söndag 24 januari 2010

2010.024 - Dagens afrikanska låt - Coco Mbassi

2010.024 - Dagens afrikanska låt - Coco Mbassi (f. 1969, Kamerun)

Inte bara Henri Dikongué har provat sin lycka i Paris - det är nästan mer regel än undantag att afrikanska artister hamnar där - både för skivinspelningar och konsertmöjligheter - särskilt från de forna kolonierna. Visserligen har både portugiser, tyskar och engelsmän varit med och ryckt i landet, men det franska inflytandet tillsammans med det engelska än det största och senaste.

Coco Mbassi flyttade från sitt hemland till Paris redan som 13-åring, så det var väl inte skivstudiorna som lockade då... Hon är förresten den första kvinnan i denna serie av afrikanska artister, men hon ska inte bli den sista - jag lovar...

Hon har turnérat som bakgrundssångerska till Malis gigant Salif Keita under en tvåårsperiod. Dessutom har hon hunnit backa artister som senegalesiska gruppen Touré Kunda, maliska sångerskan Oumou Sangaré och kamerunske saxofonisten och vibrafonisten Manu Dibango.

Coco beskriver själv sin stil som ett träd där rötterna befinner sig i Afrika men grenarna sträcker sig åt alla möjliga håll. Ett av dess "håll" är helt klart jazzen - hennes stil doftar jazz alltsomoftast. Även lite brasilianskt kan jag spåra emellanåt.

Här är ett av de få klipp som fanns på YouTube med henne - låten "O Bi" som kommer från hennes andra album "Sisea" från 2003:


Den första CD:n, "Sepia", kom 2001. Totalt finns alltså endast 2 studioalbum. Dessutom finns en DVD med diverse liveturnéklipp, och ett avsnitt från en resa tillbaks till hennes hemby.

För att ytterligare visa lite på hennes bredd har jag tagit med några låtar från min samling. Ingen av dessa ligger heller på hennes Myspace-sida - där ytterligare 4 fullängdslåtar finns för avnjutning.

Samtliga dessa låtar är från första skivan - "Sepia". I näst sista spåret tror jag ljudteknikern gått hem och hon bestämmer sig för att leka med reglagen på egen hand ;-):









- officiell hemsida som är under omarbetning f.n.
- Myspace-sida - även den sparsmakad med info.
- biografi på www.AfricanMusiciansProfiles.com

--S.

Inga kommentarer: