grejer - jag önskar jag hade tid med en sträcklyssning på alla skivorna... Jag hoppas kunna plocka fram en del russin framöver!

För den som inte kan få nog - här kommer ett live-klipp från ett jazz-café i London, med dåligt ljud och allt, men med mycket atmosfär:


En ny platta släpptes 2008 - "African Woodoo". Materialet är från 1971-1975 och är tidgare outgivet. Annars verkar hans senaste studioalbum vara samarbetet med chilenske Elias Ochoa och hans grupp Cuarteto Patria - "CubAfica" från 1998.

- officiell hemsida

- Wikipedia-länk

- biografi på www.AfricanMusiciansProfiles.com


--S.

Inga kommentarer: